شفا آنلاین>اجتماعی>سامانه تشخیص سرقت علمی جهاد دانشگاهی در حاشیه همایش ملی بررسی راهکارهای پیشگیری از سرقت علمی تحت عنوان "همتاجو" رونمایی شد.
به گزارش شفا آنلاین، حبیبالله اصغری امروز در کنفرانس ملی بررسی راهکارهای پیشگیری از سرقت علمی با بیان اینکه پنجمین سامانه مشابهت جوی متون فارسی کشور با نام «همتاجو» امروز رونمایی میشود، اظهار کرد: چهار سامانه مشابهیاب متون فارسی در کشور وجود دارد که این سامانهها در پایگاه اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) دانشگاه شهید بهشتی با نام «مهتاب»، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی با نام «سمیم نور» و پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران با نام«همانندجو» راهاندازی شده است.
رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی با بیان اینکه تمام این سامانهها در زمینه تشخیص مشابهتهای متنی طراحی و تولید شدهاند، افزود: سامانه همانندجو بیشتر بر متون پایاننامههای دانشجویی تمرکز دارد ولی سامانه همتاجو عمدتا بر یافتن مشابهتهای متنی در مقالات علمی و پژوهشی کشور متمرکز است.
وی تشریح و بررسی راههای مقابله با سوءرفتارهای علمی را موضوع اصلی این همایش ذکر کرد و گفت: مباحث این همایش فراتر از سرقت علمی است و مقولههایی مانند تغییر دادههای دیگران بدون داشتن بنمایههای علمی، جعل دادهها، سایهنویسی نوشتن مقاله یا تولیدات علمی به جای دیگران (نویسنده مهمان (درج نام افرادی که هیچ نقشی در تولید مقاله نداشتهاند، انتشار دوباره اثر بدون اضافه شدن اطلاعات جدید و همچنین سرقت علمی را در بر میگیرد.
دبیر همایش بررسی راهکارهای پیشگیری از سرقت علمی خاطرنشان کرد: در ایران هم مانند دیگر مناطق دنیا، هر جا که خلق ارزش صورت میگیرد، سرقت نیز دنبال آن به وجود میآید و این پدیده ناپسند، از قرنها قبل نیز وجود داشته است.
رئیس پژوهشکده فناوری اطلاعات و ارتباطات جهاد دانشگاهی با بیان اینکه بسیاری از سرقتها یا سوءرفتارهای علمی از سر ناآگاهی افراد و به صورت سهوی رخ میدهد، نقش آموزش دانشجویان و حتی اعضای هیئت علمی با مصادیق سوء رفتار علمی را در جلوگیری از اینگونه رخدادها بسیار موثر دانست.
اصغری ساختار بخشی را دیگر راهکار پیشگیری از سرقتهای علمی برشمرد و گفت: تدوین مبانی و اصول قانونی و اخلاقی در انجام فعالیتهای علمی و تحقیقاتی نیز به دانشگاهیان کمک میکند تا به این مرام نامه و ضوابط اخلاقی پایبند باشند.