عفونت با ویروس هپاتیت B (HBV) یا ویروس هپاتیت C (HCV) : معمولا سرطان کبد سالها پس از عفونت با یکی از این دو ویروس در فرد ظاهر میشود.
شفا آنلاین:در سراسر جهان، اصلیترین عامل ابتلا به سرطان کبد،
عفونت ناشی ازHBV یاHVC است. این دو ویروس از طریق خون (نظیر استفاده از
سرنگ مشترک) یا رابطه جنسی منتقل میشوند. احتمال دارد این ویروسها از
طریق مادری که آلوده شده به نوزاد منتقل شوند. با وجود اینکه عفونت باHBV
وHVC نوعی بیماری واگیر است، سرطان کبد مسری نیست. سرطان کبد از فرد دیگر
به شما منتقل نمیشود.
به گزارش
شفا آنلاین:عفونتHBV
وHVC گاه هیچ علامتی ندارد ولی میتوان بهوسیله آزمایش خون احتمال وجود
این ویروسها را در بدن بررسی کرد. در صورت وجود ویروس، پزشک درمان خاصی
را پیشنهاد میدهد. علاوه براین، پزشک درباره روشهای جلوگیری از آلوده
کردن افراد دیگر با بیمار صحبت خواهد کرد.
واکسن
هپاتیت B از افرادی که تا کنون به عفونت باHBV مبتلا نشدهاند محافظت
میکند. پژوهشگران در تلاش برای پیدا کردن واکسنی هستند که بتوان از آن
برای پیشگیری ازHVC استفاده کرد.
مصرف بیش از حد الکل: مصرف الکل خطر ابتلا به سرطان کبد و چند نوع سرطان
دیگر را افزایش میدهد. خطر با توجه به مقدار مصرف الکل افزایش
مییابد.
آفلاتوکسین (Aflatoxin): گاهی سرطان کبد به وسیله آفلاتوکسین- مادهای
سمی که انواع خاصی از کپکها تولید میکنند- ایجاد میشود. آفلاتوکسین
روی بادام زمینی، ذرت و سایر حبوبات و دانهها تشکیل میشود. در
بخشهایی از آسیا و آفریقا سطح آفلاتوکسین زیاد است. در ایران باید
اقدامات ایمنی برای محدود کردن افلاتوکسین در مواد غذایی مصرفی انجام شود.
بیماری ذخیرهای آهن : گاهی سرطان کبد در افرادی که مبتلا به نوعی از
بیماری هستند که منجر به ذخیره مقدار بیش از حد آهن در کبد یا سایر
اندامها میشود رخ میدهد.
سیروز (Cirrhosis): سیروز بیماری خطرناکی است و هنگامی رخ میدهد که
سلولهای کبد آسیب دیده و به وسیله بافت جوشگاه جایگزین شده باشد. قرار
گرفتن در معرض شرایط متعدد میتواند منجر به سیروز شود. از جمله این موارد
میتوان به عفونت باHVC یاHBV ، مصرف بیش از حد الکل، ذخیره بیش از حد
آهن در کبد، مصرف داروهای خاص و انواع خاصی از انگلها اشاره کرد.
چاقی و دیابت: تحقیقات نشان دادهاند که چاقی و دیابت عوامل خطر مهمی در ابتلا به سرطان کبد هستند.
هر
چه عوامل خطر در فرد بیشتر باشد احتمال ابتلا به سرطان کبد بیشتر خواهد
بود. با وجود این، بسیاری از افرادی که عوامل خطر شناخته شده را داشتهاند
به سرطان کبد مبتلا نشدهاند.
سپیدNCII