کد خبر: ۱۲۸۰۷۴
تاریخ انتشار: ۰۱:۵۹ - ۰۳ آبان ۱۳۹۵ - 2016October 24
شفا آنلاین>اجتماعی> محمدتقی جغتایی علاوه بر سمت خود به عنوان مشاور وزیر در امور توانبخشی و فعالیت‌هایش در بخش بهزیستی کشور، ریاست مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی در دانشگاه علوم پزشکی ایران را هم به عهده دارد
به گزارش شفا آنلاین،به نقل از سپید  وی به عنوان ریاست کنگره پزشکی بازساختی از افتتاح جدیدترین بانک سلولی کشور در آینده نزدیک خبر داد و از شیوه‌های گسترش این علم در کشور گفت.

در بانک‌های سلول‌های بنیادی چه اقداماتی انجام می‌شود؟
       بانک‌های زیستی زیادی در کشور وجود دارد که در آنها انواع مختلف سلول‌ها نگهداری می‌شوند. برخی از این بافت‌ها تنها سلول و برخی تنها بافت را ذخیره می‌کنند و تعدادی هم هستند که روی هر دو پژوهش انجام می‌دهند. طریقه کار هم به این صورت است که از سلول‌های سالم افراد آسیب دیده برای ترمیم بخش‌های از بین رفته بدن آنها استفاده می‌شود. البته افراد سالم هم می‌توانند هم برای خود و هم برای دیگران سلول اهدا کنند. این سلول‌ها در بانک‌ها فرآوری شده و پس از آن قابل استفاده برای تولید بافت هستند. در حال حاضر جدیدترین مرکز تحقیقاتی سلول‌های بنیادی پوست همزمان با بزرگ‌ترین اتاق تمیز کشور تا دو هفته دیگر در بیمارستان شهید مطهری افتتاح خواهد شد.


در جریان مطالعه روی سلول‌های بنیادی تا چه اندازه به اتاق تمیز نیاز هست؟
       زمانی که مطالعات ما روی سلول‌های بنیادی حیوانی یا گیاهی است، محیط استرلیزه و ایزوله کمی لازم داریم اما وقتی این تحقیقات جنبه انسانی دارد باید حتماً در شرایطی انجام شوند که استریل باشد، چرا که کشت سلولی انسانی در آنجا اتفاق می‌افتد و سپس سلول‌های کشت شده را به اندام تبدیل می‌کنند. به همین علت نباید کمترین آلودگی در محل باشد. در حال حاضر چند اتاق تمیز مناسب در کشور وجود دارد اما این اتاق اخیر احتمالاً از همه آنها بزرگ‌تر و مجهزتر خواهد بود. چرا که علاوه بر آن، بانک مورد تاسیس هم ظرفیت افزایش را مانند فریزرهای منفی 80 درجه یا فضای ایزوله دارد و از این بابت هم با نگرانی مواجه نیستیم. نحوه استفاده ما از این بانک به این بستگی دارد که چه فرآوری‌هایی در آن انجام می‌شود.

خدمات‌دهی این بانک به چه صورتی خواهد بود؟
       این بانک خدمات ظرفیتی خود را به پزشکان و مراکز درمانی و بیمارستانی بیماری‌های پوستی مانند سوختگی می‌دهد. البته هنوز خدمات بیمه‌ای به این عرصه ورود پیدا نکرده‌اند. به این علت که هم آشنایی کمی با این علم دارند و هم خدمات آن به صورت گسترده در کشور انجام نمی‌شود. با این حال ما در تلاش هستیم با معرفی این علم به آنها بتوان پوشش بیمه‌ای این خدمات را گسترش داد تا مردم هم هزینه کمتری را بابت این راه درمان پرداخت کنند.

این امکان وجود دارد که بیمه‎ها اعلام کنند به علت زیبایی نمی‌توانند این خدمات را پوشش دهند؟
       در زمینه پوست شاید بتوانند چنین ادعایی داشته باشند اما در زمینه ترمیم بافت‌های عروقی، استخوانی یا عصبی نمی‌توانند. قطعاً بیماری که برای درمان بیماری پارکینسون یا سکته مغزی خود از این خدمات می‌خواهد استفاده کند به دنبال جنبه زیبایی آن نیست. هرچند که این ادعا در بخش پوست می‌تواند مطرح شود.

خود پزشکان تا چه اندازه از وجود این بانک و خدمات و نحوه عملکرد آن خبر دارند؟
       متاسفانه پزشکان زیادی در جریان فعالیت‌های این بانک‌ها به صورت کلی نیستند. ستاد توسعه سلول‌های بنیادی به صورت مستمر در حال برگزاری سمینارهای یک‌روزه‌ای است که در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی سراسر کشور است تا این اطلاعات را به پزشکان و متخصصین منتقل کند و بیماران بیشتری از آنها بهره‌مند شوند. البته کنگره‌هایی مانند همین گردهمایی هم تاثیر زیادی در معرفی و جذب متخصصین به این حوزه دارد.

غیر از ایران کدام‌یک از کشورهای منطقه به این سطح از تولید دانش رسیده‌اند؟
       رقابت سنگینی بین ما و کشورهای همسایه وجود دارد، اما در ترکیه، کشورهای حاشیه خلیج فارس مانند قطر و امارت و عربستان این علم راه‌اندازی شده که امیدوار هستیم با پشتکار در ساخت بانک‌های بیشتر و جذب متخصصین از آنها پیشی بگیریم.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: