کد خبر: ۱۲۶۲۴۶
تاریخ انتشار: ۰۲:۳۰ - ۱۸ مهر ۱۳۹۵ - 2016October 09
شفا آنلاین>اجتماعی>یک بررسی جدید که نتایج آن به‌تازگی منتشر شده است، نشان می‌دهد که سلامت مردم جهان در حال بهبود است و امید به زندگی (life expectancy) در حال افزایش است، اما پیشرفت در مبارزه با بیماری‌های مزمن که عوارض درازمدتی ایجاد می‌کنند و از هر ۱۰مرگ، 7 مرگ ناشی از آن‌هاست، به‌طور همگون و یکسان رخ نداده است.
به گزارش شفا آنلاین، بررسی «بار جهانی بیماری‌ها» که نشان‌دهنده عوامل اصلی اختلال سلامت، ناتوانی و مرگ در هر کشور است، نشان داد امید به زندگی جمعیت جهان تا سال ۲۰۱۵، نسبت به سال ۱۹۸۰ بیش از 10سال افزایش‌ یافته است و به ۶۹ سال در مردان و 8/74 سال در زنان رسیده است.

       ازجمله عوامل اصلی این افزایش کاهش شدید میزان‌های مرگ ناشی از بسیاری از بیماری‌های واگیر یا عفونی ازجمله اچ‌آی‌وی/ایدز، مالاریا و اسهال است. این بررسی نشان داد که میزان افرادی که از بیماری قلبی-عروقی و سرطان می‌میرند، نیز با سرعت کمتر کاهش ‌یافته است.

       این بررسی ۲۴۹ علت مرگ، ۳۱۵ بیماری و جراحت و ۷۹ عامل خطرساز در ۱۹۵ کشور و قلمرو را در فاصله ۱۹۹۵ و ۲۰۱۵ را تجزیه‌وتحلیل کرد.

       کریستوفر موری، رئیس انستیتو سنجش و ارزیابی سلامت در دانشگاه واشنگتن که سرپرست این بررسی بود، گفت: «این نتایج تصویری ناهمگون از پیشرفت‌های بهداشتی در سراسر جهان ترسیم می‌کند که تا حدی مربوط به توسعه اقتصادی است.»

       او در ژورنال لنست نوشت: «توسعه محرک بهبود سلامت است، اما تاثیرش در این مورد قطعی نیست.»

       «ما کشورهایی را می‌بینیم که بسیار سریع‌تر از حدی که بتوان بر اساس درآمد، تحصیلات یا باروری توضیح داد، ازلحاظ بهداشتی پیشرفت کرده‌اند‌ و همچنین کشورهایی را مانند آمریکا می‌بینیم که نسبت به منابعی که در اختیار دارند، پیشرفت کمتری در بهداشت کرده‌اند.»

امید به زندگی سالم
       این بررسی علاوه بر امید به زندگی، امید به زندگی سالم- شمار سال‌هایی را که افراد می‌توانند انتظار داشته باشند در وضعیت خوب ازلحاظ سلامتی زندگی کنند، تخمین زده است.

       این بررسی نشان داد که درحالی‌که امید به زندگی سالم در ۱۹۱ کشور از ۱۹۵ کشور موردبررسی در فاصله سال‌های ۱۹۹۰ تا ۲۰۱۵ تا 1/6 سال افزایش یافته است، میزان افزایش آن در حد امید به زندگی کلی نبوده است، به‌عبارت‌دیگر افراد در سال‌های بیشتری را بیماری و ناتوانی می‌گذارند.

       در میان مناطق ثروتمندتر جهان، آمریکای شمالی بدترین وضعیت ازلحاظ امید به زندگی سالم در هنگام تولد را هم در مردان و هم در زنان دارد.

       این بررسی نشان می‌دهد که دیابت که در اغلب موارد با اضافه‌وزن یا چاقی افراد می‌شود و اختلالات مربوط به مصرف مواد غیرمجاز مانند داروهای شبه‌افیونی و کوکائین- باعث ایجاد میزان نامتناسبی از مختل شدن سلامت و مرگ زودرس در ایالات‌متحده می‌شود.

برخی یافته‌های کلیدی
این‌ها برخی یافته‌های مهم دیگر این بررسی جهانی هستند:
        شمار مرگ‌های سالانه در جهان از حدود ۴۸ میلیون نفر در سال ۱۹۹۰ به ۵۶ میلیون نفر در سال ۲۰۱۵ رسیده است. ۷۰ درصد این مرگ‌ها (۴۰ میلیون) ناشی از بیماری‌های غیرواگیر (ازجمله بیماری‌های ایسکمیک قلبی (ناشی از اختلال خون‌رسانی به عضله قلب)،‌ سکته مغزی، دیابت، بیماری مزمن کلیوی، بیماری آلزایمر و سایر انواع زوال عقل اختلالات مربوط به مصرف داروهای غیرمجاز است).

        در سال ۲۰۱۵، 2/1 شمار تخمینی 2/1 میلیون نفر به علت اچ‌آی‌وی/ایدز مردند (که کاهش 5/33 درصدی را نسبت به سال ۲۰۰۵ نشان می‌دهد) و ۷۳۰۵۰۰ مرگ ناشی از مالاریا تخمین زده شد (که ۳۷ درصد کمتر از سال ۲۰۰۵ است).

        در ۲۵ سال گذشته، علل اصلی از دست رفتن سلامت (برحسب شمار سال‌های زندگی کردن با ناتوانی یا YLD) تغییر چندانی نکرده است- در سال ۲۰۱۵، کمردرد و گردن درد، اختلالات اندام‌های حسی (ازجمله ناشنوایی و نابینایی)، اختلالات افسردگی و کم‌خونی فقر آهن علل اصلی از دست رفتن سلامت افراد بوده‌اند.

        در سال ۲۰۱۵، هشت بیماری مزمن (که افراد را برای سه ماه یا بیشتر مبتلا می‌کنند)، هرکدام بیش از ۱۰ درصد جمعیت جهان را مبتلا کردند: پوسیدگی دندان (3/2 میلیارد نفر)، سردرد نوع تنشی (5/1 میلیارد)، کم‌خونی فقر آهن (47/1 میلیارد)، ناشنوایی (2/1 میلیارد)، میگرن (۹۵۹ میلیون)، تب‌خال تناسلی (۸۴۶ میلیون)، مشکلات بینایی انکساری معمولی (۸۱۹ میلیون) و آسکاریازیس (نوعی کرم انگلی روده) (۷۶۲ میلیون).

        میزان‌ ابتلا به ۱۴ بیماری مزمن با سرعتی به‌قدر کافی کاهش‌یافته است تا از رشد جمعیت و سالمندی آن پیشی بگیرد و باعث کاهش شمار واقعی افراد دچار این عوارض شود که ازجمله شامل بیماری مزمن انسدادی ریه، آسم، سرطان گردن رحم و بیماری ایسکمیک قلب (ناشی از کاهش خون‌رسانی به عضله قلب).

        پیشرفت‌هایی در کاستن از وضعیت غیربهداشتی آب و فاضلاب به وجود آمده است، اما رژیم غذایی، چاقی و مصرف داروهای غیرمجاز به تهدیدی فزاینده بدل شده‌اند.

        بیش از ۲۷۵۰۰۰ زن در هنگام بارداری یا زایمان در سال ۲۰۱۵ درگذشته‌اند که اغلب آن‌ها ناشی از علل قابل‌پیشگیری بوده است.

        مرگ‌های کودکان زیر پنج سال از سال ۱۹۹۰ به نصف رسیده است،‌ اما پیشرفت کندتر در کاهش مرگ‌های نوزادان رخ داده است.
منبع: Reuters


برچسب ها: سلامت جهانی ، پیشرفت ، مرگ
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: