با وجود آنکه نیمه دوم سال 94 سازمان غذا و دارو و معاونت بهداشت در بخشنامهای استفاده بیش از حد از قند و شکر را در چرخه تولید نوشابه و آبمیوه ممنوع اعلام کرد، ظاهراً صنف صنایع تولیدکنندگان نوشابه و آبمیوه معتقد است کاهش 10 درصدی شکر و قند در نوشابه ها امکانپذیر نیست و بسیاری از آبمیوههایی که در ابلاغیه جدید وزارت بهداشت ردهبندی کردهاند 3تا 4 درصد قند دارد و رقم 10 درصدی که از سوی معاونت بهداشت این وزارتخانه اعلام شده بسیار غیر کارشناسانه و کلی است و نمیتوان آن را به همه صنایع تولید کننده آبمیوه و نوشابه تعمیم داد.
کاوه زرگران رئیس کانون انجمن صنایع غذایی کشور میگوید: وزارت بهداشت در بخشنامه اخیرش مبنی بر کاهش 10 درصدی قند و شکر در نوشابه کاملاً جزیرهای عمل کرده و این بخشنامه برای ما ضمانت اجرایی ندارد چرا که ابلاغیه کاهش 10 درصدی قند در نوشابه و آبمیوه از معاونت بهداشت وزارت بهداشت آمده که زمینه فعالیت آن نظارت بر صنعت نیست. «زرگران» میگوید: درباره کاهش نمک، چربی و شکر در فرآوردههای غذایی دستورالعملهای متفاوتی وجود دارد که یکی از آنها توسط معاونت بهداشت و دفتر بیماریهای غیر واگیر پیگیری میشود. به گفته وی، سیاستگذاری در حوزه سلامت مواد غذایی باید ملی باشد و دستاورد سلامت محور داشته باشد. صنف صنایع غذایی بر این باور است مخاطراتی که در حوزه مواد غذایی وجود دارد بسیار فراتر از میزان شکر، نمک و چربی در مواد غذایی است.
زرگران در این باره موضوع استفاده از جوش شیرین و بلانکیت را در فرآوردههای تخمیری مانند نان مثال میزند: «ما در عین ناباوری میبینیم وزارت بهداشت چشمش را روی این نوع تخلفات بسته است به طوری که در مزارع جنوب شهر سبزیجات را با فاضلاب آبیاری میکنند.
گزارشهای محرمانه از باقی مانده سموم یا نیترات بالا و دیگر آلایندهها در میوه جات اشاره دارد. پاسخ این مسأله کاملاً روشن است چون وزارت بهداشت امکانات و نیروی کافی برای پایش سلامت غذا از مزرعه تا سفره ندارد و تنها آزمایشهای جسته و گریختهای انجام میگیرد. با این حال وزارت بهداشت سعی میکند به نحوی وانمود کند که عملکردش را در حوزه صنعت نشان دهد که البته این حوزه به لحاظ نظارت بر سلامت فرآوردههای غذایی در اولویت دهم قرار دارد که سازمان استاندارد و دولت مطلع هستند که در آن بخش چه اتفاقی میافتد.
زرگران همچنین در ادامه به قانون مالیات بر کالاهای آسیب رسان سلامت اشاره کرد و گفت: مطابق ماده 50 قانون مالیات بر ارزش افزوده ،وضع عوارض جدید به عنوان مالیات مضاعف ممنوع است چنانچه وزارت بهداشت قصد دارد میزان شکر و روغن را در غذا کاهش دهد باید راهکار دیگری را در نظر بگیرد و از بخشی نگری دست بردارد. به عنوان مثال دولت در بحث تولید شکر 10 درصد یارانه میدهد ولی در انتهای زنجیره ، سیاست وزارت بهداشت به گونهای است که از شکر یارانه بگیرد این سیاست باید توسط مرجع دیگری رسیدگی شود و ما معتقدیم وضع مالیات به نوشابهها و آبمیوهها غیر قانونی است کمااینکه کاهش 10 درصدی در هیچ جای دنیا وجود ندارد
.رئیس کانون انجمن صنایع غذایی کشور گفت: میزان قند ماءالشعیر طعم دار 3 تا 4 درصد است ولی هنوز هم مشمول دریافت مالیات است. بهترین گزینه این است که ابتدا سیاست کلان ملی اتخاذ شود نه اینکه وزارت بهداشت با عینک سلامت نگر و وزارت جهادکشاورزی با عینک افزایش تولید، مالیات مضاعف بگیرند که چنین نگرشی به صنف و اقتصاد مملکت ضربه میزند. به گفته زرگران، بسیاری از نوشابهها مانند کوکاکولا «دستورالعمل» جهانی دارند و اگر 10درصد قند آن را کاهش دهیم دیگر کوکاکولا نخواهد بود. ما توصیه میکنیم وزارت بهداشت دستورالعمل هایش را بازنگری کند. ابلاغیه اخیر وزارت بهداشت به دلیل نبود هماهنگی بین دو معاونت غذا و دارو و بهداشت بوده و فقط اتلاف وقت است.
زرگران میگوید: صنایع غذایی کشور بخشنامه سازمان غذا و دارو را مبنی بر اخذ مالیات بر کالاهای آسیب رسان سلامت اجرا میکند اما بخشنامه اخیر مبنی بر کاهش 10 درصدی قند ضمانت اجرایی ندارد. این اظهارات رئیس کانون انجمن صنایع غذایی کشور واکنش دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت را به همراه داشت. مسئولان معاونت بهداشت وزارت بهداشت اعلام میکنند، استاندارد میزان قند در نوشابههای گازدار اسفند سال 94 بازنگری شده است. بر این اساس حداکثر قند نوشابههای گازدار بیرنگ 9، نوشابههای گازدار طعم دار رنگی 11 و نوشابههای گازدار کولا 10 است.
دکتر فروزان صالحی کارشناس دفتر بهبود تغذیه وزارت بهداشت در این باره
میگوید: کشورهای مختلف براساس سیاستهای سلامت دستورالعمل جهانی
نوشابههای گازدار را تغییر میدهند به همین خاطر طعم نوشابه کوکاکولا در
ایران با طعم آن در فرانسه تفاوت دارد.صالحی میگوید: در شرایطی که
استانداردهای ملی نوشابههای گازدار تغییر کرده همه صنایع موظفند از آن
تأسی کنند. ارقام استانداردسازی میزان قند نوشابههای گازدار با حضور رئیس
سازمان استاندارد، صنایع غذایی و دفتر بهبود تغذیه و سازمان غذا و دارو
تصویب شده است. او در توضیح مالیات بر کالاهای آسیب رسان سلامت نیز توضیح
میدهد: قانون مالیات بر نوشابه در قانون برنامه پنجم توسعه تصویب شده و
وزارت بهداشت هر سال فهرست کالاها و مواد آسیب رسان را اعلام میکند یعنی
یک مادهای ممکن است یک سال آسیب رسان باشد و یک سال جزو کالای آسیب رسان
محسوب نشود.ایران