به گزارش شفا آنلاین،حسین مروتی در نشست بررسی موضوع «سلامت معنوی» با بیان اینکه سلامت معنوی در حوزه مسئولیتها و وظایف فرهنگستان علوم پزشکی قرار گرفته است، افزود: متأسفانه نگاه حاکم در کشور به سلامت معنوی منبعث از تعاریف غرب است، زیرا در تعریف غربیها از انسان، تنها جنبههای مادی مورد توجه است و اگرچه به این نتیجه رسیدهاند که انسان فراتر از مادیات است و موضوع سلامت معنوی را پیگیری میکند اما نگاه آنها به معنویت با رویکرد ابزاری و کارکردگرایانه است.
کارشناس و عضو کمیته سلامت شورای فرهنگی اجتماعی زنان ادامه داد: پرداختن به معنویت در سلامت انسان آسیبهایی دارد زیرا اعمال عِبادی همچون نماز را در کنار موسیقی و یوگا قرار میدهد که هدف آنها تنها کسب آرامش است، بدون اینکه به مسائل عبادی و اُخروی آن توجه کنند.
وی تصریح کرد: با نگاه فعلی، سلامت معنوی در تقابل با دین قرار گرفته است زیرا برخی معتقدند مکاتب دنیوی هم میتوانند به سلامت روانی منجر شوند. در رویکرد دوم، علومی مثل جامعهشناسی و روانشناسی را دارای قابلیت ایجاد آرامش میدانند.
مروتی با اشاره به دیدگاه افرادی که معتقدند معنویت گستردهتر از مذهب است، تأکید کرد: رویکرد حاکم بر فرهنگستان علوم پزشکی در خصوص رابطه دین و معنویت همین است؛ به طوری که از ۱۳ نفر عضو کارگروه سلامت معنوی فرهنگستان، ۱۲ نفر پزشک هستند که این نشان میدهد سلامت معنوی را صرفاً در چارچوب دین نمیبینند و معترف به ورود علوم متعدد انسانی در حوزه سلامت روان هستند.
کارشناس و عضو کمیته سلامت شورای فرهنگی اجتماعی زنان خاطرنشان کرد: چنین رویکردی دارای آسیبهای فراوان است زیرا ادعا میکنند مذهب تنها یکی از راههای رسیدن به سلامت مذهبی است که این میتواند منجر به تضعیف نهاد روحانیت با کاستن از کارکردهای آن شود.
وی اظهار کرد: چهار نهاد بینالمللی، موضوع سلامت معنوی در ایران را پیگیری میکنند که یکی از آنها سازمان جهانی بهداشت است. ایجاد شبکه و استفاده از شبکههای موجود یکی از روشهای نفوذ عوامل دشمن در کشور است و مهمترین و کارآمدترین شبکه موجود در کشور، شبکه بهداشت و سلامت بوده که مورد طمع دشمنان است و در بازههای مختلف، موارد متعددی را در قالب نظام اولیه بهداشت در شبکه بهداشت ترکیب کردهاند.
مروتی ادامه داد: به عنوان مثال میتوان به شعار «معتاد مجرم نیست» اشاره کرد که با استفاده از این شعار، بار فراوانی را در نظام مبارزه با مواد مخدر بر کشور تحمیل کردهاند. امروز نیز شاهدیم پیامهای فرهنگی را روی بحث سلامت استوار میکنند تا در اعماق روستاها نفوذ کنند و مواردی همچون طرح «تربیت پزشک طبیب» برای سپردن مسئولیت سلامت روانی به آنها در همین جهت است.
کارشناس و عضو کمیته سلامت شورای فرهنگی اجتماعی زنان افزود: نمیتوانیم با آموزشهای کوتاهمدت، فردی را به وضعیت سلامت معنوی برسانیم زیرا سلامت روانی ناشی از زندگی مؤمنانه، انجام واجبات و ترک محرمات است که پزشکان در این زمینه تخصصی ندارند.
وی با اشاره به اینکه رئیس اداره سلامت معنوی وزارت بهداشت، فوقتخصص عفونت اطفال و رئیس کارگروه سلامت معنوی فرهنگستان، فوقتخصص غدد است، گفت: اداره سلامت معنوی زیرمجموعه دفتر جمعیت وزارت بهداشت تشکیل شده است و صلاحیت این افراد برای راهبری سلامت معنوی در جامعه زیر سؤال است.