مطالعه جدید محققان دانشگاه آکسفورد نشان می دهد تغذیه با شیر مادر با امکان بهبود ساختار و عملکرد قلب نوزادانی که زودتر از موعد مقرر بدنیا آمده اند نیز مرتبط است.
در سال ۲۰۱۴، از هر ۱۰ نوزاد یک نوزاد در آمریکا زودتر از موعد متولد شده بود، یعنی قبل از هفته ۳۷ بارداری. از آنجائیکه این نوزادان مدت زمان کافی در رحم نبوده اند تا رشدشان کامل شود، از اینرو این گروه از نوزادان با افزایش ریسک مشکلات سلامت در سنین بالاتر عمر روبرو هستند که از آن جمله می توان به بیماری های روانی، نقایص شدید شناختی و مشکلات قلبی اشاره کرد.
محققان این مطالعه اذعان می کنند که قلب نوزادان زودتر از موعد متولدشده معمولا دارای دهلیزهای کوچکتر و دیواره های ضخیم تر است، از اینرو دارای کاهش عملکرد است.
محققان معتقدند این تغییرات قلبی در چند ماه اول بعد از تولد روی می دهد، از اینرو به بررسی رژیم غذایی این گروه از نوزادان پرداختند. در این مطالعه آنها داده های بدست آمده از ۱۰۲ فرد بزرگسال را که در اوایل یا اواسط دهه ۲۰ زندگی شان بودند مورد مطالعه قرار دادند.
داده ها از زمان تولد آنها را شامل می شد و حاوی اطلاعات مفصلی در مورد تاثیرات بلندمدت رژیم غذایی بر رشد قلب آنها بود. محققان همچنین ۱۰۲ فردی که زودهنگام بدنیا نیامده بودند را نیز به عنوان گروه کنترل در نظر گرفتند. تمام مراحل رشد و عملکرد قلب آنها از طریق MRI ارزیابی شد.
یافته ها نشان داد افرادی که زودتر از موعد متولد شده و شیر مادر خورده بودند عملکرد و حجم قلب شان تفاوت چندانی با گروهی که بموقع بدنیا آمده بودند نداشت، اما وضعیت افرادی که با شیرخشک تغذیه شده بودند متفاوت بود.
همچنین محققان دریافتند در بین گروهی که زودتر از موعد بدنیا آمده و ترکیب شیر مادر و شیرخشک خورده بودند، گروهی که بیشتر با شیر مادر تغذیه شده بودند، دارای ساختار و عملکرد بهتر قلب در دوره بزرگسالی بودند.
دکتر آدام لواندوسکی در بیانیه ای اعلام کرد: «حتی بهترین شیرخشک ها هم فاقد فاکتورهای رشد، آنزیم ها و آنتی بادی های هستند که شیر سینه مادر برای رشد نوزاد به همراه دارد. این مطالعه نشان می دهد حتی در نوزادانی که میزان رشدشان به خاطر تولد زودهنگام تحت تاثیر قرار گفته است، شیر مادر می تواند به بهبود رشد قلب کمک کند.»