کد خبر: ۱۰۴۱۶۹
تاریخ انتشار: ۰۳:۳۰ - ۲۴ فروردين ۱۳۹۵ - 2016April 12
شفا آنلاین>اجتماعی>سلامت>زمانی بیشترین موارد در درمان، تنها به دارو، رژیم‌های غذایی و برخی از دستورالعمل‌های خاص تجویز شده از سوی پزشک مربوط بود ولی مدت‌هاست که دیگر تجهیزات و دستگاه‌های نوین پزشکی نقش اساسی و عمده را در سه حوزه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماری‌ها ایفا می‌کنند.
به گزارش شفا آنلاین،به نقل از سپید همین مسئله باعث شده تا دقت و عملکرد صحیح این تجهیزات بیش از گذشته مورد توجه قرار بگیرد و وزارت بهداشت یکی از مهم‌ترین برنامه‌های خود به نام اعتباربخشی را به آن اختصاص داده است که به دنبال آن حساسیت مسئولان بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها به این موضوع بیشتر شد.



       الناز عسگری، مدیرعامل یک شرکت کنترل کیفی، درباره کنترل کیفی تجهیزات پزشکی و آزمایشگاهی می‌گوید: «شرکت‌های ارائه کننده خدمات کنترل کیفی، تجهیزات بیمارستان‌ها را اعم از جنرال، تصویربرداری و آزمایشگاهی براساس استانداردهای بهداشت جهانی، بررسی می‌کنند تا از نظر کیفی مشخص شود که این دستگاه‌ها درست عمل می‌کنند یا خیر. اگر درست باشند، برچسب سبز و اگر مشکلی داشته باشند و قابل تعمیر باشند یا خراب باشند و دیگر قابل استفاده نباشند، برچسب‌های زرد و قرمز می‌گیرند.»

       او درباره وضعیت تجهیزات پزشکی در بیمارستان‌ها و آزمایشگاه‌ها می‌گوید: «در طی سال‌های گذشته، رسیدگی مسئولان بیشتر شده زیرا از سویی کنترل کیفی جزو ملزومات شده است. اعتباربخشی باعث شده است که مراکز درمانی، به خصوص بیمارستان‌ها به دلیل امتیازی که می‌گیرند نسبت به سالم بودن تجهیزات خود، سریع‌تر اقدام کنند و دستگاه‌هایی که کارایی لازم را ندارند، جایگزین کنند.»

       عسگری درباره عمر تجهیزات پزشکی توضیح می‌دهد: «دقت عمل یک دستگاه به عمر آن بستگی ندارد زیرا همه دستگاه‌های دیجیتال، برقی و الکترونیکی به دلیل استفاده نادرست از آنها، از حالت کالیبره خود خارج می‌شوند و از دقت آن کاسته می‌شود. کمااینکه احتمال دارد یک دستگاه بتواند 20 سال کار کند و نسبت به دستگاه‌های به روز دقت لازم را داشته باشد. به همین خاطر نمی‌توان در مورد تجهیزات و دستگاه‌های پزشکی عمر مشخصی را معین کرد.»

       این کارشناس کنترل کیفی تجهیزات پزشکی معتقد است که نگهداری مناسب، سرویس‌های دوره‌ای، کنترل کیفی و کالیبراسیون می‌تواند به عمر دستگاه‌ها بیافزاید.

       او درباره سرویس‌های دوره‌ای تجهیزات توضیح می‌دهد: «شرکت‌های تولیدکننده داخلی به دلیل دسترسی راحت به مشتریان، می‌توانند سرویس‌های دوره‌ای را به آنها ارائه دهند. به عنوان مثال، اگر دستگاهی برای دریافت این نوع از سرویس به شرکت خدمات پس از فروش ارسال شود و پس از بررسی، شرکت به این نتیجه برسد که دیگر نمی‌توان از این دستگاه استفاده کرد، به مراکز اطلاع می‌دهند. کما اینکه، در دستگاه‌های فوتوتراپی، لامپ‌های UV که برای رفع زردی نوزادان مورد استفاده قرار می‌گیرد، تنها یک سال عمر مفید دارند و 2500 ساعت بیشتر نمی‌توان از آنها استفاده کرد.»

علت نبود تمایل آزمایشگاه‌ها برای به روزرسانی تجهیزات
       یک کارشناس تجهیزات آزمایشگاهی، که مایل به ذکر نام خود نبود درباره میزان عمر معمول دستگاه‌های آزمایشگاهی می‌گوید: «دستگاه‌های آزمایشگاهی مانند مواد مصرفی و کیت‌های آزمایشگاه نیست که تاریخ انقضای دقیقی داشته باشند. برخی از شرکت‌های تولیدکننده با به روزرسانی دستگاه‌های خود، با مدل‌های قبلی خود به ارائه خدمات ادامه نمی‌دهند. این مسئله به معنای این نیست که عمر مفید این دستگاه 5 سال بوده است و دیگر قابل استفاده نیست.»

       همچنین او درباره وضعیت به روزرسانی تجهیزات در آزمایشگاه‌ها می‌گوید: «به دلیل اینکه بیشتر آزمایشگاه‌ها بخش خصوصی هستند، بسته به بودجه‌ای که دارند نسبت به این مسئله اقدام می‌کنند. اگر بودجه نداشته باشند، تمایلی برای به روزرسانی ندارند و به دستگاه‌های قدیمی و از رده خارج شده خود که شرکت‌های تولیدکننده نمی‌توانند خدمات پس از فروش به آن ارائه دهند، اکتفا می‌کنند.»

       این کارشناس ادامه می‌دهد: «برخی از آزمایشگاه‌ها، هزینه مناسبی را برای تجهیزات «های‌تک» اختصاص می دهند؛ درحالی که در این آزمایشگاه‌ها امکان دارد تجهیزاتی از قبیل میکروسکوپ یا غیره وجود داشته باشد که مدت زیادی است از آن استفاده می‌کنند اما دلشان نمی‌خواهد که آن را جایگزین کنند.»

       او در ادامه صحبت‌هایش به مشکلات ورود تجهیزات پزشکی به کشور اشاره می‌کند و می‌گوید: «در دوره قبل از تحریم برای ورود تجهیزات مشکلاتی وجود داشت و برخی از شرکت‌های خارجی که نماینده رسمی در کشور داشتند مجبور شدند از راه‌های مختلف از جمله ترکیه و دبی این دستگاه‌ها را وارد کشور کنند که به مراتب هزینه‌ها را افزایش داد. در حال حاضر با اینکه اعلام کرده‌اند تحریم ها برداشته شده است اما هنوز اقدامی صورت نگرفته است.»

تجهیز آزمایشگاه‌های تخصصی در سال جاری
       با توجه به اینکه آزمایشگاه‌ها نقش مهمی در سلامت جامعه دارند، معاون اجرایی مرکز آزمایشگاه‌های کنترل مرجع سازمان غذا و دارو با اعلام خبر راه‌اندازی آزمایشگاه بررسی و کنترل آلاینده‌های غذایی، می‌گوید: «تجهیز آزمایشگاه و به‌روزرسانی امکانات و توسعه فعالیت‌های آزمایشگاه تجهیزات و ملزومات پزشکی در سال جاری انجام می‌شود.»

       محمود آل بویه درباره دیگر اقدامات توضیح می‌دهد: «یکی دیگر از مهم‌ترین برنامه‌هایی که در سال جاری در آزمایشگاه مرجع انجام خواهد شد به نگهداری، به‌روزرسانی و حفظ بهبود کیفیت آزمایشگاه‌های واکسن و دارو است.»
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: