به گزارش شفا آنلاین، هر خوراکی فواید و مضراتی دارد، در ایام نوروز که در اغلب مهمانی ها با آجیل سروکار داریم، بد نیست با این خوراکی خوشمزه بیشتر آشنا شویم و هنگام مصرف، مضرات آن را در نظر بگیریم.
ترکیبات مختلف آجیل:
آجیل شور: این نوع آجیل تشکیل شده از پسته، تخمه کدو، تخمه ژاپنی، مغز بادام، مغز فندق و بادام هندی هم به این متاسفانه این نوع آجیل، رایجترین و پرطرفدارترین نوع آجیل در ایام نوروز است. اینکه چرا میگوییم متاسفانه، پاسخ ساده و روشنی دارد. کافی است به صفتی که کلمه آجیل را همراهی میکند، دقت کنید: «شور!» چه کسی است که این روزها در باره عوارض ناشی از افزایش مصرف نمک و خطرات زیانبار آن چیزی نشنیده باشد یا مطلبی نخوانده باشد؟
آجیل شیرین: شامل مغز گردو، کشمش، توت خشک، مغز فندق، مغز پسته، مغز بادام و بادام هندی. اگرچه از این نوع آجیل کمتر از بقیه آجیلها در ایام نوروز استقبال میشود اما حضور مغز گردو در این ترکیب یک مزیت بسیار بزرگ به حساب میآید.
آجیل چهار مغز: این آجیل تشکیل شده از مغز بادام، مغز پسته، مغز فندق و بادام هندی..
سلیقه شخصی: همه ما برای خرید آجیل نوروزی یک گزینه دیگر را هم پیشروی خود داریم و آن هم سبک شخصی است. در بین اقلام مختلف آجیل، معمولا مشتریان بیشترین استقبال را از پسته به عمل میآورند و بعد از آن به ترتیب انواع تخمه، بادام، بادام هندی و مغز فندق مورد توجه قرار میگیرد.
دلایلی برای دوست داشتن آجیل
آجیل ترکیبی از میوههای خشک شده و مغزهای مختلف است که قبلا فکر میکردند ارزش غذایی ندارد، چرب و چاقکننده است و برای سلامت بدن ضرر دارد. اما حالا دیگر، محققان طور دیگری فکر میکنند. مطالعات و پژوهشهای علمی بلند مدت نشان داده که مصرف آجیل میتواند اثرات مثبتی بر سلامت بدن داشته باشد. البته به شرطی که آجیل را به شکلی منطقی و به عنوان جزئی از یک برنامه غذایی متعادل مصرف کنیم.
برخلاف تصور خیلیها که هنوز هم گمان میکنند این قبیل مواد خوراکی، فاقد
ارزش غذایی هستند، باید گفت که مواد تشکیلدهنده آجیل منبع سرشاری از
پروتئین، مواد معدنی و ویتامینهای آنتیاکسیدان به شمار میآیند. همچنین
حاوی پروتئین، آهن، روی، کلسیم، پتاسیم و بسیاری دیگر ازمواد معدنی ارزشمند
میباشند. طعم و شکل آجیل به اندازه کافی وسوسهکننده هست اما اگر برای
دوستداشتن آن به دنبال دلایل مستند و علمی میگردیم.
آجیل چرب است اما چربی موجود در انواع آجیل از نوع اشباع نشده است که
کلسترول خون را پایین میآورد و خطر بیماریهای قلبی و عروقی را کم میکند.
آجیل منبع پروتئین، ویتامینها و مواد معدنی مختلف است.
ویتامین ای (E) و پروتئین موجود در آجیل به حفظ سلامت رگهای خونی، کاهش فشار خون و پیشگیری از حملات قلبی کمک میکند. خوردن غذاهای حاوی ویتامین ای، از جمله آجیل، باعث کم شدن خطر ابتلا به سرطان میشود.
آنتی اکسیدانهای موجود در این ماده غذایی از اکسیدشدن و تخریب سلولها و بروز بیماریهایی مانند دیابت هم جلوگیری میکند. آجیل سرشار از فیبر است. فیبرهای غذایی، هم به تسهیل اجابت مزاج کمک میکنند و هم نوعی احساس سیری در شخص ایجاد میکنند و به این ترتیب مانع پرخوری میشوند. فیبرهای غذایی در پیشگیری از بدخیمیهای روده بزرگ هم بسیار مفیدند.
ثابت شده که مغزهای گردو، فندق، بادام، پسته، بادامزمینی و انواع تخمه،
دستگاه دفاعی بدن را در مقابله با عوامل خارجی تقویت میکند. مغزها علاوه
بر کاهش کلسترول خون و کاهش میزان ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی، در
پیشگیری از پوکی استخوان و بیماریهای دوران پیری نیز تاثیر به سزایی
دارند.
دلایلی برای وحشت از آجیل
۱ – آجیلها پرانرژی هستند. مثلا یک نعلبکی آجیل میتواند به اندازه ? بشقاب برنج در چاقکنندگی شما نقش داشته باشد. به همین خاطر است که توصیه میکنند در طی نوروز، برنامه غذایی مثل سایر اوقات تنظیم شود و مصرف آجیل و مغزها به عنوان میانوعده و در حد متعادل باشد.
۲ – وجود چربیهای متراکم در انواع آجیل در افزایش وزن و بروز چاقی موثر است. مصرف زیاد آجیل باعث جمع شدن انرژی و چربی بیش از حد مورد نیاز در بافتهای بدن میشود و افزایش وزن را در پی دارد. پس اگر خیلی اهل آجیل و تنقلات هستید و هر جا که به دید و بازدید میروید، دست در ظرف آجیل میکنید، سعی کنید برای جبران مافات، حجم مواد غذایی را در هر وعده اصلی، بخصوص شام، کم کنید و به اندازه کافی تحرک بدنی و ورزش داشته باشید.
۳ – آجیل اگر به اندازه و به عنوان منبع تامین کننده بخشی از انرژی غذایی روزانهمان مصرف شود، ضرر که ندارد هیچ، مفید هم هست. البته بهتر است که افراد دچار فشار خون بالا، در صورت تمایل به مصرف آجیل، تا حد ممکن از آجیلهای خام استفاده کنند و دور آجیلهای بوداده و نمکی را یک خط قرمز پررنگ بکشند.
۴ – بعضی از اقلام آجیل، بهخصوص آجیلهای شیرین، دارای چسبندگی زیادی هستند و خیلی راحت به دندانها میچسبند و تا ساعتها در حفره دهانی باقی میمانند. یادتان باشد که حتما در فاصله کوتاهی بعد از خوردن چنین موادی دندانهای خود را مسواک بزنید تا از فساد آنها جلوگیری شود.
۵ – بعضی از ترکیبات موجود در آجیل، مانند بادام زمینی، برای بعضی افراد به شکل آلرژن عمل میکند. آلرژن یعنی مادهای که میتواند برای شخص حساس، ایجاد حساسیت و آلرژی بکند. افرادی که به بادامزمینی یا به دیگر اقلام موجود در آجیل حساسیت داشته باشند، با مصرف آن دچار واکنشهای حساسیتی میشوند که این واکنشها در بعضی از موارد میتواند بسیار شدید و حتی کشنده باشد.
به همین خاطر توصیه میشود که این دسته از اشخاص از خوردن آجیل یا آن اقلام خاص چشمپوشی کنند. افراد مبتلا به آسم هم باید از خوردن آجیل و خشکبار به طور کلی پرهیز کنند. به عبارت دیگر، این بیماران منع استفاده از خشکبار و آجیل دارند.
۶ – توصیه آخر اینکه بهتر است سالمندان از آجیلهای تا حد ممکن کمرنگ استفاده کنند.
عوارض بیشتر شیرینیها نسبت به آجیل:
مصرف شیرینیها نیز از قواعد کلی مورد ذکر در مورد آجیل پیروی میکند با این تفاوت که زیادهروی در مصرف شیرینیجات عوارض بیشتری را در مقایسه با مصرف بی رویه آجیل به همراه خواهد داشت.
باید تاکید کرد که مصرف شکر در دنیا سه برابر میزان مورد نیاز آن است به عبارتی باید مصرف شکر را به یک سوم کنونی تقلیل داد که قطعا کاهش مصرف شیرینی از راهکارهای موثر در این راستا خواهد بوده.
متخصصان معتقدند: شیرینیجات به لحاظ دارا بودن انرژی زیاد بویژه موادی نظیر خامهها که حاوی انرژی متراکمی هستند در چاقی و افزایش وزن افراد نسبت به آجیل از اهمیت بیشتری برخوردارند.