به گزارش شفاآنلاین : مواد غذایی تراریخته یا دستکاری ژنتیکی شده به محصولاتی گفته میشود که از انتقال یک یا چند ژن بین دو نوع موجود زنده مختلف به وجود آید؛
این درحالیکه است که آکادمی پزشکی زیستمحیطی آمریکا (AAEM) به پزشکان هشدار داده است، برای تمام بیماران خود رژیمهای غذایی غیر اصلاحشده تجویز کنند.
این آکادمی با استناد به مطالعات صورت گرفته بر حیوانات، تأثیرات این اصلاحات ژنتیکی را بر روی ارگانهای صدمهدیده، اختلالات دستگاه گوارش و دستگاه ایمنی بدن، افزایش سرعت پیر شدن و ناباروری عنوان کرد.
همچنین مطالعات انسانی نشان میدهد که چگونه اصلاحات ژنتیکی GM مواد غذایی میتواند موادی در درون بدن انسان باقی بگذارد که باعث مشکلات طولانیمدت خواهد شد.
طبق گزارشهای این آکادمی بهعنوانمثال، ژنها در داخل سس سویا، میتوانند به دی. ان. ای باکتری زنده درون بدن انسان منتقل شوند. همچنین اصلاحات ژنتیکی دروندانه ذرت، سم حشرهکشی تولید میکند که درون خون زنان باردار و جنین آنها یافت شده است.
استفاده چندین برابری از سموم در کشت محصولات تراریخته
همچنین به گزارش کارشناسان اغلب اصلاحات ژنتیکی در محصولات کشاورزی با ویژگی «مقاومت در برابر علفکش» طراحی میشوند. برای مثال، شرکت مونسانتو محصولات مقاوم در برابر علفکش راندآپ را به فروش میرساند.
کشاورزان آمریکایی بین سالهای 1996 و 2008، 383 میلیون پوند بیش از گذشته از علفکشهای محصولات GMO استفاده کردند. استفاده بیش از حد از علفکش راندآپ منجر به مقاومت علفها نسبت به علفکش شد. این مسئله باعث شد کشاورزان هرسال بیش از پیش از علفکش استفاده کنند که نه تنها منجر به آسیبهای زیست محیطی میشود، بلکه غذاهای تولید شده از اصلاحات ژنتیکی حاوی بیشترین میزان سم علفکش است. برای مثال علفکش راندآپ، با نازایی، اختلالات هورمونی، نقصهای مادرزادی و سرطان مرتبط است.
مخاطرات تراریخته پنهان است
در همین ارتباط آزاد عمرانی عضو انجمن ارگانیک ایران گفت: ژن وقتی منتقل میشود و صفت مطلوبی که مدنظر ماست به آن میرسیم در اینجا صفات دیگری که از دست میرود و مخاطراتی که ممکن است نصیب ما شود از چشم ما مستتر است اینیک مسئله و مسئله دیگر اینکه از سال 2012 به بعد فوکوس شده بر روی عوارض جانبی اینکه وقتی ژن منتقل میشود در کدام جایگاه قرارگرفته و در کدام کروموزوم قرارگرفته و در عملکرد چه ژنهایی اختلال ایجاد کرده؛ چون این دانش ابتدا در سطح ژنوم بررسی میشده و بعد در سطح ترجمه و بعد رونویسی و امروزه به سطح متابولیکهای ثانویه رسیده هرچه به سمت جلو میرویم این مخاطرات خودش را بیشتر نشان میدهد و در کنار فوایدی که به آن میرسیم باید مخاطرات را نیز مورد ارزیابی قرار دهیم.
وی ادامه داد: در مورد مصرف سموم مقالهای در سال 2012 منتشرشده که ارزیابی کرده از سال 1996 تا سال 2011 اینطور نبوده که مصرف سموم کاهش پیدا کند برعکس افزایش پیدا کرده چراکه بیش از 80 درصد محصولات دستکاری شده ژنتیکی در دنیا حاوی ژن مقاوم به علفکش هستند یا مقامت به حشره و علفکش را توام باهم دارند. آن دسته که مقاومت به حشره داشتند تا سال 2012 در حدود 56 هزار تن کاهش مصرف سموم داشتند.
عمرانی افزود: از طرفی آن دسته که مقاومت به علفکشها را داشتند چیزی در حدود 239 هزار تن افزایش مصرف سموم را داشتند که درمجموع 183 هزار تن افزایش مصرف سموم داشتیم درواقع در بحث دستکاری ژنتیکی ما در حال استفاده از یک دانش وارداتی هستیم و کمپانیهای واردکننده این بذرها درواقع محصولات را طوری طراحی میکنند که مارا به مصرف سموم بیشتر وابسته کنند تا بتوانند انحصار ایجاد کنند.
دولت در مقابل سلامت مردم مسئول است
علی اردکانی دبیر انجمن زیستفناوری سلامت ایران نیز در موضوع تراریخته گفت: بذرهای تراریخته مولد نیستند و امکان تکثیر از روی آنها وجود ندارد و باید از کشور مبدأ خریداری و وارد شود. در ضمن مسئله ورود بیماری و تغییرات ژنتیکی یکی از دغدغههای ماست که در طی ورود اینگونه بذرها ممکن است اتفاق بیفتد و دور از ذهن نیست. همچنین که استقلال ما از بین رفته و وابستگیها دوچندان خواهد شد.
وی ادامه داد: سؤالی که از ستاد فناوری ریاست جمهوری در این زمینه مطرح شد به این شرح است که اگر بخواهید در کشور روشی ایجاد کنید که از متدهای قدیمی و جاافتاده به سمت فناوریهای نوین و ترا ریخته بروید آیا مطالعات همهجانبه و تخصصی انجام پذیرفته یا خیر؟
اردکانی گفت: بنده باتجربه سیساله در حوزههای سلامت و زیستی و تخصص ژنتیک میگویم که خیر این مطالعات انجام نپذیرفته. در برنامه توسعه پایدار زمین – انسان و سلامت – و سلامت محیطزیست جزو اصلیترین موارد است و بهقدری مهم است که کشورهای مهم جهان (در طول 15 سال اخیر): سوئیس – آلمان – اتریش – ژاپن – ایرلند شمالی – فرانسه – ایتالیا-روسیه – نیوزیلند- لیتونیا – هلند – اسکاتلند – لهستان – اسلوونی- کرواسی – صربستان – مجارستان – یونان – بلغارستان – و لوکزامبورگ منع کاشت و محدودیت شدید واردات مواد gmo را دارند.
فرهنگسازی برای استفاده از تراریختهها
هرچند توصیه کارشناسان سلامت به استفاده از محصولات ارگانیک است و اکثر کارشناسان در سطح بینالمللی بر مضر بودن استفاده از محصولات تراریخته اذعان دارند؛ اما گروهی در داخل با وارونه نشان دادن حقایق سعی در واردات محصولات تراریخته و ترویج مصرف این خوراکیها را دارند. حال سر نخ این اصرار برای واردات و خوراندن محصولات دستکاری ژنتیکی شده در کجاست! وقتی واردکنندگان این محصولات فعالان سلامت و محیط زیست را دروغگو خطاب میکنند و دستکاری ژنتیکی شده را فرا سودمند معرفیمیدهند.
در همین راستا علیرغم مخالفت دانشمندان و فعالان سلامت برای استفاده از محصولات تراریخته، معاونت فناوری ریاست جمهوری اقدام به تولید برنامههای متنوع در تائید استفاده از این گونه محصولات کرده و سعی در بی ضرر و حتی سودمند نشان دادن محصولات دستکاری ژنتیکی شده دارد.
شما میتوانید با اجتناب از مصرف محصولات GMO، آنها را وادار کنید از بازار تأمین مواد غذایی ما خارج شوند
ازآنجاکه محصولات GMO هیچ منافعی برای مصرفکننده ندارد، اگر حتی درصد کمی از ما شروع به تحریم خرید یا مصرف برندهای محصولات GMO کنیم، مواد اصلاحشده ژنتیکی تبدیل به یک بازار بدهکار خواهد شد و شرکتهای غذایی آنها را کنار خواهند زد.
بهعنوان نمونه، در سال 1999 در اروپا، تنها پس از افشا مشخصات ایمنی اصلاحات ژنتیکی موجودات در مقالات و هشدار خطرات بالقوه این محصولات به شهروندان، اجتناب از GMO به اوج خود رسید. در آمریکا، شورش مصرفکنندگان علیه استفاده از هورمون رشد گاوی شدت گرفت و باعث شد استفاده از این هورمون در شرکتهای وال-مارت، استارباکس، دانون، یوپلیت و بسیاری دیگر از شرکتهای لبنی آمریکایی ممنوع شود.فارس