کد خبر: ۹۷۴۰۲
تاریخ انتشار: ۰۸:۳۶ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۴ - 2016February 14
نماینده مردم در مجلس عنوان کرد
شفاآنلاین:جامعه پزشکی>نماینده مجلس شورای اسلامی از پرستاران، پزشکان و بیماران به‌عنوان سه ضلع اصلی نظام سلامت کشور یاد کرد و خواستار حل مشکلات و توجه به خواسته‌ها و مطالبات آنان شد.

به گزارش شفاآنلاین : محمد اسماعیل نیا نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که اگر هر یک از اضلاع مثلت مزبور دچار مشکل باشد، نظام سلامت آسیب می بیند، گفت: درست است که از لحاظ سازمانی رتبه پرستار از پزشک کمتر است، اما بخش اعظمی از فرایند بهبود بیمار در بیمارستان بر عهده پرستار است که در این میان پایین بودن درآمد پرستاران سبب می‌شود که آن‌ها برای افزایش درآمد خود مدت‌زمان بیشتری را در بیمارستان‌ها سپری کنند؛ مسئله‌ای که از کارایی آن‌ها می‌کاهد.

وی با تأکید بر لزوم برقراری عدالت در پرداخت قشرهای مختلف پزشکی اضافه کرد: این اختلاف درآمدی موجود در دیگر کشورها چندان زیاد نیست.

این عضو ناظر شورای اشتغال با انتقاد از به نتیجه نرسیدن نظام تعرفه گذاری برای خدمات پرستاران گفت: طرح تعرفه گذاری خدمات پرستاران چند سال پیش مطرح شد، اما به نتیجه نرسید چراکه در آن زمان تعرفه گذاری با نرخ‌های پائین سبب می‌شد که درآمد پرستار کاهش یابد، اما به‌جای این‌که تعرفه‌های پیشنهادی را کاهش دهند، کل طرح تعرفه گذاری متوقف شد.

اسماعیل‌نیا با اشاره به آمار قابل‌اعتنا مهاجرت پرستاران به کشورهایی همچون استرالیا، کانادا و کشورهای حوزه خلیج‌فارس گفت: متأسفانه به دلیل این‌که در این کشورها حقوق پرستاران به‌طور میانگین سه برابر کشور ماست، شماری از پرستاران تصمیم به مهاجرت به این کشورها می‌گیرند که البته در این مهاجرت‌ها جایگاه پرستار، نوبت‌های پرحجم کاری و همچنین نبود انگیزه‌های لازم در خصوص ارتقای شغلی بسیار مؤثر بوده است. به‌عنوان‌مثال در دنیا به ازای هر دو الی سه بیمار یک پرستار برای رسیدگی وجود دارد، حال‌آنکه در ایران این نسبت به 6 بیمار و یک پرستار و در بیمارستان‌های دولتی بعضاً به یک پرستار و 8 بیمار هم می‌رسد.

اسماعیل نیا گفت: مشکلات حرفه پرستاری سبب شده که شمار زیادی از فارغ‌التحصیلان این رشته به دنبال مشاغل دیگری در کشور باشند و همین موضوع سبب شده که در حال حاضر بیمارستان‌های جدید با مشکل جذب پرستار مواجه شوند و بعضاً برای ارائه خدمات بیمار مجبور شوند که از کمک بهیاران استفاده کنند.

نماینده مجلس در خصوص شیف های پرحجم کاری پرستاران هم گفت: یک مطالعه نشان می‌دهد که یک پرستار حداکثر 6 ساعت می‌تواند به بیمار خدمات باکیفیت ارائه دهد، حال‌آنکه در کشور ما شیفت های پرستاران به‌صورت 12 ساعت در روز و بعضاً عصر و شب (18 ساعت) در روز هم می‌رسد و این یعنی این‌که در خوش‌بینانه‌ترین حالت پرستار در 50 درصد از زمان حضور خود در شیفت می‌تواند خدمات مناسب و باکیفیت ارائه کند.

او نبود انگیزه‌های لازم در حرفه پرستاری و عدم برخورداری از درآمد مناسب را یکی از دلیل عدم گرایش مردان به این حرفه عنوان کرد و خاطرنشان ساخت: در یک دهه اخیر گرایش خانم‌ها به حرفه پرستاری بیشتر از آقایان بوده است.

اسماعیل نیا افزود: دغدغه‌های جامعه پرستاری از طریق خانه ملت به‌طور جدی پیگیری گردیده و همه این موارد در جلسه‌ای با حضور وزیر بهداشت و رئیس سازمان نظام پرستاری بررسی‌شده است.

پزشکان هم مشکل تعرفه‌ای دارند

وی همچنین از مناسب نبودن تعرفه‌های پزشکی به‌عنوان عاملی نام برد که منجر به شکل‌گیری رابطه‌ای مالی میان پزشک و بیمار برای تأمین هزینه‌های درمان می‌شود.

محمد اسماعیل نیا با اشاره به مناسب بودن تعرفه‌های پزشکی در کشورهای توسعه‌یافته، از بیمه‌ها به‌عنوان واسط میان پزشک و بیمار نام برد که با وضع مناسب تعرفه‌های پزشکی، نگرانی پزشک از تأمین معاش ازمیان‌رفته و هزینه‌های بهداشت و درمان نیز برای بیمار کاهش می‌یابد.

وی با تأکید بر لزوم مدیریت در بیمه‌ها و بیمارستان‌ها، ادامه داد: در واقع وقتی‌که بیمار، به بیمه پول پرداخت می‌کند، دیگر نیاز به انجام هزینه‌های اضافی به بیمارستان و پزشک از سوی بیمار نباشد. در حال حاضر بیمه‌ها تنها 10 تا 12 میلیون تومان از هزینه‌های جراحی در بیمارستان‌ها را تقبل می‌کنند و بیمار خود باید مابقی هزینه‌ها را تأمین کند.

وی همچنین به عدم تمکین شرکت‌های بیمه‌ای از تعرفه‌های وضع‌شده از سوی وزارت بهداشت و درمان اشاره کرد که در این میان پرداخت‌ها از سوی شرکت‌های بیمه‌ای به‌موقع صورت نمی‌گیرد، این مسئله سبب می‌شود تا در جریان تورم حاکم بر اقتصاد کشور، از ارزش رقم‌های پرداختی به پزشک 10 تا 20 درصد کاسته شود.

وی در ادامه اظهارات خود، علاوه بر اشاره به وجود اختلاف درآمدی پزشکان در شهرهای بزرگ با شهرهای کوچک، عنوان کرد: در حال حاضر آنچه باعث می‌شود تا خدمات مناسبی از سوی بیمارستان‌ها به بیمار ارائه نشود، فاصله معنادار میان سطح درآمد پزشک و پرستار و همچنین پزشکان تهرانی با پزشکان ساکن یا شاغل در شهرستان‌هاست و این در صورتی است که هزینه‌های زندگی در مناطق مختلف تفاوت معنی‌داری ندارد.

نماینده کاشمر همچنین بابیان این‌که پرداخت‌های رسمی بیمار به پزشک نباید مورد سرزنش قرار گیرد، گفت: این‌که پزشک از هر بیماری مطالبه وجه کند مورد اشکال است، اما اگر بیماری تمکن مالی دارد چه اشکالی دارد که پزشک با رضایت بیمار در بیمارستان‌های خصوصی او را تحت درمان قرار داده و بیمارستان از او هزینه جداگانه‌ای بابت درمان در بیمارستان خصوصی دریافت کند البته این پرداخت‌ها باید به‌صورت شفاف و در قالب صورت‌حساب بیمارستان دریافت شود و عملاً پرداخت‌های «زیرمیزی» باید برچیده شود که این مهم توسط وزیر بهداشت به جد در حال پیگیری بوده و پیشرفت‌های خوبی نیز در این خصوص توسط ایشان به‌دست‌آمده است.

وی با اشاره به مازاد پزشک در شهرهای بزرگ اشاره‌کرده و پیشنهاد داد: باید علاوه بر ایجاد دانشگاه‌های مجهز و پیشرفته در شهرهای کوچک، برای حضور پایدار متخصصین در شهرهای کوچک، از پزشکان، تعهد برای حضور در این مناطق دریافت شود تا به این واسطه با تقویت مراکز درمانی در شهرهای کوچک و مناطق محروم از جابجایی و انتقال بیمار به شهرهای بزرگ جلوگیری شود.

وی ادامه داد: در واقع برای بومی‌سازی باید اولویت برای دریافت تعهد، با پزشکان بومی باشد.

تجهیزات پایین در بیمارستان‌ها و عدم همسانی بیمارستان‌ها در مناطق مختلف کشور

وی در ادامه اظهارات خود، به عدم استاندارد بودن تخت‌ها در بخش مراقبت‌های ویژه اشاره کرد و گفت: بر اساس استاندارد کشورهای توسعه‌یافته، 10 درصد از تخت‌ها باید ویژه باشند بر این اساس باید از 15 تا 20 هزار تخت ویژه برخوردار باشیم.

اسماعیل نیا بابیان این‌که هنوز از سطح استاندارهای جهانی عقب هستیم و بخش ICU در کشور از تخت‌های مناسب برخوردار نیست، هزینه‌های وزارت بهداشت برای تأمین تخت‌های استاندارد در کشور را کافی ندانست و خواستار توجه ویژه به این مسئله شد.

وی همچنین به پایین بودن سطح بهداشت در بیمارستان‌ها و در اختیار نداشتن داروهای مناسب در بیمارستان‌ها برای مداوای بیمار اشاره کرد و گفت: در حال حاضر شرایط تحریمی سبب شده بود تا بیمارستان‌های کشور از نظر دارویی و تجهیزاتی در سطح پایینی قرار داشته باشند، اما با رفع تحریم‌ها به نظر می‌رسد که باید تلاش بیشتری برای رفع مشکلات بیمارستان‌ها انجام شود.

این نماینده خانه ملت به وجود دارویی‌هایی باکیفیت و استانداردهای پایین در برخی بیمارستان‌ها اشاره کرد که نامناسب بودن این داروها، فرایند بهبود بیمار را طولانی‌تر می‌کند و سبب می‌شود تا بیمار مدت‌زمان بیشتری از دارو استفاده کند؛ از سوی دیگر در بخش‌های ویژه بیمارستانی، داروهای مناسب وجود ندارد. این انتظار از وزارت بهداشت وجود دارد که ارتقا کیفیت داروها با سرعت بیشتری در دستور کار قرار گیرد و پیشرفت‌های حاصله در صنعت داروسازی که حاصل‌شده است، نیز توسعه بیشتری می‌یابد.

عدم توزیع مناسب امکانات در کشور

وی بابیان اینکه در سیستم پزشکی کشور، امکانات به‌طور مناسب و یکنواخت توزیع نشده است، ادامه داد: در مناطق محروم و دور از شهرها، هیچ‌گونه امکانات و تجهیزات و نیروی انسانی مناسب برای مداوای بیمار وجود ندارد، به‌گونه‌ای که پزشکان در این مناطق، بیماران را برای مداوا به مراکز قوی بهداشتی در شهرهای بزرگ ارجاع می‌دهند؛ که باید ارتقا وضعیت بیمارستانی در سراسر نقاط دورافتاده در دستور کار قرار گیرد.

وی تصریح کرد: این در حالی است که در کشورهای توسعه‌یافته، امکانات، تجهیزات و نیروی انسانی در شهرهای کوچک هیچ‌گونه تفاوتی با شهرهای بزرگ ندارد.

نماینده کاشمر در پایان از بیمار به‌عنوان مهم‌ترین ضلع مثلث نظام سلامت کشور یاد کرد و گفت: جایگاه بیمار در نظام اسلامی ما بسیار جایگاه ویژه‌ای است، رهبری در این خصوص می‌فرمایند «باید کاری کنیم که بیمار جز دغدغه بیماری، رنج دیگری نداشته باشد» خاطرنشان ساخت: در این خصوص نظام بیمه سلامت کشور نقش عمده‌ای دارد. اگر نظام سلامت سهم خوبی به بیمارستان، پزشک و کادر درمانی بدهد، آن‌ها دلیلی برای عدم ارائه خدمات درست و خوب به بیمار ندارند. در حال حاضر ما تنوع زیادی در بیماری‌ها شاهد هستیم، از انواع سرطان‌ها گرفته تا فشار خون، دیابت و انواع عفونت‌ها. به دلیل گسترش شهرنشینی، آلودگی هوا و برچیده شدن محصولات باغی ارگانیک در کشور 75 میلیون نفری ما دیده می‌شود و این‌یک زنگ خطر است که باید دولت به بیمار و بیماری اهمیت ویژه‌ای بدهد. اگر کسی بیمار می‌شود و پول درمان خود را ندارد نباید او را به حال خود رها کرد چراکه بیمار ماندن او ضمن این‌که باعث رنج یک فرد با حق زندگی سالم می‌شود به جامعه هم لطمه می‌زند.

او با مناسب خواندن اجرای نظام سلامت در کشور با توجه به سیاست‌های کلی ابلاغ‌شده توسط مقام معظم رهبری گفت: باید به این سمت پیش برویم که فرد بیمه نشده‌ای در کشور وجود نداشته باشد. اگر کسی بیمار می‌شود تنها رنج او بیماری باشد. نگران درمان بیماری خود نباشد. بیمارستان‌ها به او تخت بدهند و بستری شدن نیاز به پارتی نداشته باشد. خانواده بیمار رنجی جز مریض داری نداشته باشند و همه اضلاع نظام سلامت کشور اعم از پزشک و پرستار اولویتی جز درمان بیماران نداشته باشند.فارس

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: