به گزارش شفا آنلاین،علت اصلی بروز میگرن تغییرات عروقی (انقباض و انبساط عروق) متناوب در مغز است و برخی خوراکی ها می توانند بر این شرایط اثر بگذارند. توصیه های تغذیه ای درباره میگرن برای همه بیماران یکسان نیست. در موارد بسیاری خود بیمار با آزمون و خطا نتایجی کسب می کند که در پیشگیری از حملات و کنترل دردهای میگرنی مؤثر است. میگرن یک سردرد شایع است که در خانم ها بیشتر دیده می شود. سازمان جهانی بهداشت، میگرن را یکی از 20 بیماری ناتوان کننده دنیا معرفی کرده و مطالعه های زیادی هم درباره عواملی که باعث تحریک یا جلوگیری از بروز حمله های میگرنی می شوند، انجام شده که برخی مواد غذایی جزو آن هاست.
مهم ترین خوراکی ها یا ترکیباتی که از طریق خوراک مصرفی می توانند موجب تشدید و طولانی شدن حملات میگرنی شوند، عبارتند از:
* ترکیبات اسید آمینه گلوتامات که از طریق برخی افزودنی های خوراکی به بدن می رسد. منو سدیم گلوتامات
ترکیبی است که به منظور بهبود طعم گوشت در بسیاری از کنسروهای گوشتی اضافه
می شود، بنابراین توصیه می شود که بیماران مبتلا به میگرن از مصرف کنسروها
صرف نظر نمایند.
* ترکیبات خوراکی آمین دار به ویژه ترکیبات حاوی تیرامین که در فرآورده های تخمیری مانند پنیر و پنیرهای مانده، نوشیدنی های الکلی، میوه های کال و فاسد، کلم، پیاز، مغز دانه ها به ویژه انواع شور آن ها، مخمرها، ماهی شور و دودی ، کنسروها، گوشت های فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و گوشت های مانده و کهنه و پرچرب یافت می شود. این ماده به خصوص در پنیرهای کهنه و شکلات به مقدار زیاد وجود دارد و بیماران مبتلا به میگرن باید از مصرف این خوراکی ها به ویژه پنیرهای سفت خودداری کنند.
* برخی افزودنی های شیمیایی به ویژه نیترات سدیم که در صنایع گوشت استفاده می شود.
* ترکیب فنیل اتیل آمین که در کاکائو و شکلات و پنیرهای مختلف، خوراک های تخمیری و کنسروی یافت می شود.
* هیستامین موجود در کنسروهای ماهی. بیماران مبتلا به میگرن باید تا حد امکان از کنسروها دوری کنند. در برخی انواع کنسرو ماهی غلظت ماده ای به نام هیستامین (histamine) که مشکلات بیماران دچار سابقه میگرن را تشدید می کند، زیاد است.
* اکتوپامین که در مرکباتی مانند لیمو، پرتقال و گریپ فروت یافت می شود.
* کافئین که هم مصرف زیاد و هم قطع ناگهانی مصرف آن در مصرف کنندگان کافئین می تواند عامل حملات میگرنی باشد.
* مصرف خوراکی های چرب و سرخ شده و نیمه سوخته یا سوخته که همراه بسیاری از خوراکی های زیاد حرارت دیده، (ته دیگ سوخته-نان سوخته و ...) عامل تشدید و طولانی شدن حملات میگرنی هستند.
* نوسان قند خون به ویژه کاهش قابل توجه و ناگهانی قند خون. بیماران میگرنی اغلب بی اشتها هستند و حتی حالات تهوع و استفراغ دارند که این موضوع می تواند دلیل افت قابل توجه قند خون شود که خود زمینه ساز حملات میگرن و طولانی شدن دوره بیماری می شود. بی نظمی در مصرف وعده های غذایی هم می تواند در بروز حمله های میگرنی تأثیر بسیار مهمی داشته باشد. افرادی که یکی از وعده های غذایی مثل صبحانه یا ناهار را حذف می کنند یا دو وعده را یکی می کنند و فواصل طولانی مدت گرسنه می مانند و نظم غذایی ندارند، بیشتر در معرض حمله های میگرنی قرار می گیرند. همچنین رژیم های غذایی غیراصولی مثل حذف نان و برنج، میان وعده ها و وعده های اصلی برای لاغر شدن هم برای این بیماران خطرناک است، زیرا آن ها را دچار گرسنگی می کند که به طور قطع در بروز مکرر دردهای میگرنی نقش دارد.
* برخی افراد هم ممکن است با مصرف میوه های خشک شده، قارچ، ترشی و شورها، موز رسیده و آواکادو دچار مشکل شوند.
* وقتی به لیست غذاهای ممنوعه در مبتلایان به میگرن نگاه می کنیم متوجه می شویم که پیام جالبی برای افراد مستعد حملات میگرنی دارد و این پیام، مصرف غذاهای تازه و دوری از غذاهای آماده است.
در نهایت این که
در کنار این ملاحظات خوراکی بایستی توجه داشت که محیط پیرامون بیمار بدون استرس و هیجان و با آرامش کامل باشد. نور و صدای شدید، سرما و گرمای غیر قابل تحمل و گرسنگی و تشنگی طولانی منجر به تشدید بیماری خواهند شد.
و
دیگر این که باز هم متذکر می شویم که توصیه های تغذیه ای درباره میگرن
برای همه بیماران یکسان نیست. در موارد بسیاری خود بیمار با آزمون و خطا
نتایجی کسب می کند که در پیشگیری از حملات و کنترل دردهای میگرنی مؤثر است.