یک متخصص بیماریهای مغز و اعصاب میگوید: هیپوگلیسمی یا افت قند خون یک وضعیت پزشکی است که به دلیل افت غیرطبیعی قند خون یا همان گلوکز در بدن ایجاد میشود. این حالت میتواند عامل ایجادکننده یا تشدیدکننده سردردهای میگرنی باشد.
دکتر علی اصغر اخوت در ادامه میافزاید: مغز برای عملکرد مناسب به طوردائم نیازمند انرژی است که آن را از گلوکز به دست میآورد از اینرو در صورت افت قند خون نخستین ارگانی که در بدن درگیر میشود مغز خواهد بود.
وی در مورد ویژگیهای سردردهای ناشی از افت گلوکز عنوان میکند: این دسته از سردردها معمولاً شدید و همراه با تهوع است. البته برخی از نشانههای اولیه این بیماری بسیار شبیه به نشانههای پیشقراول میگرن است که از میان شایعترین آنها میتوان به خمیازه کشیدن، تمایل به خوردن شیرینی، رنگ پریدگی، تعریق و تغییر خلق اشاره کرد.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تأکید بر اینکه سردردهای میگرنی که در دوره افت قند خون رخ میدهد همیشه به علت کاهش گلوکز نیست خاطرنشان میکند: گاهی در دوره افت قند خون هورمونهای استرس مانند آدرنالین ترشح شده و منجر به سردرد میشود. این نوع سردردها با دهیدراسیون یا همان کم شدن آب بدن، کم خوابی، تغییر در میزان خوردن کافئین نیز رخ میدهند، برای مثال فردی که به طور معمول چای یا قهوه بیشتری مصرف میکند با کاهش میزان مصرف این قبیل نوشیدنیها دچار سردرد خواهد شد.
به گفته دکتر اخوت، یکی از علتهای سردرد در افراد دیابتی افت قند خون است. این اتفاق که معمولاً به علت مصرف انسولین فرد دیابتی را درگیر خود میکند معمولاً در شبها رخ میدهد. یکی از درمانهای سردرد ناشی از افت قند خون در دیابتیها مصرف وعده غذایی پر پروتئین است به عبارت دیگر بهتر است در وعدههای غذایی این بیماران میزان پروتئین بیشتر و میزان قند بسیار کمتری گنجانده شود.
از سوی دیگر اضافه کردن تعداد دفعات غذا خوردن همراه
کاهش حجم این وعدهها میتواند بسیار مفید باشد.
عضو انجمن سردرد با تأکید بر اهمیت پیشگیری از افت قندخون در مبتلایان به
سردردهای میگرنی اظهار میکند: کنترل دقیق قند خون و پیشگیری از افت قند
خون در این دسته از بیماران از اهمیت خاصی برخوردار است چرا که یکی از
شایعترین علل شروع سردردهای میگرنی در این افراد، افت قندخون ناشی از مصرف
نکردن میان وعدههای غذایی در طول روز است. در حقیقت مصرف نکردن میان
وعده در طول روز و ایجاد فاصله زمانی زیاد بین وعدههای غذایی میتواند به
افت قندخون و به دنبال آن تشدید سردردهای میگرنی منجر شود.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در خاتمه توصیه میکند: بهتر است
این دسته از بیماران طی روز هر یک ساعت و نیم یا هر دو ساعت یکبار، از یک
میانوعده مناسب استفاده کنند تا با افت قندخون مواجه نشوند در غیر این
صورت سردرد آنها را درگیر خواهد کرد.ایران