وزارت بهداشتیها هدف از این کار را حساس کردن مردم نسبت به سلامتیشان و در نهایت اصلاح سبک زندگی عنوان میکنند. عمده موضوعات مطرح شده در این بیلبوردها نیز مرتبط با کاهش مصرف نمک، روغن، شکر، افزایش تحرک برای کاهش مرگ ومیر ناشی از بیماریهای قلبی و عروقی است.
برای اطلاع از جزییات این کار با دکتر ابراهیم داروغهزاده، مدیرعامل موسسه آوای هنر سلامت که زیر مجموعه وزارت بهداشت است به گفتوگو نشستیم. داروغهزاده با بیان اینکه بحث آموزش و فرهنگسازی برای خودمراقبتی در حوزه سلامت از موضوعاتی بود که در سالهای گذشته از آن غفلت شده بود، گفت: ما همیشه بیشترین قسمت از بودجه، هزینه و وقتمان را صرف درمان میکنیم، اما برای آموزش به مردم جهت جلوگیری از بیماریها و اصلاح سبک زندگی کاری انجام نشده است.
وی با بیان اینکه برای این کار باید از رسانهها و نهادهای مختلف مانند سینما، صدا و سیما، فضاهای تبلیغاتی شهرداری و .... کمک بگیریم، افزود: بر این اساس وزارت بهداشت توانست همکاری و مشارکت شهرداری تهران را جلب کند؛ بطوریکه شهرداری فضای تبلیغاتی خود را به مدت 15 روز در اختیار شعارهای حاوی پیامهای سلامت محور قرار داد. بنابراین این کار از 14 دی ماه آغاز شده و تا 28 دی ادامه دارد.
داروغهزاده هدف اصلی از انجام این کار را تاثیر مثبت بر افراد و آموزش آنها برای تغییر سبک زندگی عنوان کرد و ادامه داد: امیدواریم از این طریق بتوانیم از بروز بیماریهای غیرواگیری مانند سرطان و بیماریهای قلبی - عروقی که میزان قابل توجهی از درصد مرگ و میر شهروندان ما را به خود اختصاص میدهند، جلوگیری کنیم. در این طرح تولید پیام و محتوا با وزارت بهداشت بوده و پیامها را در اختیار سازمان زیباسازی شهرداری تهران قرار داد و این سازمان وظیفه طراحی و نصب بیلبوردها را برعهده داشت.
وی درباره موضوع اصلی این پیامها گفت: بعد از تصادفات، بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان به عنوان دومین و سومین عامل مرگ و میر در کشور شناخته میشوند. حال این بیماریها با سبک زندگی و بویژه تغذیه ارتباط مستقیمی دارند. بنابراین با کاهش مصرف دخانیات، نمک، روغن، مواد قندی و افزایش تحرک میتواند به پیشگیری از بیماریهای قلبی - عروقی و سرطان تا حد زیادی کمک کرد. بنابراین تمرکز پیامها بر این موارد و جهت عملی کردن آنهاست.
داروغهزاده درباره تاثیرات این پیامها، گفت: انجام این کار منجر به حساسسازی میشود. در حال حاضر رسانهها و هنرمندان نسبت به این مسایل حساس شده و واکنش نشان میدهند. این حساس شدن میتواند ما را به هدف اصلی برساند تا بتوانیم جامعه را متقاعد کنیم که با تغییر سبک زندگی و تغذیه بتوانیم به سلامتی خود کمک کنیم. طبیعتا باید این اقدامات گسترش یابد.
وی تاتید کرد: در صورت حساس شدن ذهن نسبت به این موضوعات، نیاز به افزایش دانش است و افزایش دانش به تغییر نگرش ما در حوزه سلامت و نهایتا تغییر رفتار و روش زندگی خواهد شد.
داروغهزاده با بیان اینکه طبیعتا کار فرهنگسازی دراز مدت است و با دو هفته شعار تبلیغاتی در سطح شهر نمیتوان انتظار داشت که عادت و رفتار زندگی شهروندان تغییر کند، افزود: این درحالیست که حساس کردن ذهن اقشار مختلف جامعه به این موضوع میتواند اولین گام در راستای این اهداف باشد. ما نیز اولین گام این حرکت را با کمک سازمان زیباسازی شهرداری تهران آغاز کردیم.
وی ادامه داد: در این مسیر امیدواریم سازمان صدا و سیما نیز کمک کند؛ چرا که رسانه عام و فراگیر است و برای ارایه پیامهای بهداشتی کمک بیشتری کنند.
داروغهزاده همچنین گفت: در این زمینه با مدیران سازمان صدا و سیما گفتوگو شده است. زیرا ما تیزرهایی در حوزه سلامت ساختهایم و امیدواریم این سازمان به طور گسترده با ما همکاری کند و تیزرهای حاوی پیامهای سلامت محور به دفعات از رسانه ملی پخش شوند. اقدام دیگری را نیز با سازمان زیباسازی پیشبینی کردهایم؛ به این صورت که در هفته سلامت، کمپینی از پیامهای سلامت محور را در سطح شهر قرار دهیم. همچنین این پیامها با همین گرافیک برای دانشگاههای علوم پزشکی فرستاده شده تا در مراکز بهداشتی و درمانی منتشر شوند. این طرحهای گرافیکی از سوی سازمان زیباسازی برای شهرهای بزرگ نیز ارسال شده تا بتوانند از این کار الگوبرداری کرده و پیامها به دست مخاطبان ما در سراسر کشور برسند.
وی در ادامه صحبتهایش به اهمیت بیماری ایدز و لزوم آگاهی بخشی در زمینه این بیماری تاکید کرد و گفت: متاسفانه در سالهای گذشته در زمینه ایدز آگاهی بخشی خوبی نکردهایم و سعی کردیم این بیماری را 100 درصد منفی معرفی کنیم. حال ممکن است با این کار، افراد مبتلا به ایدز به دلیل ارزشگذاری منفی این بیماری در جامعه برای درمان مراجعه نکنند. حتی با کسانی مواجه میشویم که از ابتلای خود به بیماری ایدز خبر ندارند؛ چراکه آگاهی بخشی لازم در این زمینه انجام نشده و متاسفانه تعداد مبتلایان افزایش یافته است.
داروغهزاده با بیان اینکه به دلیل این ارزشگذاری منفی تعداد بیماران مبتلایی که برای درمان مراجعه نمیکنند، زیاد است، گفت: در حال حاضر طبق آمار وزارت بهداشت حدود 100 هزار مبتلا به ایدز هستند که تعداد زیادی ممکن است از بیماری خود خبر نداشته باشند.
وی با خطرناک خواندن این موضوع، افزود: اگر به افراد مبتلا به ایدز به عنوان بیمار توجه نکنیم، امکان شیوع این بیماری وجود دارد.
داروغهزاده با اشاره به شعار سازمان جهانی بهداشت درباره ایدز مبنی بر اینکه "کلید پیشگیری از ایدز، درمان بیماری ایدز است"، گفت: اگر به مبتلایان به ایدز به عنوان بیمار نگریسته، با آنها محترمانه برخورد و درمان کرده و در جامعه پذیرفتیم، کمک زیادی به کاهش این بیماری و کنترل آن کردهایم. حال اگر آنها را رها کرده، به آنها انگ بزنیم و تنها به فکر پیشگیری باشیم، بیماری ایدز افزایش خواهد یافت.
وی با مهم خواندن پرداختن به بحث ایدز و تاکید بر لزوم آگاهی دادن به مردم، گفت: باید این تابو شکسته شود و به بیماران ایدز بها داده شود. در این راستا بخشی از تابلوهایی که در این طرح در سطح شهر نصب شده مربوط به بیماری ایدز بوده است. رویکرد وزارت بهداشت نیز این است که به افراد در معرض این بیماری کمک کند، آزمایشات رایگان انجام دهد و مهمتر از همه اینکه این فرهنگ را نهادینه کند که از بیماران مبتلا به ایدز باید مانند سایر بیماران حمایت کرد و این حمایت است که میتواند از افزایش شیوع بیماری جلوگیری کند.