دكتر محمد مهدي قيامت با اعلام اين مطلب به خبرنگار شفاآنلاين گفت: متاسفانه سيستم حاكم بر بازار دارو رانت و صدور مجوز انحصاري براي عده اي معدود است. البته خوشبختانه اين معضل نسبت به دولت قبل بسيار كمتر شده و مشكلات دارويي كاهش يافته است.
رئیس انجمن بیهوشی و مراقبتهای ویژه کشور خاطرنشان کرد :البته در دولت قبل رانت هاي شديدي ايجاد شده بود و فقط افراد خاصي اجازه وارد كردن دارو داشتند. اما با روي كار آمدن دكتر هاشمي وزير بهداشت، اوضاع سرو سامان بهتري يافت و به جرات مي توان گفت در حال حاضر ما با كمبود شديد دارو در بازار سلامت رو به رو نيستيم.
دکتر قیامت تصریح کرد :اما به هر حال اين انحصار بايد شكسته شود تا مردم دسترسي بهتري به داروهاي مورد نياز داشته باشند و كيفيت خدمات به رقابت بيفتد و اين امر به تصميم هاي وزارت بهداشت و معاونت غذا و دارو بر مي گردد كه مسوول صدور مجوزها هستند.
رييس انجمن بيهوشي و مراقبتهای ویژه كشور درباره مجوز ورود دارو به كشورنیز اظهار داشت: شوراي فارماكوپه داروهايي كه براي كشور ضرورت دارد را وارد مي كند. البته در هيچ جاي دنيا مرسوم نيست كه شوراي فارماكوپه هر داروي جديدي را كه ساخته مي شود ، وارد ليست دارويي كشور كند. چرا كه هيچ كشوري انقدر بودجه ندارد كه تمام داروهايي كه جديد و موثر است مثل نانو كه خيلي هم گران است و حتي تا 10 تا 15 هزار دلار هزينه دارد را وارد ليست دارويي خود كند. به عنوان مثال وقتي به فارماكوپه كشور ژاپن نگاه مي كنيم شايد سالي يك بار هم تغيير نكند. اما كشور ما در اين موضوع از ژاپن بسيار بهتر عمل مي كند.
دكتر قيامت درباره مراحل ورود دارو به كشور گفت: متاسفانه در حال حاضر سيستم به اين شكل است كه هر دارويي كه مي خواهد وارد كتاب فارماكوپه ايران شود حداقل بايد يك سال يا بيشتر در نوبت بماند تا در كميته هاي تخصصي شورا بررسي شود.
عضو هیات مدیره نظام پزشکی تهران گفت :پس از اين مدت وقتي وارد ليست شد تازه آغاز كار است. يعني
بايد ديد آيا بيمه آن را مي پذيرد و تحت
پوشش قرار مي دهد يا خير؟ گاهي شاهد هستيم
كه حدود ده سال طول مي كشد تا بيمه قبول كند تادارویی وارد چرخه مصرف شود .چرا كه اگر بيمه دارو را تعهد
نكند مراكز دانشگاهي و دولتي هم حق استفاده ندارند و اگر استفاده كنند بيمه هزينه را كسر مي كند. و سرباري مي شود بر بدهي
هاي بيمه كه اصلا پرداخت نمی شود.
دکتر قیامت افزود :همين امر باعث مي شود دسترسي مردم به داروهاي جديد محدود باشد. به عنوان مثال داروهاي بيهوشي در بازار وجود دارد كه به نسبت داروهای قبلي عوارض كمتري دارد اما با گذشت حدود 10 سال از ورودش به ايران همچنان تحت پوشش بيمه نيست و در معدود بيمارستان ها يي هم كه استفاده مي شود هزينه اش را خود بيمار مي دهد. چون كيفيت بهتري مي خواهند و داروهاي بيهوشي قبلي عوارض زيادي داشت.
وي در ادامه گفت: يكي از مشكلات عمده مردم در
حال حاضر افزايش هزينه دارو است كه به نسبت يكي دو سال قبل دو برابر شده است .
متاسفانه الان حدود 70 درصد هزينه دارو و نسخه دفترچه بيمه را مردم خودشان مي پردازند.
معاون نظام پزشکی تهران تصریح کرد :در تحولات جديد نظام سلامت، وزارت بهداشت به جاي آنكه هزينه دارو را كه نياز حياتي مردم است كاهش دهد هزينه جراحي و بستري را كاهش داده است. در صورتي كه ممكن است يك نفر در طول دوران زندگي اش يك يا دو بار فقط نياز به جراحي و بستري پيدا كند اما دارو را هر ماه نياز داشته باشد. پس بايد به اين مشكل نیز توجه جدی كرد وراههای جدید طراحی و اجرا نمود.