کد خبر: ۹۰۳۰۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۳۶ - ۳۰ آذر ۱۳۹۴ - 2015December 21
شفاآنلاین:تغذیه>متخصصان با توجه به عوارض آلودگی هوا بر اندام‌های مختلف بدن به ویژه دستگاه تنفسی و ریه، راهکار مقابله از طریق تغذیه هدفمند را به خانواده‌ها توصیه می‌کنند.
به گزارش شفاآنلاین : تحقیقات نشان می‌دهد آلودگی هوا ضمن تشدید عوارض تنفسی و قلبی در مبتلایان به این بیماری ها، یک عامل اصلی در بروز بیماری‌های تنفسی و قلبی در افراد سالم نیز محسوب می‌شود.هر فرد روزانه نزدیک به 22 هزار بار تنفس می‌کند و تقریباً به 15 کیلوگرم هوا در روز نیاز دارد. سیستم تنفسی اولین بخش از بدن انسان است که در تماس مستقیم با آلودگی هوا قرار می‌گیرد و ریه، مسئول جذب اکسیژن هوا و دفع دی اکسید کربن خون است، از این رو در صورتی که غلظت آلاینده‌های هوا فراتر از ظرفیت تصفیه ریه انسان باشد، وارد جریان خون می‌شوند و عوارضی همچون اختلال در انتقال اکسیژن به بافت‌های بدن، افزایش ضربان قلب، سکته قلبی، کاهش ظرفیت شش ها، آسم، برونشیت و سرطان ریه ایجاد می‌شود.آلودگی هوا در قسمت‌های فوقانی دستگاه تنفسی بیشترین تأثیر را به جا می‌گذارد و آثار بیماری در بیماران ریوی به صورت حاد و مزمن در درازمدت باقی می‌ماند.
 

توصیه‌های تغذیه

دکتر قمرتاج خان بابایی عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب و مصرف مواد غذایی مناسب را راهکاری برای کاهش عوارض آلودگی هوا بر سلامتی ذکر کرد و از تاثیر مفید مصرف میوه، سبزی تازه و شیر سخن گفت و افزود: میوه‌ها و سبزی تازه، از مواد غذایی بسیار مهم هستند که هنگام تشدید آلودگی هوا باید به مقدار زیاد در برنامه غذایی روزانه گنجانده شود.خان بابایی توضیح داد: آنتی اکسیدان‌های موجود در انواع میوه و سبزی نقش حیاتی در سلامت ریه دارند. وی ادامه داد: به طور خاص مصرف سیب، نارنگی، پرتقال، انار، انواع سبزی از قبیل سیر، پیاز، انواع کلم ها، گوجه فرنگی و کاهو توصیه می‌شود.به گفته دکتر خان بابایی، مصرف منظم ماهی‌های روغنی نظیر ماهی آزاد و سالمون هم می‌تواند در تقویت و بهبود فعالیت دستگاه تنفسی موثر واقع شود. وی اظهار کرد: شیر و لبنیات در شرایط آلودگی هوا برای کاهش صدمات به دستگاه تنفسی و التهاب دستگاه گوارش بسیار ضروری است و بهتر است روزانه 3 تا 4لیوان شیر و لبنیات در برنامه غذایی گنجانده شود.

تأثیرات آلودگی هوا بر کودکان

خان بابایی با بیان این که آلودگی هوا بیشترین تاثیر و تهدید جدی برسلامتی کودکان را دارد، اظهار کرد: آلودگی هوا ابتلا به آسم را در کودکان افزایش می‌دهد. به گفته وی، کودکان به دلیل تعداد تنفس بیشتری نسبت به بزرگسالان و همچنین قد کوتاه‌تر، بیشتر در معرض آلودگی سطحی هوای محیطی قرار می‌گیرند. این فوق تخصص بیماری‌های ریه و آسم کودکان، اضافه کرد: کودکان همچنین به دلیل فعالیت جسمانی و سوخت و ساز بیشتر، مستعد ابتلا به بیماری‌های ریوی و عفونت‌های ریوی هستند.وی توصیه کرد: انجام فعالیت‌های بدنی و ورزش به علت افزایش تعداد تنفس، آلودگی بیشتری را وارد سیستم تنفسی و ریه می‌کند و در نتیجه، عوارض آلودگی هوا در کودکان شدیدتر خواهد بود.وی ادامه داد: خانواده‌ها سعی کنند در روزهایی که آلودگی هوا افزایش می‌یابد، با مراقبت جدی از کودکان سعی کنند از تردد در محیط‌های باز، محدوده‌های مرکزی و پر ترافیک شهر اجتناب کنند و از فعالیت یا بازی کودکان در محیط‌های باز و پارک‌ها ممانعت به عمل آورند.

عوارض آلودگی هوا بر سلامتی

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی درباره عوارض سوء آلودگی هوا بر سلامت گفت: هر چه میزان ذرات آلاینده در هوا بیشتر باشد، کار و فعالیت ریه‌ها دشوارتر می‌شود، زیرا باید اکسیژن بیشتری را جذب و دی‌اکسید کربن بیشتری را دفع کند.این فوق تخصص بیماری‌های ریوی با بیان اینکه آلودگی هوا می‌تواند تهدید جدی برای سلامتی انسان باشد، اظهار کرد: آلودگی هوا باعث تحریک مجاری هوائی و تشدید آسم در میان افراد به خصوص کودکان می‌شود. به گفته وی، تماس درازمدت با هوای حاوی میزان بیش از حد مجاز آلاینده‌ها باعث بروز برونشیت مزمن، بیماری مزمن ریه، تنگی نفس، سرفه‌های مکرر و شدید، آب ریزش چشم و سوزش و التهاب می‌شود.خان بابایی ادامه داد: افرادی که بیماری زمینه‌ای دارند مانند قلبی و عروقی، بیماری‌های ریه، آلرژی، آسم، بیماری متابولیک و بیمارانی که تحت عمل پیوند قرار گرفته‌اند، بیشتر و زودتر مستعد دریافت عوارض آلودگی هوا هستند. خان بابایی توصیه کرد: این افراد از تردد و فعالیت در محیط‌های باز هنگام آلودگی هوا به خصوص در ساعات اوج ترافیک پرهیز کنند.

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: