به گزارش شفا آنلاین، دکتر مسعود ناصریپور در نشست خبری بیستوپنجمین کنگره سالانه انجمن چشم پزشکی ایران با اشاره به تمایل بیماران به عمل جراحی برای برطرف کردن عیوب انکساری چشم گفت: این اعتقاد در بین همه چشمپزشکان وجود دارد که بهترین و سالمترین راه برطرف کردن این عیوب، عینک، بعد از آن کانتکت لنز و جراحی است. هر عملی عوارض خاص خود را دارد و اگر روشی غیر از جراحی وجود داشته باشد، بر آن اولویت دارد.
وی در خصوص شیوع سرطانهای چشمی در کشور گفت: شایعترین سرطانهای چشم در کشور، سرطانهای ثانویه هستند که از سایر قسمتهای بدن منشاء میگیرند. در خانمها شایعترین علت این سرطانها، سرطان سینه و در مردان ریه است که احتمال دارد به چشم انتقال پیدا کند. شایعترین تومور اولیه نیز ملانوم است که در کشورهای اروپایی و آمریکایی شش تا هفت مورد در هر یک میلیون نفر در سال است. تومور رتینوبلاستوم نیز در کودکان جزو سرطانهای شایع است که آمار آن یک مورد در هر 18 تا 20 هزار تولد زنده است. بحث ثبت این سرطان هم در حال شروع است و به زودی آن را آغاز میکنیم.
دبیرعلمی بیستوپنجمین کنگره چشمپزشکی ایران ادامه داد: از نظر درمانی تمام درمانهای موجود در رابطه با تومورهای چشمی که در دنیا انجام میشود، در ایران نیز صورت میگیرد.
ناصریپور درباره علائم هشداردهنده تومور رتینو بلاستوم در کودکان گفت: وجه مشخصه این تومور، تشکیل یک مردمک سفیدرنگ در چشم است که در تاریکی برق میزند. هرگونه اختلال غیرطبیعی که در مردمک چشم مشاهده میشود باید سریع به پزشک ارجاع داده شود. نوع درمانی که صورت میگیرد، بستگی به مرحله تشخیص آن دارد. هرچقدر درمان در مراحل اولیه باشد، راحتتر انجام میشود.
وی با بیان اینکه میزان بقای پنج ساله تومورهای رتینوبلاستوم در کشور افزایش یافته است، گفت: میزان این بقا از 60 درصد به بالای 90 درصد در کشور رسیده است و حاکی از درمان خوبی است که بیماران در کشور میگیرند.
دبیرعلمی بیستوپنجمین کنگره چشمپزشکی ایران همچنین درخصوص طرح غربالگری تنبلی چشم که با همکاری بهزیستی و آموزش و پرورش صورت میگیرد، گفت: با اجرای این طرح میزان تنبلی چشم در کشور بسیار کاهش پیدا کرده و امروز کمتر شاهد وجود این بیماری در سنین بعد از دبستان هستیم. تنبلی چشم تا سن هشت سالگی قابل درمان است. این همکاری خوب و معاینات مکرر کودکان در سنین قبل دبستان شیوع آن را بسیار کاهش داده است.
ناصریپور تاکید کرد: بهتر است این غربالگری در مورد بیماری رتینوبلاستوم کودکان هم صورت گیرد. همچنین قبل از گواهینامه در سنین دبستان و برای تومور ملانوم که بسیار شایع است و یک سوم بیماران آن که هیچگونه علایمی ندارند، انجام این غربالگری لازم است.
وی درباره بیماریهای چشمی وابسته به بیماریهای سیستمیک مثل دیابت فشار خون و... گفت: بیماریهایی مثل دیابت و فشار خون میتوانند روی نقاط مختلف بدن تاثیر بگذارند. این میزان شیوع دیابت در کشور که در حدود 7 تا 8 درصد از جمعیت کل کشور است، عوارض چشمی زیادی دارد. بیماران دیابتی نوع یک چون بیماری در آنها سریع تشخیص داده میشود، ممکن است در چند سال اول، عوارض قابل توجهی از نظر بیماریهای چشمی نداشته باشند، اما در دیابت نوع دو که ممکن است بیمار در چند سال اول از بیماری خود اطلاع نداشته باشد، توصیه میشود به محض تشخیص بیماری دیابت مورد معاینه چشمپزشکی قرار گیرند. معاینه روتین چشم به بیماران دیابتی توصیه میشود.
دبیرعلمی بیستوپنجمین کنگره چشمپزشکی ایران ادامه داد: بیماری دیابت هر قسمتی از چشم را میتواند مبتلا کند. مهمترین تاثیر این بیماری روی شبکیه چشم است و میتواند به آن آسیب رساند. حتی افتادگی پلک و آب مروارید هم میتواند ناشی از دیابت باشد. همه این علائم با مراجعه به موقع به چشمپزشک قابل کنترل است.
ناصریپور با اشاره به کمبود نوعی دارو در تزریقات چشمی افزود: در تزریقات داخل چشمی داروی شایعی وجود دارد و ما از این نظر کمبود داریم و معمولا مراکز تک نسخهای آن را تهیه میکنند که بسیار هم گران هستند.
وی درخصوص غربالگریهایی که در دورههای مختلف سنی برای چشم انجام میشود، گفت: اولین غربالگری که برای نوزاد انجام میشود، در هنگام تولد است و بعد از آن اگر نوزاد علائمی داشته باشد، بعد از سه ماهگی دوباره او را معاینه میکنند. اگر بعد از سه ماهگی نوزاد دچار انحراف و مشکل چشم باشد غیرطبیعی است. در سنین قبل از دانشگاه هم باید این غربالگری صورت بگیرد که تنها بعضی از دانشگاهها و مراکز آن را انجام میدهند. بیمارانی که سابقه بیماری آب سیاه دارند، باید قبل از 40 سالگی حتما به چشم پزشک مراجعه کنند.
به گفته دبیرعلمی بیستوپنجمین کنگره چشمپزشکی ایران اختلال عیوب انکساری، شایعترین اختلال چشمی در دنیا و ایران و بیماری آب مروارید شایعترین نوع بیماری چشمی در کشور است.
بر اساس این گزارش؛ بیستوپنجمین کنگره سالیانه انجمن چشمپزشکی ایران 23 تا 24 آذرماه برگزار میشود. در این کنگره 18 میهمان از کشورهای مختلف شرکت میکنند و میهمان ویژه آن نیز مسوول انجمن جهانی چشمپزشکی است. امتیاز بازآموزی این کنگره هم از 10 تا 20 امتیاز در نظر گرفته شده است.