کد خبر: ۸۸۴۳۷
تاریخ انتشار: ۰۱:۳۰ - ۱۷ آذر ۱۳۹۴ - 2015December 08
شفاآنلاین >سلامت>جای شکی نیست که مصرف مقدار زیادی سدیم می‌تواند باعث فشار خون بالا شود. به همین دلیل، کاهش مصرف سدیم برای کم کردن خطر بیماری قلبی مهم است.
 به گزارش شفا آنلاین، در کارآزمایی اخیر «مداخله فشار خون سیستولیک» یا SPRINT، که به دلیل نتایج قابل‌توجهش، زودتر از زمان مورد نظر خاتمه یافت، محققان دریافتند که کاهش فشار خون افراد با دارو تا 120 میلی‌گرم جیوه یا کمتر، به جای آنکه هدف را روی 140 میلی‌گرم جیوه قرار دهد، به‌طور قابل توجهی خطر مرگ افراد را در طول دوره مطالعه کاهش می‌دهد.

       البته گروهی از محققان هم هستند که با ایده کم کردن سدیم موجود در رژیم غذایی افراد مخالفند و معتقدند این مقدار خطرناک نیست و تهدیدی برای سلامت به شمار نمی‌رود. به نظر این محققان، شواهد موجود در زمینه ارتباط سدیم رژیم غذایی و بیماری قلبی ضعیف است. در حقیقت، اگر میزان سدیم دریافتی افراد خیلی کم شود، ممکن است با افزایش خطر بیماری قلبی مواجه شوند.

       در شماره گذشته، نگاهی داشتیم به نظرات موافقان برای کاهش میزان سدیم دریافتی در رژیم غذایی روزانه. در این شماره به نظرات مخالفان کاهش میزان مصرف سدیم روزانه خواهیم پرداخت.

نظر مخالفان مصرف زیاد سدیم چیست؟
       دیدگاه بعضی از متخصصین در این زمینه کاملا متفاوت با محققینی است که سدیم زیاد را تهدیدی برای سلامت می‌شمارند. آنها معتقدند میزان سدیمی که در رژیم غذایی روزانه آمریکایی‌ها وجود دارد، خطرناک نیست. آنها می‌گویند، مقدار سدیمی واقعا زیاد است که بیشتر از 5000 میلی‌گرم در رژیم غذایی روزانه باشد. علاوه براین، این دسته از محققین معتقدند باید طیفی را برای دریافت میزان ایمن سدیم در نظر گرفت از 2500 میلی‌گرم تا 5000 میلی‌گرم. اگر میزان دریافت روزانه سدیم کمتر از 2500 میلی‌گرم باشد، خطر بیماری‌های قلبی-‌عروقی افزایش می‌یابد.

       در یک متاآنالیز، محققان دریافتند که یک منحنی به شکل J در ارتباط میان سدیم مصرفی و مورتالیتی وجود دارد. بدین معنا که خطر مرگ در طول دوره مطالعه، در میان افرادی که حد متوسطی را از سدیم مصرف می‌کردند، در کمترین مقدار خود قرار داشت. این حد متوسط، همان میزانی است که در این متاآنالیز بین 2500 تا 5000 میلی‌گرم در روز تعریف شده است. برای افرادی که در دو انتهای طیف قرار می‌گیرند، یعنی کسانی که کمتر از 2500 یا بیشتر از 5000 میلی‌گرم سدیم در روز مصرف می‌کنند، خطر بیماری قلبی-‌عروقی افزایش می‌‌یابد. البته بعضی از محققین هم با نتیجه‌گیری این متاآنالیز موافق نیستند.

       زمانی که میزان دریافت سدیم روزانه بسیار کم باشد، تاثیرات منفی بر سلامت خواهد گذاشت. دریافت ناکافی سدیم منجر به افزایش سطح آنزیم‌های کلیوی و به دنبال آن افزایش فشار خون، فعالیت بیشتر سیستم عصبی سمپاتیک، افزایش مقاومت به انسولین و سطح بالاتر لیپیدها خواهد شد. همه این عوارض تاثیر منفی بر سلامت قلب خواهد گذاشت. البته محققان در این زمینه شکی ندارند که دریافت سدیم بر فشار خون تاثیرگذار است. هرگونه دریافت اضافی سدیم به‌طور حتم فشار خون فرد را افزایش خواهد داد، اما در حال حاضر شواهد کافی در دسترس نیست که مقدار سدیم موجود در رژیم غذایی و افزایش خطر بیماری قلبی با هم ارتباط داشته باشند. مخالفان هم با این موضوع موافقند. در عوض، آنها معتقدند دیدگاه گروه مقابل بر استفاده از فشار خون، به عنوان رابط میان مصرف سدیم و بیماری قلبی است، به جای آنکه مستقیما مصرف سدیم و بیماری قلبی را به هم مرتبط کنند.

       به نظر می‌رسد محققان باید بررسی کنند که آیا ارتباط مستقیمی میان مصرف سدیم و پیامدهای سلامت، مانند بیماری قلبی وجود دارد یا خیر. از آنجا که خطرهای مرتبط با مصرف بیش از حد و کمتر از حد سدیم، مانند دیگر مواد معدنی ضروری وجود دارد، بنابراین برای مصرف سدیم در حد ایمن و سالم هم باید طیفی تعریف شود و در کل به‌نظر می‌رسد در حال حاضر، آمریکایی‌ها بیشتر از حد بالایی این طیف مصرف نمی‌کنند.Live Science
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: