کد خبر: ۸۶۰۱۱
تاریخ انتشار: ۰۲:۰۴ - ۲۹ آبان ۱۳۹۴ - 2015November 20
شفا آنلاین>سلامت>جامعه پزشکی >بيماري هپاتيت C از جمله بيماري‌هايي است که دست‌اندرکاران بسياري را به خود مشغول کرده است.
به گزارش شفا آنلاین، هر چند در دهه‌هاي اخير با تلاش‌هاي بسيار، شاهد بهبودي درصد بالايي از اين بيماري بوديم اما پيشرفت تکنولوژي و علم روز دنيا دريچه‌اي نو رو به درمان و بهبودي اين بيماري باز کرد. امروز درمان‌هاي جديد با بهبودي بالاي 95 درصد به گوش مي‌رسد و مسئولين کشور نويد ريشه‌کني اين بيماري در دهه‌هاي آينده را مي‌دهند.

 خبر خوش‌تر آنکه شرکت‌هاي توليدي داخل، علم فرمولاسيون آن را پيدا کرده و اقدام به توليد آن دارند. تقاضاي 6 شرکت دارويي ايراني براي اقدام به توليد اين داروها نشان از اقبال بلند کشور در اين عرصه است.

 سياست وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو در راستاي حمايت از طرح ژنريک بر اين محور چرخيد که توليد داروهاي جديد و مهم اين بيماري را به انحصار اولين شرکت متقاضي، آن هم در دوره‌اي محدود وکوتاه‌مدت درآورد. اين موضوع هر چند به مذاق برخي شرکت‌هاي دارويي و داروسازان خوش نيامده و واکنش‌هايي به همراه داشت از اين باب که سازمان غذا و دارو و وزارت بهداشت به فکر بيماران نيست و با اين کار دست شرکت دارويي براي قيمت‌گذاري بالا باز است اما اين درحالي است که مسئولين سازمان غذا و دارو و برخي ديگر از داروسازان نظري غير از اين دارند.


هزينه‌هاي بالا به اقتصاد خانواده ضرر مي‌زند

چندي پيش مويد علويان، رئيس شبکه هپاتيت ايران در حمايت از بيماران هپاتيتي اين کار را منصفانه ندانسته و گفت: «اين موضوع به اقتصاد خانواده بيماران ضرر زده و هزينه‌هاي بالاي داروها درمان را سخت مي‌کند.»

وي همچنين از به انحصار درآمدن داروهاي جديد توسط يک شرکت دارويي خاص آن هم درحالي که 6 شرکت دارويي ديگر تقاضاي توليد اين دارو را داشتند، گلايه کرد و گفت: «وقتي مواد اوليه يک دارو به کشور وارد مي‌شود، به انحصار درآمدن دارو براي يک شرکت، کاري منطقي نيست و آن دارو ديگر دارويي توليدي نيست که بتوان آن‌را به انحصار درآورد.»

علويان اين کار را در تقابل با حمايت از بيماران دانست و معتقد است «وقتي توليد دارويي تنها در اختيار يک شرکت دارويي خاص قرار بگيرد، باعث بالارفتن قيمت دارو به‌صورت غيرمنصفانه خواهد شد.»

اين درحالي است که جليل سعيدلو، دبير انجمن داروسازان تهران بر اين باور است که ديد سازمان غذا و دارو قطعا به‌صورت قانوني انحصار دارو براي يک شرکت دارويي نيست. وي مي‌گويد: «بايد توانايي شرکت‌هاي مختلف در اين بين مشخص شود. اگر قرار باشد کاري انجام شود، بايد بررسي‌هاي کارشناسي، تشخيص صلاحيت و کارهاي قانوني انجام شود که با توجه به تمامي اين کارها و با درنظرگرفتن سياست‌هاي خاص، سازمان تصميم لازم را اتخاذ خواهد کرد.»

رئيس سازمان غذا و دارو نيز اينگونه کارها را نوعي حمايت رايج در همه جاي دنيا از خلاقيت و نوآوري مي‌داند و مي‌گويد: «اين‌گونه کارها و قوانين ثبت اختراع براي حمايت از شرکت‌ها و خلاقيت در کشور است.»

رسول ديناروند، معاون وزير بهداشت و رئيس سازمان غذا و دارو از انحصار برخي دستاوردهاي دارويي در دنيا تا سال‌ها و حتي تا سقف بيست سال خبر مي‌دهد و مي‌گويد: «براي حمايت از طرح ژنريک نيز چنين اتفاقي مي‌افتد. براي تشويق ژنريک‌سازها در برخي از کشورها و ترغيب آنها براي ورود به عرصه‌اي نوين يک دوره انحصار درنظر گرفته مي‌شود.»

ديناروند تصريح مي‌کند: «حتي در امريکا نيز دارويي که پتنت است، روزي که از پتنت خارج شود، 6 ماه انحصار به اولين شرکتي که بتواند اين داروي ژنريک را توليد کند، داده مي‌شود. ژنريک‌سازها بايد دنبال توليد بروند تا با آن دوره انحصاري که دارند بتوانند بخشي از هزينه‌هاي سرمايه‌گذاري و خلاقيتي که کردند را جبران کنند.»


انحصار گاهي مواقع به نفع صنعت داروسازي است

ديناروند با اشاره به مصوبه موجود در ايران براي حمايت از شرکت‌ها براي توليد دارو مي‌گويد: «در ايران نيز به اولين شرکتي که از ما براي توليد داروهاي مهم مجوز بگيرند و وارد بازار شوند يک دوره انحصار داده مي‌شود. اين انحصار محدود است. در مورد داروهاي خيلي مهم سهم اين انحصار سه سال است و براي داروهاي ديگر کمتر و حدود دو تا يک سال و در برخي موارد حتي شش ماه است. بنابراين مطمئن باشيد که اين کار به نفع صنعت داروسازي است.»

وي با اشاره به اينکه در داروسازي فرمولاسيون بسيار مهم است، توضيح مي‌دهد: «اينطور نيست که ماده اوليه مهم‌تر از فرمولاسيون باشد. درحال حاضر ارزش افزوده براي دسترسي مردم به دارو فرمولاسيون است، يعني درست‌کردن دارو، اثبات درستي دارو و تاييد وزارت بهداشت در راستاي کيفيت آن اهميتي کمتر از توليد مواد اوليه ندارد.»سپید


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: