کد خبر: ۸۵۹۹۱
تاریخ انتشار: ۰۷:۱۶ - ۲۸ آبان ۱۳۹۴ - 2015November 19
شفا آنلاین>سلامت>جامعه پزشکی >از جمله نکات کلي پزشکي قانوني در رابطه با درمان بيماران و از جمله بيماران مسموم، اخذ رضايت و برائت قبل از شروع به درمان است.
به گزارش شفا آنلاین، اگر پزشک فقط رضايت گرفته باشد، در صورت بروز مرگ، نقص عضو يا خسارت مالي، ضامن است ولي اگر برائت نيز تحصيل کرده باشد، عهده‌دار خسارت پديد آمده نيست. فقط اصل برائت است که موجب سقوط ضمان مي‌شود.

 البته در صورت قصور پزشکي، برائتي که قبل از درمان گرفته شده، باعث سقوط ضمان نخواهد بود به عبارت ديگر اخذ برائت از بيمار در صورتي معتبر است که پزشک و ساير کادر درماني در ارائه خدمات پزشکي به بيمار قصوري نکرده باشند.

 ماده 495 قانون مجازات اسلامي چنين بيان مي دارد «هرگاه پزشك در معالجاتي كه انجام ميدهد موجب تلف يا صدمه بدني گردد، ضامن ديه است مگر آنكه عمل او مطابق مقررات پزشكي و موازين فني باشد يا اين كه قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتكب تقصيري هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مريض به دليل نابالغ يا مجنون بودن او، معتبر نباشد و يا امکان تحصيل برائت از او به دليل بيهوشي و مانند آن وجود نداشته باشد، برائت از وليّ مريض تحصيل ميشود.»

 بنابراين پزشك در معالجاتي كه دستور انجام آن را به مريض يا پرستار و مانند آن صادر مي‌کند، درصورت تلف يا صدمه بدني ضامن است مگر آنكه مطابق ماده 495 اين قانون عمل کند. ماده 497 اين قانون هم عنوان مي‌دارد «در موارد ضروري كه تحصيل برائت ممكن نباشد و پزشك براي نجات مريض، طبق مقررات اقدام به معالجه کند، كسي ضامن تلف يا صدمات وارده نيست.» از نکات مهم و اساسي که پزشکان بايد در برخورد با بيماران مسموم رعايت کنند مي‌توان به موارد زير اشاره کرد: 1) هميشه بايد از بيمار مسموم و يا همراهان وي شرح حال دقيق گرفته شود. در صورت بروز شکايت از کادر درماني قويترين سندي که مي‌تواند در مراجع قضايي و انتظامي ارائه شده و از پزشک دفاع کند، پرونده باليني است. 2) همچنين يافته‌هاي ضرب و جرح ولو ناچيز و حتي اگر نياز به درمان نداشته باشد، بايد بطور دقيق در پرونده باليني درج شود. 3) هرگز بيمار مسموم را به طور شفاهي يا تلفني درمان نکنيد. 4) در موارد مسموميت به قصد خودکشي لازم است براي بيمار درخواست مشاوره روانپزشکي داده شود.5) در موارد مرگ‌هاي ناشي از مسموميت، پزشک به هيچ عنوان مجاز به صدور جواز دفن نبوده و لازم است مورد به پزشکي قانوني ارجاع شود. 6) همچنين در امر صدور گواهي پزشکي جهت بيمار مسموم ، نبايد به انگيزه و نوع مسموميت اشاره کرد. 7)در مسموميت‌هايي که در قانون براي آنها مجازات تعيين شده است، گزارش مورد به مراجع قضائي و انتظامي جزو وظايف پزشک نيست.


کامران آقاخاني- متخصص طب قانوني، استاد دانشگاه علوم پزشکي ايران

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: