پژوهشهاي
گسترده نشان ميدهد که مصرف رژيم غذايي سالم ميتواند خطر دچار شدن به
بيماريهاي مزمن و ناتوانکننده را کاهش دهد اما شواهد درباره تاثيربخشي
ويتامينها به صورت قرص يا مکمل کمتر قانعکننده است.
ويتامينA و کارتنوئيدها
ميوهها
وسبزيهاي رنگارنگ، غني از رنگدانهاي به نام کارتنوئيدها هستند. بدن دو
کارتنوئيد، بتا کاروتن و آلفا کاروتن را به ويتامين A بدل ميکند. غذاهاي
با منشا حيواني، شامل جگر، شير و تخممرغ حاوي شکل ديگري از ويتامين A به
نام رتينول هستند. اغلب شيرهاي بيچربي يا پودرهاي شير بيچربي با ويتامين A
غني ميشوند تا جايگزين ويتامين A از دست رفته هنگام جدا کردن چربي شوند.
ويتامين A همچنين ممکن است به غلات آماده صبحانه اضافه شود.
ويتامين A و سلامت شما
پژوهشها
نشان ميدهد که ويتامين A نقش بسياري در سلامت و بيماري ايفا ميکند.
نمونههاي زير بر اين موضوع تاکيد ميکند که نبايد ويتامين A يا هيچ
ويتامين ديگري را بيش از حد مصرف کرد.
v سرطان: بررسيها
بيانگر آن است افرادي که غذاهاي غني از بتا کاروتن و ويتامين A ميخورند،
با احتمال کمتري به انواع سرطانها، بهخصوص سرطان ريه مبتلا ميشوند اما
هشيار باشيد؛ پژوهشها نشان ميدهند که مصرف درازمدت مکملهاي حاوي مقادير
زياد بتا کاروتن با افزايش خطر دچار شدن به سرطان ريه در افراد سيگاري و
سيگاريهاي پيشين همراهي دارد.
v شکستگيها: چندين
بررسي مشاهدهاي نشان ميدهند که مصرف بيش از حد رتينول – از راه رژيم
غذايي يا مکملها- ممکن است باعث تضعيف استخوانها و افزايش احتمال
شکستگيها شوند. به نظر ميرسد اين خطر هنگامي بروز ميکند که افراد بيشتر
از 2 برابر مقدار توصيهشده روزانه ويتامين A مصرف ميکنند و اين خطر ممکن
است به افرادي محدود باشد که همزمان مقدار کافي ويتامين D دريافت نميکنند.
v بيماريهاي چشمي: ويتامين
A و همچنين دو کاروتنوئيد ديگر يعني لوتئين و زيزانتين که به بتاکاروتن
مربوطند، براي سلامت چشمها ضروري هستند. لوتئين و زيزانتين تنها
کاروتنوئيدهايي هستند که در شبکيه چشم يافت ميشوند. ظاهرا اسفناج و کلم
کيل يا کلم برگ، دو سبزي غني از لوتئين، بهطور متوسطي خطر کاتاراکت يا
آبمرواريد را کاهش ميدهند.
خواص، دوز و منابع ويتامين A
ويتامين
A براي بينايي، حفظ سلامت بافتها و پوست و رشد استخوانها ضروري است.
مقدار مجاز توصيهشده روزانه يا به عبارت ديگر ميزان دريافت کافي ويتامين A
براي مردان 900ميکروگرم يا 3000 واحد بينالمللي و براي زنان 700 ميکروگرم
يا 2333 واحد بينالمللي است. منابع غذايي براي رتينوئيدها (شکل حيواني
ويتامين A): گوشت گاو، جگر، تخممرغ، ميگو، ماهي، شير غنيشده، پنير چدار و
پنير سوئيس.
منابع غذايي براي بتا کاروتن (شکل گياهي ويتامين A): سيبزميني شيرين، هويج، کدو حلوايي، کدو، اسفناج، انبه، برگ شلغم.Harvard Health Letter