شفاآنلاین:جامعه>سلامت>بر اساس گزارش جدید سازمان غیردولتی HelpAge Internationa- با همکاری دانشگاه «سوتامپتون»، شاخص «ناظر سن جهانی» به مطالعه روی رفاه اجتماعی و اقتصادی جمعیت مسن در 96 کشور جهان میپردازد.
به گزارش
شفا آنلاین : این شاخص زندگی افراد مسن را در چهار حوزه کلیدی شامل درآمد، سلامت، تحصیل و همچنین اشتغال و فراهمسازی محیط فیزیکی و اجتماعی مناسب مورد مطالعه قرار داده است. کشورهای سوئیس، نروژ، سوئد، آلمان و کانادا در پنج رتبه نخست این ردهبندی قرار میگیرند.
رتبه نهم و دهم نیز به ترتیب به آمریکا و انگلیس اختصاص دارد. غیر از ژاپن که رتبه هشتم را به دست آورده، تمامی 10 کشور نخست این رتبهبندی از بین کشورهای اروپا و آمریکای شمالی هستند.
افغانستان نیز در این رتبهبندی جایگاه آخر را به خود اختصاص داده است. کشورهایی که برای ارتقای کیفیت زندگی افراد مسن سرمایهگذاری میکنند رتبههای بالاتر را از آن خود کرده و سیاستهایی را اعمال کردهاند که به وضعیت مستمری و خدمات سلامتی سالمندان توجه میکند. همچنین فراهم کردن شرایط محیطی فیزیکی و اجتماعی مناسب برای افراد مسن بخشی دیگر از این سیاستهاست.
به گزارش ساینس دیلی، کشورهای آفریقایی به دلیل پایین بودن سطح تامین درآمد و ضعف خدمات سلامتی در جایگاه پایینتر قرار دارند که این وضعیت، ضرورت تحقیقات و سیاستهای مداخلهجویانه بیشتر برای جبران کمبودها در این منطقه را ایجاب میکند.
همچنین یونان، ونزوئلا و ترکیه در جایگاه مشابهی با کشورهای آفریقای سیاه و آسیایی قرار گرفتهاند. بنابراین کارشناسان معتقدند که سوئیس بهترین کشور جهان برای زندگی سالمندان است و پس از آن نروژ و سوئد با اختلاف اندکی قرار میگیرند.
هادی حق شناس، نماینده سابق مجلس و اقتصاددان در خصوص شاخص های اصلی برای زندگی سالمندان می گوید: سالمندی در کشورهای مختلف ، تعاریف مختلفی دارد ولی به طور میانگین سالمندان کسانی هستند که سنشان بالای 60 سال تلقی می شود، بنابراین از مهم ترین شاخصها برای زندگی سالمندی دریافت مستمری ، خدمات بهداشتی و درمانی و سرپناه مطمئن است. وی بیان داشت: در ایران اگر کسانی کارمند دولت یا استخدام جایی نباشند در دوران پیری مستمری دریافت نمی کنند مگر آنکه تحت پوشش نهادهای امدادی و حمایتی باشند بنابراین در غیر این صورت کسانی که به سن بازنشستگی می رسند مستمری دریافت نمی کنند و شامل هیچ گونه حمایت درمانی و بهداشتی هم نمی شوند و چون این تعداد از
سالمندان که مستمری دریافت نمیکنند ، تعداد قابل توجهی است شاید به این دلیل است که نام ایران در فهرست این سازمان دولتی نیامده است.
هادی حق شناس در ادامه خاطر نشان کرد: چون ایران کشوری است که در آن پدربزرگ ها و مادربزرگ ها جایگاه ویژه ای در بین خانواده های ایرانی دارند ممکن است بر اساس شاخص یا استاندارد این سازمان غیر دولتی جای مناسبی برای زندگی سالمندان نباشد اما بر اساس شاخص فرهنگ مردم ایران چنین چیزی درست نیست .
نماینده سابق مجلس در پایان گفت: شاخصی که برای غربی ها برای زندگی سالمندان مهم است شاخص درآمدی و هزینه ای است و می گویند که چه تعداد ازکشورها درآمد دارند و چقدر می توانند هزینه کنند. اما در ایران اگر سالمندی در زمان جوانیاش استخدام جایی نباشد و در موقع پیری مستمریای دریافت نکند خود خانواده ها آنان را تحت پوشش قرار می دهند بنابراین ایران بهترین جا برای زندگی آنان است .روزنامه آفتاب یزد