به گزارش مرکز آمار ایران، طی سالهای ١٣٩٠ ـ ١٣٨٥، در مجموع ٥میلیون و ٥٣٤هزار و ٦٦٦ نفر محل سکونت خود را ترک کرده و در محلی غیر از محل اقامت قبلی خود ساکن شدهاند. از این تعداد، در آخرین جابهجایی انجام شده محل اقامت قبلی ٥میلیون و ٨٩هزار و ٣٥٤ نفر (٩٢,٠ درصد) داخل کشور و ١٠٢هزار و ٥١٩ نفر (١.٩ درصد) خارج از کشور بوده است و ٣٤٢هزار و ٧٩٣ نفر (٦.٢ درصد) نیز محل اقامت قبلی خود را اظهار نکردهاند.
از مجموع ١٠٢هزار و ٥١٩ نفر مهاجری که محل اقامت قبلی خود را در آخرین جابهجایی خارج از کشور اعلام کردهاند، ٧٨هزار و ٧٨٩ نفر (٧٦,٨ درصد) به نقاط شهری و ٢٣هزار و ٢٧٠ نفر (٢٣.٢ درصد) به نقاط روستایی کشور وارد و ساکن شدهاند.
از مجموع پنجمیلیون و ٨٩هزار و ٣٥٤ نفر که طی سالهای ١٣٨٥ تا ١٣٩٠ محل اقامت خود را در داخل کشور تغییر دادهاند، یکمیلیون و ٩٨٥هزار و ٩٢٧ نفر (٣٩ درصد) در بین استانهای کشور و ٣میلیون و ١٠٣هزار و ٤٢٧ نفر (٦١ درصد) در داخل استانهای محل زندگی خود جابهجا شده و محل سکونت جدید انتخاب کردهاند.
همچنین از مجموع ٣میلیون و ١٠٣هزار و ٤٢٧ نفر که طی سالهای ١٣٨٥ تا ١٣٩٠ محل اقامت خود را در محدوده استان محل زندگی تغییر دادهاند، محل اقامت قبلی یکمیلیون و ٩٨٣هزار و ٨٧٦ نفر (٦٣,٩ درصد) شهرستان محل سرشماری و یکمیلیون و ١١٩هزار و ۵۵۱ نفر (۱/۳۶ درصد) شهرستانهای دیگر استان محل سرشماری بوده است.
بررسی مهاجران برحسب منشأ شهری یا روستایی نشان میدهد، از مجموع ٥میلیون و ٨٩هزار و ٣٥٤ نفر که طی سالهای ١٣٨٥ تا ١٣٩٠ محل اقامت خود را در داخل کشور تغییر دادهاند، محل اقامت قبلی ٤میلیون و ١٤هزار و ٥٨٦ نفر (٧٨,٩ درصد) نقاط شهری و یکمیلیون و ٢٣هزار و ٩٥٩ نفر (۱/۲۱ درصد) نقاط روستایی بوده است و ٥٠٨.٩ نفر (حدود یک درصد) نیز محل اقامت قبلی خود را اعلام نکردهاند.
از مجموع ٤میلیون و ١٤هزار و ٨٥٦ نفر مهاجران که محل اقامت قبلی خود را شهر اعلام کردهاند، ٣میلیون و ٢٥٩هزار و ٤٠ نفر (٨١,٢ درصد) به سایر شهرها (مهاجران شهر به شهر) و ٧٥٥هزار و ٥٤٦ نفر (١٨.٨ درصد) به نقاط روستایی (مهاجران شهر به روستا) وارد و ساکن شدهاند.
همچنین از مجموع یکمیلیون و ٢٣هزار و ٩٥٩ نفر که محل اقامت قبلی خود را روستا اعلام کردهاند، ٦٥٥هزار و ٢٥١ نفر (حدود ٦٤ درصد) به شهر (مهاجران روستا به شهر) و ٣٦٨هزار و ٧٠٦ نفر (٣٦ درصد) به سایر نقاط روستایی (مهاجران روستا به روستا) وارد و ساکن شدهاند.
جابهجایی ٣میلیون نفر داخل استانها
در فاصله سالهای ١٣٨٥ تا ١٣٩٠ مجموعا ٣میلیون و ١٠٣هزار و ٤٢٧ نفر در داخل استان محل اقامت خود جابهجا شدهاند که این تعداد ٥٦. ١درصد مهاجران طی ٥سال مزبور را تشکیل میدهد.
بررسی مهاجران جابهجا شده داخل استانها برحسب محل اقامت قبلی نشان میدهد، یکمیلیون و ٩٨٣هزار و ٨٧٦ نفر (٦٣,٩ درصد) در شهرستانهای محل سرشماری، محل سکونت خود را تغییر دادهاند و محل اقامت قبلی یکمیلیون و ١١٩هزار و ٥٥١ نفر (٣٦.١ درصد) دیگر شهرستانهای استان مورد سرشماری بوده است.
در فاصله سالهای ١٣٨٥ و ١٣٩٠ از مجموع مهاجران جابهجا شده در داخل استان محل سرشماری، ٢میلیون و ١٥٧هزار و ٥٤٥ نفر (٦٩,٥ درصد) محل اقامت قبلی خود را شهر و ٩١٥هزار و ٥٠٩ نفر (٢٩.٥ درصد) روستا اعلام داشتهاند.
از مجموع ٢میلیون و ١٥٧هزار و ٥٤٥ نفر مهاجر داخل استانی که محل اقامت قبلی خود را شهر اظهار کردهاند، یکمیلیون و ٦٨٦هزار و ٧٢٦ نفر (٧٨,٢ درصد) به سایر شهرهای استان محل زندگی خود (مهاجران شهر به شهر داخلی استانی) و ٤٧٠هزار و ٨١٩ نفر (٢١.٨ درصد) به نقاط روستایی (مهاجران شهر به روستا ،داخل استانی) وارد و ساکن شدهاند.
خوزستان در صدر استانهای مهاجرفرست
بررسی استانهای کشور از نظر مهاجرپذیری و مهاجرفرستی طی دوره زمانی ٩٠ـ١٣٨٥ نشان میدهد که ١٣ استان از ٣١ استان کشور (حدود ٤٢درصد از استانها) مهاجرپذیر بودهاند، یعنی خالص مهاجرت در آنها عددی مثبت است.
سایر استانهای کشور مهاجرفرست بودهاند یعنی خالص مهاجرت در آنها منفی است. در بین این استانها، استان البرز با ٩٣هزار و ٦٩٣ نفر دارای بیشترین خالص مهاجرت و استان خوزستان با منفی ٥٤هزار و ٥٣٠ نفر کمترین خالص مهاجرت را داشته است.
در بین استانهای مهاجرفرست به ترتیب استانهای خوزستان، کرمانشاه، لرستان، سیستان و بلوچستان و فارس بیشترین تعداد جمعیت را بر اثر مهاجرت از دست دادهاند. اعداد مربوط به خالص مهاجرت در استانهای مذکور به ترتیب منفی ٥٤هزار و ٥٣٠، منفی ٣٨هزار و ٧١٩،منفی ٣٥هزار و٩٣٧،منفی ٣٣هزارو ٦٨٤ و منفی ٢٥هزار و ٩٧٥ نفر است.
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در فاصله سالهای ٩٠ـ١٣٨٥، از مجموع یکمیلیون و ٩٨٥هزار و ٩٢٧ نفر مهاجران وارد شده در دوره زمانی ٩٠ـ١٣٨٥ تعداد ٣٨٤هزار و ٢٥ نفر (١٩. ٣ درصد) به استان تهران وارد و ساکن شدهاند.
بعد از استان تهران بیشترین واردشدگان به ترتیب به استان البرز ١٩٢ هزارو ٧٧٠ نفر (٩. ٧ درصد) و استان اصفهان ١٤٠هزار و ٤٩٥ نفر (۷,١ درصد) کل واردشدگان بوده است و استان کهگیلویه و بویراحمد با ١٢هزار و ٩٩٩ نفر (٠.٧ درصد) کمترین واردشدگان را داشته است.