مقدار انرژي دريافتي خود را كنترل كنيد و مصرف
فيبرهاي خوراكي را در
برنامه غذايي خود افزايش دهيد. انرژي دريافتي روزانه را به جهت پيشگيري يا
درمان اضافهوزن و چاقي همواره در كنترل داشته باشيد. دريافت فيبر غذايي،
ويتامين ث، اسيدفوليك و ساير مواد مغذي ضروري را در برنامه غذايي روزانه
افزايش دهيد. براي اين منظور ميتوانيد بهجاي نان سفيد از انواع نان
تهيهشده با غلات كامل و سبـوسدار استفاده كنيد. دفعات مصرف برنج سفيد در
هفته را كاهش داده و بهجاي آن از برنج قهوهاي يا برنج مخلوط با حبوبات يا
سبزي استفاده كنيد. همچنين از انواع سبزيهاي تازه به اشكال مختلف مثل
سالاد، سبزيخوردن، خوراك سبزيجات در برنامه غذايي روزانه استفاده كنيد. در
ميان وعدههاي روزانه بيشتر از ميوههاي تازه مصرف كنيد.
دريافت چربيهاي اشباع، چربيهاي ترانس و كلسترول را كاهش دهيد. به همين
دليل متخصصان تغذيه توصيه ميكنند از انواع محصولات لبني كمچرب يا فاقد
چربي مصرف كنيد. مصرف خامه، سرشير، كره و روغن حيواني را محدود كنيد. از
روغن نباتي جامد، مارگارين و محصولات غذايي حاوي اين نوع چربيها شامل
بيسكوئيت، كيك، شيريني، شكلات، پفك و چيپس كمتر استفاده كنيد. همچنين بهتر
است بهجاي گوشت قرمز از ماهي، سويا (دانه، پروتئين و پنير سويا) و حبوبات
استفاده كنيد. مصرف غذاهاي چرب، سرخكرده، غذاهاي رستوراني و فستفودها را
تا حد امكان كاهش دهيد. در برنامه غذايي روزانه از انواع مغزها و دانهها
به مقدار متعادل و به شكل بينمك استفاده كنيد و هر روز دو تا سه عدد مغز
گردو بخوريد.
مصرف قند، شكر و محصولات شيرين را كاهش دهيد. بهجاي قند و شكر از مقدار
كمي خشكبار مثل كشمش و توت خشك در طول روز استفاده كنيد. مصرف انواع
شيرينيها، كيك، بيسكوئيت، كلوچه، آبنبات، شكلات، نوشابه، شربت و ساير
فرآوردههاي حاوي شكر را تا حد امكان كاهش كنيد.
الگوي زندگي خود را اصلاح كنيد. وزن اضافي خود را كاهش دهيد. هر روز ۴۵ تا
۶۰ دقيقه پيادهروي كنيد. حتيالمقدور دو يا سه نوبت در هفته ساعاتي را به
ورزشهاي هوازي مورد علاقهتان بپردازيد. از استعمال دخانيات جدا پرهيز
كنيد. با تغذيه مناسب و ورزش، سايز دور شكم خود را كاهش دهيد. از مصرف
نوشيدنيهاي الكلي بپرهيزيد. در صورت ابتلا به ديابت زيرنظر پزشك، ميزان
قند خون خود را كنترل نماييد و بالاخره اينكه با خواب، استراحت كافي، آرامش
و افكار مثبت از استرس و اضطراب دوري كنيد.
كلسترول هم خوب و بد دارد
ما دو نوع كلسترول در بدن داريم: خوب و بد. منظور از كلسترول بد همان ذرات
LDL يعني ذرات چربي با تراكم كم و نقش آنها رساندن كلسترول به سلولهاي
بدن است. كلسترول بد سبب گرفتگي رگها و عوارض قلبي ميشود. برعكس ذرات HDL
يا همان ذرات چربي با تراكم زياد هستند كه وظيفه جارو كردن كلسترول از بدن
و رساندن آن به كبد را دارند، بنابراين در سالم نگهداشتن عروق نقش مثبت
دارند و خطر ابتلا به عوارض قلبي را كاهش ميدهند. نكته جالب اينكه با
خوردن بعضي از خوراكيها و نخوردن برخي ديگر ميتوانيم ميزان كلسترول بد يا
همان چربي خطرناك مرسوم به LDL را كاهش دهيم يا كلسترول خوب يا HDL را
افزايش دهيم كه بتوانيم رگهاي بدن را سالم نگاه داريم حتي اگر زمينه
ژنتيكي افزايش چربي خون را داشته باشيم.
مواد غذايي پايين آورنده كلسترول
ماهي آزاد
خوردن ماهيهاي چرب مانند ماهي آزاد، شاهماهي، ساردين و تون كه سرشار از
اسيدهاي چرب (امگا 3) هستند سبب افزايش HDL و كاهش بيماري قلبي
ميشوند.
روزانه نصف پياز
پياز براي مقابله با گرفتگي عروق، كاهش ريسك تومور در روده بزرگ، كاهش چربي خون- فشارخون و تريگليسريد، كاهش ابتلا به
سرطان معده، جلوگيري از بيماريهاي قلبي و از طرفي باعث افزايش HDL ميشود.
ميوه و سبزيجات
ميوه گريپفروت به دليل داشتن يك نوع فيبر خاص نهتنها سبب كاهش LDL بلكه
سبب برگرداندن روند تنگي عروق و سلامتي رگها ميشود كه البته آب
گريپفروت اين اثر را ندارد.
بادام و گردو
به دليل داشتن اسيدهاي چرب مفيد اثر خوبي در كاهش كلسترول دارند. ولي
ازآنجاييكه چربي داراي كالري زيادي است نبايد در حد زيادي مصرف
شوند.
هويج
روزانه دو عدد هويج سبب كاهش كلسترول به ميزان 10 تا 20 درصد ميشود چون
علاوه بر پكتين حاوي بتاكاروتن نيز است كه سبب افزايش HDL ميشود. اين اثر
هويج در انواع خام، پخته، يخزده، كنسرو شده، خردشده و آْب هويج وجود
دارد.
روغنزيتون
اسيد چربي است كه تنها يك پيوند اشباع دارد. هم سبب كاهش LDL و هم سبب
محافظت HDL ميشود درحالي كه ساير روغنهاي گياهي كه داراي اسيدهاي چند
غيراشباع هستند هر دو نوع LDL و HDL را كاهش ميدهند.
خوردنيهايي براي تنظيم كلسترول
حبوبات
حبوبات سريعالاثرترين و سالمترين داروي
ضد كلسترول هستند و كلسترول خوب را نيز افزايش ميدهند، حاوي 6 نوع تركيب مختلف كاهنده كلسترول از جمله فيبر هستند.
دانههاي سويا
رمز اثر سويا در كاهش چربي خون در پروتئين آن نهفته است.
يك حبه سير روزانه
سیر، چه خام چه پخته تفاوتي ندارد. ليكن پودر سير آماده در فروشگاهها اثر درماني كمتري دارد.
جـو
ماده موثر كاهنده كلسترول درون همان فيبر محلول آن است. البته مصرف بيش از 55 گرم در روز اثر بيشتري ندارد.