فلفل
كاپسايسين موجود در فلفل به بهبود عملكرد
عروق خوني كمك ميكند و ميتواند
سطح فشارخون را طبيعي كند. اين ماده به حفظ جريان خون در سراسر بدن،
بهويژه دستها و پاها كه ممكن است بهخاطر قندخون بالا دچار مشكل شده
باشند، كمك ميكند. كاپسايسين يك مسكن موضعي نيز است و كرمهاي حاوي
كاپسايسين درد ناشي از نوروپاتي ديابتي (علائم عصبي و گزگز) را تسكين
ميدهد. اين تركيب داراي خواص ضدالتهابي و آنتياكسيداني است. فلفل قرمز
باعث افزايش سوختوساز ميشود و سوزاندن انرژي را 2 ساعت پس از وعده غذايي
سرعت ميدهد.
دارچين
دارچين منجر به افزايش سوختوساز قند در درون سلول شده و به كاهش سطوح
قندخون كمك ميكند. بهعلاوه، دارچين براي كاهش سطوح كلسترول بالا كه
اصولاً مشكل ديگر ديابت است، عالي است. مصرف روزانه دارچين به تنظيم قندخون
و همچنين قند پلاسما كمك ميكند و براي كساني نظير ديابتيها كه بايستي
شاخص گلايسمي خود را كنترل كنند مسرتبخش است. دارچين داراي اثرات
ضدميكروبي و آنتياكسيداني نيز هست و با مقاومت انسوليني مقابله ميكند.
مصرف نصف قاشق چايخوري دارچين در روز باعث كاهش قندخون و بهبود كلسترول در
بيماران مبتلا به ديابت نوع 2 ميشود.
زيره سياه
قرنهاست كه دانه زيره سياه براي درمان بسياري از بيماريها استفاده شده
است. امروزه نيز قدرت درماني زيره از لحاظ علمي اثبات شده است. اثرات مفيدي
همچون جلوگيري از ايجاد آبمرواريد و كاهش عوارض كليوي و كبدي كه در افراد
ديابتي معمول است، از ديگر ويژگيهاي اين ادويه محسوب ميشود. زيره سياه
باعث افزايش حساسيت به انسولين و افزايش برداشت گلوكز از طريق سلول و
متعاقباً كاهش قندخون ميشود.
زيره سياه حاوي بيش از صد ماده فعال و مفيد
در يك دانه كوچك است و حاوي ويتامينهاي گروه B و مواد معدني نظير كلسيم،
روي، مس و آهن است.
جينسينگ
صدها سال است كه اثر درماني جينسينگ در ديابت ثابت شده است. مصرف جنسينگ
40 دقيقه قبل از وعده غذايي باعث كاهش قندخون ميشود. بهعلاوه، اين ادويه
باعث افزايش انرژي نيز ميشود كه براي همه افراد ديابتي و غير ديابتي مفيد
است. جینسينگ حاوي فيتوكميكالها و تركيبات فعال متعدد، ازجمله چندين ماده
منحصربهفرد به نام جينسنوزيد است. جينسنوزيد موجود در جینسينگ به 2 روش
به كاهش قندخون كمك ميكند: اول محافظت از سلولهاي بتا در لوزالمعده كه
باعث توليد و آزادسازي انسولين ميشوند و دوم مقاومت به انسولين را كاهش
ميدهد.
دانه شنبليله
دانه شنبليله سرشار از فيبر محلول است كه به كاهش قندخون با آهسته كردن
روند هضم و جذب كربوهيدراتها كمك ميكند. اين ويژگي ادويه در درمان افراد
مبتلا به ديابت موثر است.
مطالعات متعددي بر روي خواص ضد ديابتي دانه شنبليله صورت گرفته است. اين
تحقيقات نشان دادند كه دانه شنبليله ميتواند بيشتر علائم متابوليك مربوط
به ديابت
نوع 1 و ديابت نوع 2 را با كاهش سطوح قندخون و بهبود تحمل گلوكز تخفيف دهد. اين ادويه حاوي تركيبات طبيعي بسيار زيادي است.
ميخك
ميخك، غني از آنتياكسيدان آنتوسيانين و كوئرستين بعلاوه يك تركيب فعال به
نام اوژنول است و همچنين منبع عالي از منيزيم و منبع خوب از اسيد چرب
امگا-3، ويتامينهاي C، K، فيبر و كلسيم و منيزيم است. همچنين اين ادويه يك
ضدعفونيكننده طبيعي، ضدالتهاب و مسكن نيز محسوب ميشود. در نهايت لازم به
ذكر است كه اگرچه اثرات درماني مفيد اين ادويهها در درمان يا كنترل ديابت
و عوارض آن اثبات شده است وليكن مصرف متعادل آنها توصيه شده و گنجاندن
آنها در برنامه غذايي روزانه بهتر است زيرنظر پزشك صورت پذيرد.
زنجبيل
اين ادويه به خاطر تاثير بر هضم و جذب، اثرات ضدالتهابي و ضدتهوعي معروف
است. زنجبيل باعث بهبود حساسيت به انسولين، كاهش اكسيداسيون و بهبود
كلسترول نيز ميگردد. زنجبيل در كنترل طولانيمدت قندخون در افراد مبتلا به
ديابت نوع 2 موثر است. جينجرول، يكي از فعالترين تركيبات موجود در
زنجبيل، ميتواند برداشت گلوكز را توسط سلولهاي عضلاني بدون نياز به
انسولين افزايش دهد و بنابراين در تنظيم و كنترل قندخون موثر است. مطالعات
نشان ميدهند درمان با عصارههاي زنجبيل منجر به كاهش 35 درصدي در قندخون و
10 درصد افزايش در سطح انسولين پلاسما ميشود.
زردچوبه
اين ادويه حاوي كوركومين، يك تركيب فعال با ويژگيهاي ضدالتهابي و
آنتياكسيداني است و جريان خون را بهبود ميبخشد. زردچوبه باعث بهبود
عملكرد انسولين ميشود و همچنين در سوختوساز كربوهيدرات، پروتئين و چربي
دخيل است. كوركومين موجود در زردچوبه باعث كاهش رسوب پلاكهاي چربي در
ديواره داخلي عروق ميشود و از گرفتگي آن جلوگيري كرده و به جريان خون كمك
ميكند. مطالعات نشان دادهاند، افراد ديابتي كه از مكمل كوركومينوئيد
استفاده ميكنند قندخون پايينتر و مقاومت به انسولين كمتري دارند.
دانه گشنيز
دانه گشنيز حاوي 2 روغن فرار- لينالول و ژرانيل استات- است كه
آنتياكسيدانهاي قوي در سطح سلول هستند. مطالعات نشان دادهاند كه عصاره
اين ادويه قادر به كاهش قند پلاسما، بهبود حساسيت به انسولين و تنظيم سطوح
چربي و افزايش فعاليت سلولهاي ترشحكننده انسولين (سلولهاي بتاي
لوزالمعده) ميشود. همچنين دانه گشنيز باعث كاهش علائم سندروم روده
تحريكپذير، كاهش نفخ، درد و يبوست نيز ميشود.