کد خبر: ۷۱۱۲۷
تاریخ انتشار: ۰۲:۳۵ - ۰۷ مرداد ۱۳۹۴ - 2015July 29
شفا آنلاین>تغذیه>در بازار شيرهاي مختلفي وجود دارند که امکان انتخاب را براي شما بيشتر مي‌کنند. اما اين شيرهاي جديدي که در بازار عرضه مي‌شوند، چه تاثيري روي سلامتي قلب دارند؟

به گزارش شفا آنلاین، براي مثال، شير گاو که يک شير قديمي است، حاوي ويتامين‌هاي A، C، D و کلسيم است که براي سلامتي قلب مفيد هستند.

اما چربي اشباع‌شده و کلسترول موجود در شير کامل و حتي شير دو درصد باعث خنثي‌سازي مزاياي سلامتي اين نوع از شير مي‌شوند. اگر دچار عدم تحمل لاکتوز هستيد، اگر به بعضي از پروتئين‌هاي خاص موجود در شير گاو آلرژي داريد، اگر گياه‌خوار هستيد و اگر صرفا شير ديگري به‌جز شير گاو را ترجيح مي‌دهيد، مي‌توانيد از شيرهاي جايگزيني استفاده کنيد که ارزش‌ها و مزاياي غذايي مشابهي فراهم مي‌آورند.

 دکتر دبورا کريويتسکي متخصص تغذيه در بيمارستان عمومي ماساچوست در ايالت بوستون، مي‌گويد: «مردم شير گاو را علاوه بر مزاياي سلامتي آن به دليل مزه و مطبوع بودن آن انتخاب مي‌کنند.» به نظر دکتر کريويتسکي هر شير داراي مزايا و معايب مختلفي است.


شير گاو ارگانيک: هر فنجان شير گاو کامل (250 گرم) حاوي 146 کالري، 5 گرم چربي اشباع‌شده و 24 ميلي‌گرم کلسترول است. دکتر کريويتسکي مي‌گويد: «شير گاو کامل منبع عظيمي از پروتئين و مواد مغذي و حاوي 9 ويتامين و مواد معدني ضروري است و يک‌سوم کلسيم موردنياز روزانه فرد را فراهم مي‌آورد.» در دسامبر سال 2013 در مجله PLOS ONE مقاله‌اي به چاپ رسيد که بر اساس آن شير گاو ارگانيک در مقايسه با شير معمولي داراي اسيدهاي چرب امگا3 با خاصيت ضدالتهابي بيشتري است.

اسيدهاي چرب امگا 3از اين نظر اهميت دارند که براي سلامتي قلب مفيد هستند. اما زماني که بحث سلامتي قلب مطرح مي‌شود، اين را بايد گفت که لبنيات پرچرب باعث بروز مشکلاتي براي قلب مي‌شوند.

دکتر جان دي متخصص قلب و رئيس بخش خدمات ضربان قلب در شهر سالت ليک ايالت يوتاي آمريکا، نيز بر اين اعتقاد است که لبنيات پرچرب باعث بروز مشکلاتي براي قلب مي‌شوند. به عقيده انجمن قلب آمريکا چربي اشباع‌شده موجود در رژيم غذايي سطح کلسترول بد (LDL) را بالا مي‌برد و همين بالا رفتن سطح کلسترول LDL باعث بيماري قلبي و سکته مغزي مي‌شود.

اگر فردي هستيد که به خوردن شير علاقه دارد، بهتر است به توصيه پزشکان گوش دهيد و شيرهاي کم‌چرب و بدون چربي بخوريد. يک‌کاسه شير کم‌چرب حاوي 83 کالري و 5 ميلي‌گرم کلسترول است و چربي اشباع‌شده ندارد. علاوه بر اين، شير گاو حاوي پتاسيم است که مي‌تواند از فشارخون بالا جلوگيري کند.

شير گاو خام: بعضي از افراد از شير گاو خام استفاده مي‌کنند که معروف به شير غيرپاستوريزه است. اين شير مانند شيرهاي لبني عادي حاوي همان مقدار کالري، چربي اشباع‌شده و کلسترول است، اما بعضي‌ها بر اين اعتقاد هستند که شير گاو خام حاوي مواد مغذي بيشتري است.

باوجوداين، به عقيده انجمن طب اطفال آمريکا، زنان باردار و کودکان بايد از خوردن شير خام خودداري کنند و از محصولات لبني به‌دست‌آمده از شير خام مانند پنير استفاده کنند.

فرايند پاستوريزه سازي باعث کشته شدن باکتري‌هاي خطرناکي همچون سالمونلا، ليستريا و اي کولاي مي‌شود.

درنتيجه، ازآنجايي‌که شير خام پاستوريزه نيست امکان وجود چنين باکتري‌هاي مضري در آن زياد است. بنا بر گزارش مرکز کنترل و پيشگيري بيماري‌هاي آمريکا احتمال وجود باکتري‌هاي بيماري‌زا در شير غيرپاستوريزه 150 برابر بيشتر از احتمال وجود اين باکتري‌ها در محصولات لبني پاستوريزه است.


شيرسويا: افرادي که نمي‌توانند لاکتوز موجود در شير لبني را تحمل کنند، مي‌توانند به‌جاي يک فنجان شير گاو يک فنجان شيرسويا بخورند.

هر ليوان شيرسويا حاوي 80 کالري و تنها 4گرم چربي است. ازآنجايي‌که منبع شيرسويا يک گياه است، شيرسويا حاوي کلسترول نيست و تنها حاوي مقدار ناچيزي از چربي اشباع‌شده است. علاوه بر اين، هر فنجان شيرسويا حاوي7 گرم پروتئين است که براي سلامتي قلب بسيار مفيد است. جذب روزانه 25 گرم پروتئين از طريق سويا يا شيرسويا خطر حمله قلبي را کاهش مي‌دهد.

به عقيده موسسه ملي بهداشت آمريکا ‌(NIH)، سويا و شير آن براي سلامتي قلب مفيد هستند، چون حاوي چربي اشباع‌نشده با چند پيوند مضاعف، مواد معدني، ويتامين‌ها، فيبر و سطوح کمي از چربي اشباع‌شده هستند.

باوجوداين، دکتر کريويتسکي مي‌گويد که قبل از خريدن شيرسويا بايد به برچسب مواد تشکيل‌دهنده آن نگاه کنيد. به نظر او شيرسويا نبايد حاوي شکر افزوده باشد، بلکه بايد از کلسيم غني‌شده باشد.

شير بادام: دکتر دي مي‌گويد: «بادام براي سلامتي قلب مفيد است و خوردن شير بادام را به بيماران خود پيشنهاد مي‌دهم.» هر پرس شير بادام شيرين نشده حاوي30و 40 کالري است و هيچ کلسترول و چربي اشباع‌شده‌اي ندارد.

شيرهاي بادام غني‌شده به‌مانند شير گاو کم‌چرب حاوي ميزان يکساني از ويتامين D هستند، اما ميزان کلسيم اين شيرهاي بادام تا 50 درصد بيشتر است. بنا بر نتايج تحقيق محققان مرکز پزشکي دانشگاه مريلند شير بادام حاوي اسيدهاي چرب امگا 3 نيز است که باعث کاهش کلسترول بد، کاهش التهاب و بهبود شناخت (عملکرد مغز) مي‌شوند.

اما به نظر دکتر دي، براي اينکه قلب سالمي داشته باشيم بهتر است شير بادام شيرين نشده مصرف کنيم. او مي‌گويد: «بزرگ‌ترين مشکل شيرهاي جايگزين اين است که بيشتر آنها شيرين شده هستند و اين قند افزوده به هر شکلي براي قلب و سلامتي قلب مضر است.»

شير کنف: شير کنف يکي از جديدترين شيرهاي ارائه‌شده در بازار امروزي است. اين شير را از دانه‌هاي گياه کنف (گياه شاهدانه) مي‌گيرند، اما اين شير حاوي THC(ماده روان‌گردان موجود در ماري‌جوانا) نيست و اين گياه نوع ديگري از گياه شاهدانه است.

اگر دچار عدم تحمل لاکتوز هستيد و به سويا آلرژي داريد اين شير جايگزين خوبي است. يک‌کاسه شير کنف حاوي 80 کالري، 5/0 گرم چربي اشباع‌شده و بدون کلسترول است. طعم و غلظت اين شير شبيه شير بادام است. شير کنف سرشار از اسيدهاي چرب امگا 3، به‌خصوص اسيد آلفا لينولنيک است که براي سلامتي قلب مفيد است.

به عقيده مرکز پزشکي دانشگاه مريلند، اين شير منبع خوبي از کلسيم و منيزيم است که براي سلامتي قلب مفيد هستند. براي مثال، جذب منيزيم کافي به نرمال نگه‌داشتن ضربان قلب کمک مي‌کند، درحالي‌که جذب ناکافي منيزيم منجر به ضربان‌هاي قلب نامنظم مانند فيبريلاسيون دهليزي مي‌شود.

شير نارگيل: يک ليوان (250 گرمي) شير نارگيل حاوي 45 کالري است و از آن به‌عنوان يک شيرين‌کننده طبيعي براي شيرين کردن قهوه، بلغور جو دو سر و غلات صبحانه‌اي مي‌توان استفاده کرد.

اگرچه يک‌کاسه شير نارگيل شيرين نشده حاوي4 گرم چربي اشباع‌شده است، اما اين شير بيشتر از اسيدهاي چرب با زنجيره متوسط درست‌شده است که براي سلامت قلب مفيد هستند. دکتر دي مي‌گويد: «بعضي از مردم نارگيل زيادي مي‌خورند و هرگز دچار مشکلات قلبي نمي‌شوند.» اما در مورد تاثير مثبت و چشمگير نارگيل و شير نارگيل روي سلامتي قلب به تحقيقات بيشتري نياز است.

شير برنج: اگرچه يک فنجان شير برنج به‌مانند شير کم‌چرب حاوي همان مقدار کالري (90) و بدون چربي اشباع‌شده و کلسترول است، اما شير برنج به‌طور طبيعي سرشار از کربوهيدرات‌ها هستند که بهترين گزينه براي سلامتي قلب نيستند.

در نوامبر سال2014در مجله PLOS ONE تحقيقي به چاپ رسيد که بر اساس نتايج آن ميان رژيم‌هاي سرشار از کربوهيدرات‌ها و خطر ابتلا به ديابت و خطر بيماري قلبي پيوندي وجود دارد. شير برنج پروتئين کمي نيز دارد. بنابراين اگر شير برنج مي‌نوشيد، سعي کنيد که با خوردن ديگر مواد غذايي پروتئين کافي جذب بدن خود کنيد.

دکتر بوتوزا مي‌گويد: «پروتئين با رژيم غذايي سلامت قلبي در ارتباط است و اگر پروتئين کافي جذب بدن خود نمي‌کنيد، به اين دليل است که کربوهيدرات‌هاي زيادي جذب بدن خود مي‌کنيد و اين کربوهيدرات‌هاي اضافي تبديل به کلسترول مي‌شوند.»

شير بز: اگر در هضم کردن لاکتوز دچار مشکل هستيد و اگر خواهان شيري هستيد که ارزش‌هاي غذايي شير گاو کم‌چرب را دارد، شير بز گزينه خوبي است. باوجوداين، شير بز سرشار از کالري (هر فنجان 168 کالري)، چربي اشباع‌شده (5/6 گرم) و 27 ميلي‌گرم کلسترول است.

محدود کردن چربي‌هاي اشباع‌شده در رژيم غذايي به کاهش کلسترول خون و کاهش خطر بيماري عروقي کرونري کمک مي‌کند. علت اين است که سطوح بالاي کلسترول در خون موجب تجمع پلاک در شريان‌ها (تصلب شريان‌ها) مي‌شود و اين تصلب شريان‌ها وضعيتي است که خطر سکته مغزي و سکته قلبي را افزايش مي‌دهد.

دکتر بوزوتا مي‌گويد، يافتن شير بز کم‌چرب بسيار سخت است و اين نوع شير در مقايسه با شير گاو کم‌چرب ويتامين‌ها و مواد معدني اساسي کمتري دارد. او مي‌گويد: «در شير بز اسيدفوليک و ويتامين‌هاي B کمتري وجود دارد.» دکتر بوزوتا خاطرنشان مي‌کند: «اگر شير بز را به‌صورت خام مصرف کنيد، بيشتر در معرض بيماري ناشي از مواد غذايي خواهيد بود، مگر آنکه بز را در حياط خود بزرگ کنيد و از نحوه تغذيه و سلامتي او اطمينان داشته باشيد.»

شير شتر: جديدترين نوع شيري که به‌تازگي به بازار عرضه‌شده است، شير شتر است. يک ليوان يا يک فنجان (250 گرمي) شير شتر حاوي 107 کالري، 3 گرم چربي اشباع‌شده و 17 گرم کلسترول است.

بنا بر نتايج تحقيقي که در مجله «بازبيني‌هاي جامع در علوم غذايي و سلامت غذايي» منتشر شده است، مي‌توان گفت که شير شتر در مقايسه با شير گاو حاوي 10 برابر آهن بيشتر و 3 برابر ويتامين C بيشتر است.

علاوه بر اين، تحقيقات کوچکي انجام‌گرفته‌اند که بر اساس آنها شير شتر براي افراد ديابتي مفيدتر است، چون حاوي انسولين است. در ژانويه سال2015در «مجله درون‌ريز شناسي و متابوليسم» تحقيقي به چاپ رسيد که بنا بر نتايج آن نوشيدن شير شتر در مقايسه با نوشيدن شير گاو با افزايش سطوح انسولين در بيماران مبتلابه ديابت نوع ? مرتبط است. دکتر کريويتسکي مي‌گويد: «شير شتر از آن نوع شيرهايي است که بايد بااحتياط آن را مصرف کرد و شير شتر را بايد پاستوريزه کرد.» به‌طورکلي، مراقب نوشيدن شير شتر باشيد، چون احتمال مي‌رود که شير شتر يکي از منابع حيواني ويروس کرونا ايجادکننده بيماري مرس در خاورميانه باشد. باوجوداين، پيدا کردن اين نوع از شير سخت است و شير شتر بسيار گران است.



نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: