به گزارش شفا آنلاین : فهیمه سهیلی پور گفت: چاقی و اضافهوزن به دلایل مختلف باعث تحمیل هزینههای کلان به سیستم بهداشت و درمان کشور میشود. چاقی باعث افزایش خطر ابتلا به بیماریها و مشکلات فزایندهای مانند دیابت ملیتوس، بیماریهای قلبی-عروقی، استئوآرتریت، اختلالات باروری و سندروم تخمدان پلی کیستیک، بیماریهای کبد و کیسه صفرا، مشکلات خلقی و اضطرابی و برخی از سرطانها میشود.
وی افزود: اضافهوزن در مجموع امید به زندگی و کیفیت زندگی را بهشدت تحت تأثیر قرار میدهد. ساییدگی مفاصل، دیسک کمر، اختلال تخلیه خون در اندام و بروز ترومبوز وریدهای عمقی و نیز آمبولیهای ریوی، بیماریهای پوستی به علت تعریق فراوان در ناحیه کشاله ران و چینهای پوستی و رشد عوامل باکتریال و قارچی در این نواحی از عوارض بسیار شایع در افراد مبتلابه چاقی مفرط است.
چاقی از علل ناباروری و نازایی
وی همچنین بروز ناباروری در مردان و نازایی در زنان از دیگر عوارض اضافهوزن دانست و گفت: چون در اضافهوزن، بالانس هورمونهای زنانه مختل و فرد مستعد ابتلا به PCO میشود، می تواند منجر به نازایی و ناباروری در افراد شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: درمان چاقی و اختلالات همراه آن سالانه میلیاردها دلار هزینهبر کشورها تحمیل میکند. در سال 2005 هزینه برخورد با چاقی و مشکلات ناشی از آن در آمریکا بالغبر 190 میلیارد دلار تخمین زدهشده است که این نسبت به برآورد قبل حدود دو برابر افزایش دارد. برای ارزیابی این عدد بهتر است به یاد داشته باشیم که درآمد نفتی کشور ما در سال 93 حدود 19 میلیارد دلار تخمین زده میشود. بزرگی این بار اقتصادی دلیل به تشویق به افزایش آگاهی سیاسی و اجتماعی جوامع، سازمانها و نهادهای اجتماعی مرتبط و غیر مرتبط با حیطه سلامت نسبت به این مسئله شده است.
وی اضافه کرد: هزینههای مرتبط با درمان چاقی ممکن است بهصورت مستقیم یا غیرمستقیم باشد. نوع اول شامل هزینههای بیمارستانی و غیر بیمارستانی یعنی بهصورت بستری یا سرپایی است. این هزینهها در قالب جراحی، انجام آزمایشهای متعدد، تصویربرداری و سایر اقدامات تشخیص و بالاخره دارودرمانی است.
کاهش راندمان کاری در افراد چاق
این فوق تخصص غدد درونریز و متابولیسم کودکان با اشاره به هزینههای غیرمستقیم مشتمل بر مشکلات کارکنان و کارفرمایان گفت: غیبت از کار، ناتوانی در انجام وظایف محوله، کاهش دریافت دستمزد و درمجموع کاهش کیفیت و عملکرد افراد و واحدهای صنفی از جمله این مشکلات است. این موارد باعث بروز مشکلات در اقتصاد نهفقط خانوادهها، بلکه بیمهها نیز میشود. شناسایی و تعیین این مخارج غیرمستقیم بهطورقطع از موارد مستقیم دشوارتر و بیشتر است.
تحمیل هزینههای سنگین به بیمهها و نظام سلامت
سهیلی پور درباره میزان هزینهای که افراد چاق به بیمهها تحمیل میکنند، گفت: در کشورهای توسعهیافته بیش از ۴۰ درصد از مراجعین به مراکز بهداشت و درمان افراد چاق هستند. این افراد یا بهطور مستقیم برای درمان چاقی یا برای درمان امراض ناشی از چاقی خود به مراکز بهداشت و درمان مراجعه میکنند.
آمار رو به رشد افراد چاق
معاون پژوهشی مرکز تحقیقات جراحیهای کم تهاجمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: در کشور ما ایران در سال 2009 شیوع کلی چاقی در جمعیت بالغ بیش از 21درصد تعیینشده است. مطالعات انجامشده در کودکان و نوجوانان هم آمار نویددهندهای نداشته و در مقایسه با بالغین تفاوتها بسیار ناچیز است. در یک مطالعه اخیر شیوع چاقی و اضافهوزن در کودکان و نوجوانان 6-13 سال در شهر زاهدان حدود ۲۰درصد تعیینشده است.
وی افزود: این آمارها نشان میدهد اپیدمی چاقی که در کشورهای غربی شروعشده است متأسفانه در سالهای اخیر به کشورهای درحالتوسعه و ازجمله کشور ما نیز رسیده و در صورت عدم توجه به تبعات بهداشت و اقتصادی آن در جوامع ما، مشکلات امروز کشورهای غربی درگیری شدید فردای ما خواهد بود.
پیشگیری بهتر از درمان
وی افزود: هرچند مجموع مطالعات و بررسیها نشان میدهد که کلید کاهش هزینههای چاقی، پیشگیری از آن است اما مطالعاتی که درمانهای ضد چاقی را مورد تحلیل قرار دادهاند، روشهای درمان آن را هزینه اثربخش نشان میدهند.
سهیلی پور با اشاره به لزوم درک واضحتر هزینههای مربوط به چاقی در جامعه، افزود: باید مسئولان برنامههای جامعتر و مناسبتری برای پیشگیری و درمان این معضل بزرگ داشته باشند و بهصورت جدیتری به انجام آن مبادرت کنند.
فارس