به گزارش شفا آنلاین : دکتر سیدموید علویان درباره سفر فابیوس، وزیر امور خارجه فرانسه به ایران و تقاضای جامعه علمی کشور برای پیگیری پرونده هموفیلیها موسوم به پرونده خونهای آلوده، گفت: ویروس هپاتیت C تا قبل از سال 1990 در دنیا شناسایی و شناخته نشده بود و به همین دلیل تا آن زمان اگر خونی گرفته و تزریق میشد، احتمال اینکه به این ویروس مبتلا باشد، وجود داشت. این امر موضوعی علمی است و تردیدی در آن وجود ندارد.
وی در این باره افزود: در ایران نیز از سال 1375 به بعد خونها را از نظر هپاتیت C مورد بررسی قرار دادیم و کسانی که قبل از آن خون یا فرآوردههای خونی دریافت کردهاند، ممکن است به این ویروس دچار باشند.
علویان به موضوع پرونده هموفیلیها در جریان ورود فاکتورهای خونی آلوده به کشور، گفت: این موضوع در موردهموفیلیها کمی پیچیدهتر است. قبل از شناسایی ویروس هپاتیت C میدانستیم ویروسی وجود دارد که هپاتیت A و B نیست. از آنجا که بیماران هموفیلی از فاکتورهای خونی استفاده میکنند و فاکتورها نیز از میزان زیادی خون تولید میشوند، ممکن است این بیماران در زمان قبل از شناسایی ویروس، به دنبال دریافت فاکتور به این بیماری مبتلا شده باشند.
وی در این باره افزود: در ابتدای امر و در آن سالها روشهای ویروسزدایی فاکتورها روشهای مطمئنی نبودند و البته بیتردید کسانی هم که این فاکتورها را تولید میکردند قطعا قصدشان مبتلا کردن هموفیلیها به این ویروس نبوده است. به همین دلیل امکان آلودگی فاکتورهایی که از حدود سال 1983 تا قبل از شناسایی ویروس هپاتیت C مصرف شدهاند، وجود دارد.
رییس شبکه هپاتیت ایران در ادامه صحبتهایش تصریح کرد: البته شرکت فرانسوی نیز عملا اعلام کرده که فاکتورهایی به چند کشور از جمله ایران صادر کرده که به ویروس هپاتیت C و HIV آلوده بوده و فاکتورهای تولیدی آن زمان به لحاظ عاری بودن از این دو ویروس کاملا مطمئن نبودهاند.
به گفته علویان، این شرکت فرانسوی به بیماران بسیاری از کشورهای دریافت کننده این فاکتورها در آن سالها، غرامت داده است اما این موضوع تاکنون در مورد ایران عملیاتی نشده است.
وی افزود: تا جایی که من اطلاع دارم شرکت فرانسوی جهت دادن غرامت خواستار دریافت نام بیماران و همچنین شماره فاکتورهای دریافتی در آن زمان است. نام بیماران ایرانی استفاده کننده از این فاکتورها موجود است اما ظاهرا شماره فاکتورهایی که در آن زمان به هر فرد تزریق شده، موجود نیست. در هر حال مهم آن است که آن زمان این فاکتورها به کشور ما وارد شده و مورد استفاده گروهی از بیماران هموفیلی قرار گرفته است و این موضوع به لحاظ علمی، اصلی پذیرفته شده است.
رییس شبکه هپاتیت کشور در ادامه صحبتهایش گفت: بنابراین اگر مقامی از
فرانسه قرار است به ایران سفر کند، بر اساس مستندات موجود علمی میتوان به
صورتی محترمانه تقاضا کرد همانطور که به بیماران دیگر کشورها توجه شده، در
این مساله به بیماران ایرانی هم توجه کنند.
ایسنا