به گزارش شفا آنلاین : سید حسن هاشمی در حاشیه همایش تقدیر از مجریان برتر ارتقاء سلامت مادر و نوزاد در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره روند کاهش سزارین در ایران اظهار کرد: ما هماکنون شاهد کاهش 10 درصدی سزارین در کشور هستیم ولی از این به بعد این کاهش به راحتی نخواهد بود زیرا بسیاری از زنان ایرانی سزارین کردهاند و بیشترین اقدامات ما میتواند متمرکز بر زایمانهای اول صورت پذیرد تا همه مراکز دولتی و خصوصی به این سمت پیش روند.
وی ادامه داد: هم اکنون آمار سزارین مادران ایرانی دو برابر آمار بینالمللی است. البته در مناطق کم برخوردار و مرزی ما کاهش 20 درصدی سزارین را نیز داریم و بیشترین مشکل مربوط به شهرهای بزرگ است.
وزیر بهداشت تصریح کرد: البته ما نیز باید زایمان بدون درد را بیشترین گسترش و تشویق کنیم. کما اینکه وزارت بهداشت در سال گذشته نیز اقدامات بسیاری انجام داد و امسال نیز 165 مرکز در این باره را مهیا میکند تا زایمان بدون درد گسترش یابد.
هاشمی عنوان کرد: در دو سال اخیر نیز در جهت ایمنسازی واکسنها نسبت به گذشته با کیفیت بهتری اقدامات لازم صورت پذیرفته است اما آنطور که واکسن پنتاوالا نیز به مجموعه واکسنهای ایمنسازی کشور اضافه شد و تلاش میکنیم تا دو سال آینده در ساخت این واکسن نیز خودکفا شویم کما اینکه هماکنون نیز بهترین نوع این واکسن را وارد و استفاده میکنیم ولی شاید یک یا دو واکسن دیگر نیز به مجموعه واکسنهای ایمنسازی کشور اضافه کنیم.
وی در پاسخ به پرسشی در خصوص برخی نگرانیها نسبت به اجبار کردن مادران باردار برای زایمان طبیعی عنوان کرد: هیچ خدمتی به صورت اجباری انجام نمیشود البته شاید یک عدهای در این باره نگران باشند و باید به آنها توضیحات لازم ارائه شود البته بدون پرهیز از شایعهسازی؛ البته ما نیز برای بخشهای خصوصی نیز باید مشوقهایی در حوزه اعتباربخشی لحاظ کنیم. یعنی مرکزی که زایمان طبیعی آن بالا و سزارینش کاهش مییابد تفاوتی با برخی مراکز خصوصی که 90 درصد از آمارشان سزارین است داشته باشد.
وزیر بهداشت ادامه داد: البته اگر مراکزی آمار سزارینشان پایین نیامد باید سازمانهای نظارتی تجدیدنظرهایی برای ادامه همکاری با آنان انجام دهند. حال این مرکز میخواهد دولتی باشد یا خصوصی.
هاشمی در ادامه با بیان اینکه باید فرآیندی لحاظ شود تا آمار دقیق زایمانها مشخص شود و بازخورد آن به جراح نیز ارائه شود. مثلا بیمارستان باید دقیقا اطلاع داشته باشد چه تعداد زایمان به صورت طبیعی و چه تعداد به صورت سزارین انجام داده است و اطلاعات جراح، ماما و دیگر کادر پزشکی معلوم شود.
وزیر بهداشت عنوان کرد: بنابراین همه مراکز دولتی و خصوصی باید فایلی برای جراحان تهیه کنند تا دستگاههای نظارتی نیز بتوانند متوجه شوند که چه تعداد زایمان طبیعی و سزارین در بیمارستانها صورت میگیرد. البته باید رسانهها نیز به ما کمک کنند و همکاران ما را تحت فشار قرار ندهند مبنی بر اینکه هر کس فرزند مادر بارداری را از طریق سزارین به دنیا آورد مجرم است.
وی درباره کمبودهای تختهای بیمارستانی و اعتباراتی که برای آن لازم است عنوان کرد: ما 70 هزار تخت بیمارستانی نیاز داریم که باید 50 هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیص یابد که تخصیص این رقم یک خیال است. بنابراین باید بخشهای خصوصی و کمپانیهای بینالمللی در این باره در ایران سرمایهگذاری کنند.
هاشمی ادامه داد: بر این اساس همانطور که در صنعت برق، کشاورزی و دام از بودجه عمومی سوپسیت تعریف میشود ما نیز باید برای سلامت در بودجه عمومی یارانه آن را تامین کنیم. وگرنه با ساخت سالانه 2 هزار تخت بیمارستانی 40 سال تامین کامل تختهای بیمارستانی کشور زمان میبرد. بر این اساس همانطور که برای علوفه، غذای دام، آب و برق فکر اعتباری میشود حوزه سلامت نیز کمتر از آن نیست و نمیتوان فقط شعار داد که محور توسعه انسان سالم است.
وزیر بهداشت در پاسخ به این سوال که آیا تا سال 2030 مرگ نوزادان در کشور به صفر میرسد گفت: به هر حال با تجهیز امکانات از جمله NICU مرگ نوزادان کاهش یافته است ولی نمیتوان عنوان کرد که تا سال 2030 هیچ مرگ مادر و نوزادی نخواهیم داشت.
وی در خصوص تاثیر آزادسازی داراییهای بلوکه شده ایران پس از مذاکرات با 1+5 بیان داشت: بنده شخصا هیچ انتظاری ندارم داراییهای بلوکه شده کشور برای سلامت هزینه شود بلکه معتقدم بیشتر باید صرف ایجاد اشتغال شود زیرا امروز متاسفانه در هر خانهای یک بیکار داریم ولو اینکه تحصیل کرده باشد.
هاشمی ادامه داد: ما نیز باید یاد بگیریم توقعاتمان را مدیریت کنیم. البته همه صنوف کشور باید اینگونه باشند زیرا اگر کشور میخواهد پیشرفت کند باید در این مسیر گام بردارد و ای کاش یارانههای امروز نیز اینگونه پرداخت نمیشد و بیشتر صرف اشتغال میشد.ژ
وزیر بهداشت افزود: وزارت بهداشت به همان 70 درصد تخصیص اعتباراتش راضی است و اگر آن را به ما بدهند همه قولهایمان را عمل میکنیم. البته ارتقاء چنین حوزههایی نیاز به سرمایهگذاری های خارجی در کشور دارد بنابراین ما نیز یک بسته سرمایهگذاری خارجی برای ساخت بیمارستانها و ایجاد شرکتهای دارویی در حال تهیه هستیم.
وی ادامه داد: شرایط جدید پس از مذاکرات به سلامت کشور کمک میکند و در این توافق گشایشهای زیادی رخ میدهد از جمله مواد اولیه دارویی بهتری وارد کشور خواهد شد و از سموم کمخطرتری استفاده خواهد شد که بر غذای مردم تاثیر مثبت خواهد داشت.
هاشمی در ادامه گفت: در حوزه آموزش و پژوهش نیز نتایج این مذاکرات بسیار موثر خواهد بود. هر زمان روابط بینالملل ارتقاء مییابد در اولین فرصت دانش و پژوهش ارتقاء مییابد و امیدواریم در توافق نهایی حتما گشایشهای جدی در حوزه سلامت رخ دهد.
وزیر بهداشت در پاسخ به سوالی در خصوص جدیدترین توصیه رهبری به وی در زمینه سیاستهای جمعیتی که در جمع دانشجویان در ماه مبارک رمضان عنوان کردند، بیان داشت: رهبری مطلبی را که در آن جلسه مطرح کردند از ناراحتی و یا اعتراض نبود بلکه یک نصیحت کردند و عنوان کردند که شما (هاشمی) مانند ما فکر میکنید و سعی کنید زیرمجموعه خودتان را هماهنگتر کنید. بنابراین بنده نیز گزارش مفصلی در حوزه جمعیت در حال تهیه هستم تا خدمت ایشان ارائه کنم.
وی ادامه داد: در دو سال گذشته در حوزه بهداشت سیاستهای جمعیتی تلاشهای بسیاری صورت پذیرفته است و بازخورد و نتیجه آن افزایش تولید در کشور است. به هر حال با بخشنامه مشکلات سیاستهای جمعیتی حل نمیشود بلکه اگر کارشناسی که دو دهه در زمینه پیشگیری و کاهش فرزندآوری کار کرده است را متقاعد و به مسیر درست هدایت کرد.
هاشمی با بیان اینکه امروز بزرگترین مشکل همکاران ما باور مردم برای فرزندآوری است و وزارت بهداشت کمترین نقش را در این زمینه دارد و باید همه دولت و ارکان نظام و مجلس برای فرهنگسازی این موضوع اقدام کنند و رسانهها نیز آدرس اشتباه ندهند.
وزیر بهداشت با بیان اینکه کار ما در حوزه پیشگیری است و این مردم هستند که با عقل و فکر خودشان برای فرزندآوری اقدام میکنند و امروزه نیز مردم برای فرزندآوری زمینههای مختلفی مانند تحصیل و شغل و ... را مد نظر قرار میدهند. بنابراین رهبری در آن جلسه درباره اقدامات وزارت بهداشت در حوزه سیاستهای جمعیتی ناراحت نبودند بلکه تاکید مجددی بر پیر شدن کشور کردند تا همگان بدانند پیر شدن ایران توهم نیست و ما نیز دقت بیشتری خواهیم کرد تا زیرمجموعهمان هماهنگتر عمل کنند.
تسنیم