کد خبر: ۶۹۶۵۵
تاریخ انتشار: ۱۵:۲۰ - ۲۴ تير ۱۳۹۴ - 2015July 15
شفاآنلاین:جامعه پزشکی>درمان> با وجود تلاش‌هایی که طرح تحول سلامت برای ارتقای خدمات بهداشتی و درمانی در کشور انجام داده است اما در برخی از زمینه‌ها مانند مساله ویزیت‌های پزشکی کیفیت خدمات هنوز مورد تردید است.
به گزارش شفا آنلاین : ندادن زمان کافی برای معاینه مریض و معاینات با دقت پایین در کنار برخی از ابهامات دیگر در مساله ویزیت پزشکان باعث به وجود آمدن برخی انتقادات و اعتراضات شده است. 
 
دو روز پیش، معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به پایین بودن استانداردهای ویزیت پزشکی در ایران گفت: ارزانترین ویزیت‌های پزشکان جهان در ایران است، به همین دلیل هزینه یک تزریق سُرم در کشورمان از حق ویزیت بیشتر می‌شود. تسنیم نوشت؛ ویزیت به مقوله‌ای از گرفتن شرح حال پزشکان از بیماران گفته می‌شود که براساس نوع ویزیت و مکان آن هزینه‌های متعددی نیز در بر دارد، به نوعی که محمد جهانگیری درباره برخی مشکلات مردم در زمینه ویزیت‌ها به‌خصوص ویزیت دوم عنوان کرد: ما درباره ویزیت دوم ضوابطی را ارائه کردیم، ولی هنوز این مبحث در حال بررسی بیشتر است.
 زمان استاندارد ویزیت چقدر است؟
به نظر می‌رسد مساله ویزیت‌ها سر درازی دارد. زیرا یک ماه پیش هم معاون نظارت و برنامه‌ریزی سازمان نظام‌پزشکی با تاکید بر اینکه معاینه چند بیمار در یک زمان ویزیت ممنوع است، گفته بود: در غیر این صورت بیماران می‌توانند به‌صورت محترمانه از پزشک درخواست کنند که حقوق آنها را به خوبی رعایت کنند که در نهایت در صورت سرپیچی پزشک می‌توانند گزارش را به سازمان نظام‌پزشکی یا معاونت دانشگاه علوم پزشکی مربوطه اعلام کنند. محمد جهانگیری درباره زمان استاندارد ویزیت پزشکان گفت: استاندارد ویزیت در مصوبه تعرفه سال ۹۴ هیات وزیران برای تعرفه‌های خدمات پزشکی آمده است. این استاندارد برای ویزیت پزشکان عمومی ۱۵ دقیقه، پزشکان متخصص ۲۰ دقیقه، پزشکان فوق تخصص ۲۵ دقیقه و برای روانپزشکان نیز ۳۰ دقیقه است که به همه مراکز درمانی ابلاغ شده است.     
 حق ویزیت یک روانپزشک چقدر باشد؟
این موارد فقط گوشه‌ای از مشکلات طرح تحول سلامت در زمینه ویزیت‌هاست. این طرح به یکسان‌سازی حق ویزیت پزشکان عمومی و تخصصی کمک زیادی کرده است ولی در مورد حق ویزیت بعضی از رشته‌ها به ویژه رشته‌ای که کل درآمد پزشک فقط از ویزیت بیماران است همچنان ابهام‌ها باقی مانده است. روانشناسان و روانپزشکان از نمونه‌های بارز آن هستند که تعیین اینکه واقعا کار کدام یک از آنها خوب است و می‌تواند حق ویزیت بیشتری بگیرد، کار دشواری است. سارا 28 ساله یکی از مراجعان به مطب یک روانپزشک معروف است. او  می‌گوید: هر بار ویزیت 
45 دقیقه‌ای این روانپزشک 300 هزار تومان می‌شود. من از سه ماه قبل برای رفتن نزد این روانپزشک نوبت گرفته‌ام و همیشه نوبت‌ها پر است. او می‌افزاید: روانپزشک‌های دیگری هم هستند که با ویزیت 50 هزار تومانی می‌توان نزد آنها رفت، ولی کارشان به پای کار این روانپزشک نمی‌رسد. یکی از مشکلات بزرگ در رشته‌هایی مانند روانشناسی و سایر تخصص‌ها تعیین قیمت بر اساس کیفیت است. 
 خدمات گرانی که در مطب‌ها انجام می‌شوند
وارد یک مطب زنان و زایمان می‌شویم. منشی  می‌گوید: «خانم دکتر از ساعت 13 تا 20 در مطب هستند و روزانه 25 تا 30 مریض دارند. معمولا ویزیت یک مریض بین 15 تا 20 دقیقه طول می‌کشد و این زمان برای مریض‌هایی که احتیاج به سونوگرافی دارند به نیم ساعت می‌رسد. هزینه ویزیت 40 هزار تومان است. اما برای مریض‌هایی که احتیاج به سونوگرافی و آزمایش دارند هزینه آن هر سه ماه یک‌بار 300 هزار تومان می‌شود». خانم جوان بارداری در مطب کنار همسرش نشسته است. نامش نرگس است. او  می‌گوید: «من برای انجام سونوگرافی غربالگری اینجا آمده‌ام. این سونوگرافی در مراکز دولتی هم انجام می‌شود ولی کیفیت اینجا را ندارد برای همین ما به اینجا مراجعه کرده‌ایم». عدم اعتماد به خدماتی که در مراکز دولتی انجام می‌شود یک پدیده شایع در کشور ماست و همین باعث شده که بازار گران مطب‌های خصوصی برای انجام برخی خدمات که معمولا هم برای آنها دفترچه قبول نمی‌کنند، داغ باشد. 
 از این دکتر به آن دکتر
اینجا مطب یک متخصص کلیه است. زن میانسالی با قیافه‌ای ناراحت از اتاق پزشک بیرون می‌آید. فرشته 
40 ساله هشت سال است که سنگ کلیه دارد. او  می‌گوید: «این چهارمین دکتر کلیه‌ای است که عوض می‌کنم. آنها به مریض کم‌توجهی می‌کنند. پیش هر کدام از این دکترها که می‌روم، می‌گویند باید سنگ‌شکن کنم. تا حالا هشت بار سنگ‌شکن کرده‌ام ولی هیچ سنگی دفع نشده است چون مجاری اداری من مشکل دارد و نمی‌توانم سنگ دفع کنم. اما هیچ‌کدام از دکترها به این مساله توجه نکرده و باز سنگ‌شکن را تجویز می‌کنند. این دکتر هم برای بار سوم است که سنگ‌شکن را تجویز می‌کند و گفته این‌بار در یک بیمارستان خصوصی انجامش دهم تا کار را بهتر انجام دهند». از شایع‌ترین پیامدهای توجه ناکافی برخی دکترها و به ویژه برخی متخصصان به بیماران عوض کردن پزشک توسط بیماران است که پیامدهای ناخوشایندی را به همراه دارد. وقتی یک بیمار در یک سال برای یک مریضی خاص چند دکتر عوض می‌کند، امکان تشخیص درست بیماری و یافتن راه درمان مناسب از بین می‌رود؛ زیرا معمولا در معاینه‌های دوم و سوم و بعد از یک دوره درمان است که پزشک بیماری و راه درمان آن را به خوبی تشخیص می‌دهد. 
 حق ویزیت در کشور ما پایین است
یک متخصص قلب و عروق با اشاره به پایین بودن حق ویزیت در کشور ما به نسبت بسیاری از کشورها  می‌گوید: در بعضی از کشورهای خارجی در مقابل هر 500 دلار یک مریض 20 دقیقه معاینه می‌شود. این درحالی است که در کشور ما حق ویزیت از کشورهایی مانند اوگاندا و بنگلادش هم پایین‌تر است و همین روی دقت معاینه و زمان آن تأثیر گذاشته است. 
منوچهر قارونی ادامه می‌دهد: البته وضعیت در رشته‌های مختلف فرق می‌کند. برای نمونه در رشته قلب، گرفتن نوار قلب و فشارخون و بقیه معاینات یک ربع و بیشتر هم طول می‌کشد. اما در بعضی از مریضی‌های ساده با یک معاینه ساده دو دقیقه‌ای هم می‌توان مشکل بیمار را تشخیص داد. او تصریح می‌کند: از نظر علمی اصل بر این است که در هر معاینه شرح حال کامل بیمار گرفته و بیمار معاینه دقیق شود. او می‌افزاید: در درمانگاه‌های دولتی به دلیل پایین‌ آمدن هزینه درمان هجوم بیماران به بیمارستان‌ها زیاد است و معمولا پزشکان نمی‌توانند به‌خوبی بیماران را معاینه کنند و مریضی آنها را تشخیص دهند. قارونی با اشاره به اینکه باید تعداد مریض‌هایی که هر پزشک در یک ساعت می‌تواند آنها را معاینه کند مشخص شود، می‌افزاید: در رشته‌های داخلی پزشک در یک ساعت می‌تواند پنج تا شش مریض را معاینه کند و بیشتر از این تعداد باعث می‌شود که دقت او پایین بیاید. او تاکید می‌کند: برنامه‌ریزی باید متناسب با فرهنگ و موقعیت کشور خودمان باشد.

آرمان
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: