کد خبر: ۶۹۵۶۹
تاریخ انتشار: ۲۰:۱۵ - ۲۳ تير ۱۳۹۴ - 2015July 14
شفا آنلاین>سلامت>با وجود هشدارها و انتقادات فراوان ما مدت‌هاست شاهد استفاده از ظروف پلاستيکي هستيم و اگر چنين روندي ادامه يابد شرايط دشواري را در پيش خواهيم داشت.
به گزارش شفا آنلاین،متاسفانه زماني که يک تکنولوژي وارد کشور مي شود، چارچوب و قالب مورد استفاده از آن تعيين نمي‌شود . چنانچه شاهد آن هستيم که در مصرف ظروف يکبار مصرف پلاستيکي نه تنها محدوديتي وجود ندارد بلکه روش استفاده از آن نيز مشخص نشده است. طي ساليان گذشته ظروف يکبار مصرف پلاستيکي در کشور به ميزان قابل توجهي بالا رفته‌است بدون اينکه اطلاع رساني درستي درباره ميزان ضرر و زيان آن به مردم داده‌شود.

 ظروف يکبار مصرف پلاستيکي خطرهاي جدي پيش روي مسائل زيست محيطي و سلامت انسان‌ها دارد، اما متاسفانه در ايران به خاطر وجود نفت، مواد اوليه تهيه ظروف پلاستيکي يکبار مصرف بسيار ارزان و استفاده از آن بسيار زياد شده‌است و به مخاطرات آن کمتر توجهي نمي‌شود.


اين در حالي است که هم در بعد زيست محيطي و هم در بعد اقتصادي بسياري از کشورها طي ساليان اخير به اين مسئله توجه داشته‌اند. در کشورهايي که قيمت مواد اوليه براي توليد ظروف پلاستيکي به دليل نداشتن نفت بيشتر از ايران است از روش‌هاي ديگر مانند ظروف يکبار مصرف با منشاء گياهي حتي با وجود گرانتر بودن استفاده مي کنند. با توجه به اينکه اعتراضات در بعد سلامت و زيست محيطي تاکنون به نتيجه‌ مناسب نرسيده‌است، بايد راهکارهاي ديگري در نظر گيريم.در واقع بايد در کشور رقابتي ايجاد شود و حتي يارانه‌اي به توليدکننده هاي ظروف يکبار مصرف با منشا گياهي پرداخت شود، همچنين توليد ظروف يکبارمصرف با منشا نفتي و مواد پلاستيکي کنترل و قيمت آن هم ساماندهي شود.


 در اين راستا نياز است سازمان حفاظت از محيط زيست و وزارت بهداشت و درمان، چارچوب يا حتي آيين نامه‌اي را به استفاده از نايلکس و ظروف يکبار مصرف اختصاص دهند، البته اجبار کردن توليد کننده‌هاي ظروف يکبار مصرف به توليد توامان ظروف پلاستيکي و گياهي هم حداقل اقدامي است که مي توان در اين زمينه انجام داد. يکي از برنامه‌هايي که طي سال‌هاي اخير انجام گرفت و متاسفانه ادامه پيدا نکرد، اين است که در سال هاي گذشته از پاکت هاي کاغذي به ويژه در ميادين ميوه و تره بار استفاده مي‌شد اما امروزه به دليل گراني کاغذ و ارزاني و استفاده آسان از کيسه‌ها و ظروف پلاستيکي استفاده مي‌شود.براي تمامي آلاينده هايي که وارد محيط زيست مي شوند، قوانيني تعريف شده‌اما به لحاظ کلي در حوزه قانون گذاري و اجرا همچنان خلاهايي ديده مي شود.


 امروزه رها سازي ظروف پلاستيکي در طبيعت علاوه بر زشت کردن طبيعت و ايجاد آلودگي سفيد، آسيب بسيار به آن رسانده‌است، به اين ترتيب مي توان با کمک سازمان هاي مردم نهاد اقدامات فرهنگي مناسبي را انجام داد، البته اين در حالي است که سازمان حفاظت از محيط زيست، شهرداري ها و وزارت بهداشت و درمان در خصوص فرهنگ سازي و ايجاد بستر براي کمک مردم در اين زمينه بايد اقداماتي از جمله توزيع و جمع آوري کيسه هاي زباله بين مردم انجام دهند. اين موضوع در حوزه سلامت نيز بسيارمهم است که متاسفانه شاهد آن هستيم، ظروف يکبار مصرف پلاستيکي در ايران نسبت به کشورهاي توسعه يافته بسيار بيشتر است و اين موضوعي است که امروزه در رشد بيماري‌هايي همچون سرطان سهم بسزايي دارد. وقتي ما قرار است رويکردمان را اقتصاد مقاومتي عنوان کنيم بايد در تمام جوانب توليد، صنعت و کشاورزي تاثيرگذار باشيم، در اين زمينه نيز بايد تکنولوژي مربوط به توليد ظروف يکبارمصرف با منشا گياهي را وارد کشور کرد و با حمايت از توليدکننده‌ها تکنولوژي را بومي ساخت تا از واردات ظروف گياهي جلوگيري شود.

 بومي سازي تکنولوژي يکي از اقداماتي است که منطبق بر سياست هاي اقتصاد مقاومتي خواهد بود. البته براي جلوگيري از آسيب‌هاي اين روند، بايد راهکارهايي را در نظر بگيريم. مهم ترين اقدام که مي‌تواند در کوتاه‌مدت تاثيرگذار باشد اجراي برنامه‌ها در راستاي آگاه‌سازي مردم است. براي آگاه سازي مردم، بايد مباحث کارشناسي از سوي وزارت بهداشت بررسي و در اختيار مردم قرار گيرد، پزشکان بايد از طريق رسانه‌ها به مردم هشدار دهند و به آنها ثابت کنند که ظروف پلاستيکي منشا بيماري‌هاي بسياري است.


نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: