شفا آنلاين:تغذیه>سلامت غذایی-آبمروارید در چه افرادی زیاد است؟ جام جم سرا- نوع و شیوه تغذیه در سلامت و ساختمان چشم و عملکرد بینایی بسیار اثرگذار است و میتواند تا حدودی از بروز برخی بیماریهای چشمی از جمله آب مروارید، تحلیل، آب سیاه و شبکوری پیشگیری کند.
به گزارش شفا آنلاين،دکتر مجید کاراندیش تصریح کرد: طبق تحقیقات انجام شده، کسانی که به اندازه
زیادی کربوهیدرات مانند نان، برنج، ماکارونی و قند و شکر مصرف میکنند، خطر
ابتلا آنها به آب مروارید بیشتر است.
این متخصص تغذیه با بیان اینکه رعایت اصول تغذیه صحیح و بویژه دریافت
مقدار کافی برخی مواد مغذی میتواند در پیشگیری از این بیماریها موثر
باشد، افزود: بیماری شبکوری تا حدود زیادی تحت تاثیر کمبود ویتامین A و
پیشسازهای آن است که عدم دریافت کافی این ویتامین، موجب عدم تطابق چشم با
نور کم یا اصطلاحا شبکوری شده و بعد از آن نیز در بافت ظاهری چشم تاثیر
گذاشته و موجب بروز بیماریهایی مانند خشکی یا زخم قرنیه میشود.
کاراندیش ادامه داد: بیماری تحلیل لکه زرد شبکیه مانند آب مروارید وابسته
به سن بوده و در افراد مسن شایعتر است. مواد مغذی که در این زمینه نقش
دارند عمدتا گروهی از ویتامینها و املاح معدنی و از مهمترین آنها ویتامین
A، ترکیبات تحت عنوان لوتئین و اگزانتین، ویتامینهای C و E، اسیدهای چرب
ضروری، روی و سلینیوم است.
وی گفت: باید سعی شود ترکیبات فوق از طریق مواد غذایی به بدن برسد و در غیر
این صورت باید این کمبود را از طریق مصرف مکملهای مربوطه جبران کنیم.
این متخصص تغذیه گفت: ویتامین A در غذاهای حیوانی مانند دل و جگر و تخممرغ
و پیشسازهای آن اغلب در سبزیجات و هویج وجود دارد. همچنین لوتئین و
اگزانتین که جزو آنتیاکسیدانها هستند، در سبزیجات سبزبرگ و زرده تخممرغ
وجود دارد. ویتامین C عمدتا در میوهها و سبزیجات وجود دارد که البته
ویتامین حساسی است و بهتر است به صورت تازه و تا حد امکان حرارت ندیده
مصرف شود. ویتامین E نیز عمدتا در مغزهای گیاهی و جوانه گندم وجود دارد.
وی ادامه داد: اسیدهای چرب ضروری به دو دسته امگا 3 و امگا 6 تقسیم میشوند
که در زمینه بینایی و تکامل بافت چشم در دوره جنینی و اوایل کودکی، گروه
امگا 3 که منبع اصلی آن غذاهای دریایی است، از اهمیت خیلی بیشتری برخوردار
است. همچنین روی را میتوان از غذاهای سرشار از پروتئین مانند گوشت قرمز،
ماهی، مرغ و بوقلمون تامین کرد. سلنیوم نیز در مغزهای گیاهی، گوشت و غلات
یافت میشود.
این متخصص تغذیه اظهار کرد: هویج به دلیل داشتن پیشساز ویتامین A تحت
عنوان گروه غذایی کاروتنوئیدها و نیز داشتن بتاکاروتن برای پیشگیری از
بیماریهای چشمی مفید است که البته این مواد در سبزیجات دیگری مانند کدو
حلوایی و سبزیجات برگسبز هم یافت میشود.
وی بر لزوم تغذیه صحیح جهت حفظ سلامت در مقابل بیماریهای چشمی تاکید و
توصیه کرد: سعی شود هر روز 5 تا 9 واحد از مجموعه سبزیها و میوهها مصرف
شود و درصورت امکان از غلات کامل یعنی غلات سبوسدار استفاده شود.
کاراندیش افزود: حداقل 2 بار در هفته، وعده اصلی غذایی ماهی باشد. از اضافه
وزن و چاقی پیشگیری شود و از مصرف غذاهای سرخشده در روغن، فستفود،
نوشابه و قند و شکر زیاد پرهیز شود.
ایسنا