مواد و روش ها: 60 بیمار مبتلا به کانسر -سرطان -کولورکتال برحسب کرایتریاهای مشخص شده بودنداز تاریخ 1/6/1391 لغایت 30/11/1392 انتخاب و به صورت تصادفی , به دو گروه مورد مداخله(الف) و کنترل (ب)تقسیم شدند. به گروه (الف) روغن کنجد روزی دو بار و هر بار 10 قطره بر روی محلی که دچار فلبیت شده است استعمال داده و سپس پانسمان شد. دوره پیگیری بیمار یک هفته بود.شدت درد در اولین معاینه بیمار بعنوان روز اول ، روزهای سوم ، پنجم و هفتم بررسی شد.
یافته ها: نتایج
آزمون کای اسکوئر نشان داد که توزیع واحدهای مورد پژوهش در دو گروه از لحاظ
متغیرهای سن ، جنس، محل
سکونت،تحصیلات، وضعیت تأهل، نوع شغل،
نژاد، محل آنژوکت و شدت درد در روز اول همسان بوده و به لحاظ آماری تفاوت معنی دار
نبود.
نتایج آزمون تی مستقل ثابت کردکه شدت درد در روزهای سوم، پنجم و هفتم درگروه مداخله و کنترل بطور معنی داری بایکدیگر تفاوت داشت. بیماران در گروه مداخله و کنترل از نظر رده سنی ، جنس، محل سکونت، وضعیت تأهل، میزان تحصیلات، نوع شغل، نژاد، محل آنژوکت یکسان بود. اگر چه در بروز و شدت فلبیت عواملی مثل سن و جنس موثر می باشند. بين ميانگين شدت درد در روزهای سوم، پنجم و هفتم بیماران در گروه مداخله و کنترل تفاوت معنادار وجود داشت.
بحث و نتیجه گیری:استعمال موضعی روغن کنجد تأثیر قابل توجهی بر کاهش شدت درد در روزهای سوم، پنجم و هفتم نسبت به بیمارانی که استعمال موضعی روغن کنجد را در روزهای مذکور نداشتند، داشت و روغن کنجد توانسته بود فرایند االتیام را تسریع کند .استعمال موضعی روغن کنجد سبب کاهش درد ناشی از ترومای اندامی می شود.
دکتر محمد درچین /متخصص کلینیکال انکولوژی از دانشگاه دمشق
مرضیه بیگام بیگدلی شاملو /کارشناس ارشد آموزش پرستاری ، مربی گروه آموزشی پرستاری،دانشکده پرستاری، دانشگاه علوم پزشکی دزفول
سلامت باشید
بتول
میانه