او تاکید کرد: در حال حاضر برای سادهترین سوال در حوزه مامایی یعنی تعداد ماماها در کشور، پاسخی در دست نیست و امیدواریم بتوانیم این موضوعات را اصلاح کنیم و در ادامه مسیر نقش ماماها را پررنگتر ببینیم، چراکه مساله جمعیت بحثی جدی است و از یک نگاه تند مذهبی نشات نمیگیرد، بلکه نگاهی هوشمندانه و جدی در جهت استقلال و امنیت کشور است. البته متاسفانه آن، زمانی است که وسایل لازم را فراهم نکنیم و بحث اشتغال و ازدواج را جدی نگیریم.
هاشمی ادام داد: ادامه داد: در مذاکرات خصوصی که با آقای رییسجمهور داشتم بسیار تلاش کردم تا بخشی از داراییها و منابع بلوکه شدهای که در کشورهای دیگر قرار دارد، برای توسعه خدمات در نظام سلامت اختصاص یابد اما نگاه دولت اشتغالزایی است ، البته موضوع جمعیت بسیار حائز اهمیت بوده و باید ابزار آن فراهم شود ضمن اینکه این موضوع نسبی است و نباید فکر کنیم که همه مشکلات و کمبودها در این مقطع باید برطرف شود.
لزوم داشتن بخش زایمان در تمامی بیمارستانها
وزیر بهداشت با بیان اینکه در بخش آموزشی در حوزه مامایی و تخصصی
زنان مشکلات زیادی داریم، اظهار کرد: باید مامایی و پرستاری در بالین دیده
شوند. نمیدانم چه کسی این کار را کرده که در حال حاضر مجموعه پرستاری و
مامایی ما در بالین حضور ندارند با اینکه کار آنها بالینی است. او گفت: من
از معاون آموزشی درخواست کردم که بدون هیچ ملاحظهای بیمارستانی که کلینیک
ندارد را تعطیل کرده و در جهت ارتقای آموزش تلاش کنند. در بخش متخصص زنان
نیز باید حتما بخشنامه شود که هیچ بیمارستانی بدون در نظرگرفتن بخش زایمان و
امکانات لازم برای آن مجوز نگیرد.
او با بیان اینکه متاسفانه در حال حاضر در بیمارستانهای تهران چیزی به عنوان اتاق زایمان باقی نمانده است گفت: متخصصان ما همه از زنان هستند که البته این بسیار خوب است اما برخی نمیتوانند در شیفت شب حضور داشته باشند و به همین خاطر سزارین را تبلیغ میکنند.
هاشمی گفت: یکی از منابع درآمدهای بسیار بالای بیمارستانها از بخش زایمان است و اگر فضای خود را به تختهای سزارین اختصاص دهند، درآمد بالایی خواهند داشت بنابراین اتاقهای زایمان را به اتاقهای پستآپ برای سزارین تبدیل میکنند. این موارد باید حتما مورد بررسی قرار گیرد، بنابراین هر بیمارستانی که میخواهد بخش زنان داشته باشد باید فضای مناسب و فراخی را برای زایمان طبیعی، زایمان بیدرد و آبدرمانی اختصاص دهد.
عقد قرارداد میان بیمهها و ماماها با آرامش شدنی است
او در مورد بحث تعرفهگذاری خدمات مامایی گفت: تعرفههای مامایی در
کتاب ارزشگذاری نسبی خدمات به خوبی دیده شده و باید کاری کنیم که بیمهها
حتما با ماماها قرارداد ببندند البته این کار با آرامش شدنی است و به تدریج
اتفاق خواهد افتاد.
وزیر بهداشت درخصوص گرفتن پنج سال سختی کار برای ماماها و با اشاره به مطالبات آنها در این خصوص اظهار کرد: در حال حاضر همه فکر میکنند کارشان سخت است و متقاضی برای گرفتن سختی کار بسیار زیاد است در گروه پزشکی 8 الی 9 گروه از جمله گروههای آزمایشگاه، ماماها و... به دنبال گرفتن سختی کار هستند. ما اینها را قبول داریم اما اعتباراتی لازم است که باید تامین شود تا گروههایی که کارشان سخت است، بتوانند آن را بگیرند. البته باید شرایط و وضعیت کشور را نیز در نظر بگیریم و ضمن اینکه اگر به منافع ملی فکر کنیم، منافع گروهی و شخصی نیز رفع میشود.
هاشمی با ابراز امیدواری نسبت به توجه بیشتر به عرصه مامایی گفت: درخواست من این است که بحثهایی که بین ماماها و متخصصان زنان صورت میگیرد را جدی نگیرید، عدهای هستند که پرستار را به جان پزشک انداخته و پزشکان را به نحوی خاص نشان میدهند. این مسائل سیاسی است و در این فضای غبارآلود کسی به حق خودش نمیرسد و اگر هم برسد، رضایتمندی ایجاد نمیشود.
او ادامه داد : امیدوارم سطوح عالی رشته مامایی نیز دایر شده و بتوانیم روابط خود را با ذینفعان تعریف کنیم. اگر در بخشهای زنان 10 هزار نفر پرستار داشته باشیم، خوب است که ماماها جایگزین پرستاران شود و پرستاران در بخشهای دیگر به کارگیری شوند. اگر این اتفاق بیفتد هم به نفع ما و هم به نفع پرستاران است، چراکه میتوان از پرستاران در بخشهای ویژه استفاده کرد، با توجه به اینکه در نظر داریم 1500 تخت ویژه را راهاندازی کنیم.
وزیر بهداشت در بخشی از سخنانش به حساس بودن مرگ مادر و نوزاد در هنگام زایمان تاکید کرد و گفت: برای فوت هر کودک و یا مادر باید بسیار سختگیر باشیم، به ویژه در مورد مادران. ما نباید در کشور مرگ مادر داشته باشیم و در این خصوص باید بسیار حساس و سختگیر عمل کنیم.
هاشمی با اشاره به مرگ مادری در حین زایمان در سردشت گفت: برای موضوع سردشت چهار گروه فرستادیم تا موضوع را بررسی کنند بنابراین در مورد مرگ مادر و کودک باید سختگیری بسیاری کرده و خود من هم این موضوع را رصد میکنم تا این آرامش در مردم ایجاد شود. خوشبختانه با اجرای برنامه ترویج زایمان طبیعی، شاهد 400 هزار زایمان طبیعی در سال گذشته بودیم و میزان مرگ و میر ما نیز به تدریج کاهش پیدا کرده است. عدهای که طرفدار سزارین بودند میگفتند که با این روش مرگ و میر افزایش مییابد اما با ترویج زایمان طبیعی نه تنها مرگ و میر افزایش نیافت بلکه کاهش نیز پیدا کرد.