یک. گر چه در گذر و گذار زندگی می توان به هر " روز" به منزله " فرصت" و مجالی مغتنم و ارزشمند نگریست و در آن تجربه و دانشی نو فراچنگ زد و " عاطفه" و احساسی ژرف و عمیق برای خود و دیگران خلق کرد، اما برخی روزهای خدا از جنس دیگرند و در آنها بیش تر و بهتر می توان هم دنیای درون خویشتن را، به ویژه از حیث عاطفی، غنا بخشید و هم تعامل خود را با دیگران ارتقاء داد.
به باورم چهارشنبه آخر سال نیز می تواند در شمار چنین روزهایی جای گیرد. چه، این روز به سبب جایگاهش در فرهنگ سنتی و ملی جامعه ما از ظرفیت و پتانسیل کافی برای فراخواندن آشنایان و دوستان به کنار یکدیگر و شاداب ساختن آنان برخوردار است.
مرور متون کهن به نگارش درآمده پیرامون این روز نیز نشان از آن دارد که پیشینیان ما چنین کارکردی ( فونکسیونی) برای این روز قائل بوده اند. از همین روی امروزه نیز وقتی پای صحبت کهنسالان کشورمان می نشینیم همگی بدون استثناء " خاطرات خوش" و نشاط انگیزی پیرامون " شب چهارشنبه آخر سال "دارند. آنان بالاتفاق گزارش می دهند که در آن شب دوستان و آشنایان و اقوام گرد هم می آمدند ، ساعاتی را گل می گفتند و گل می شنفتند. جوان ترها با یکدیگر بازی می کردند ، کودکان و نوجوانان هلهله کنان شادی سر می دادند و سرانجام با وداع روز و سر رسیدن تاریکی شب به تبعیت از پیران و ریش سفیدان محل ، هر کس به خانه خود باز می گشت و بدین ترتیب در حافظه هر کس خاطره ای خوش و محو ناشدنی حک می شد". آنان همچنین نگرانی خود را از فاصله گرفتن احتمالی نسل جدید با آداب دیرین و اصیل آن روز، بی پرده با ما در میان خواهند گذاشت.
دو. اینک در نگاه به عقب، وقتی نحوه و فرایند رفتار خود را در چهارشنبه آخر سال در چند دهه اخیر مرور می کنیم گر چه شاید برخی نگرانی های نسل کهنسال خود را موجه بیابیم اما نمی توانیم این واقعیت را نادیده انگاریم که نسل جوان و نوجوان ما در چند سال اخیر به تدریج با رفتارهای خطر آفرین و مغایر فلسفه وجودی چهارشنبه آخر سال فاصله گرفته اند و به صورت خود جوش به نقد و طرد کنش های خطرآفرین پرداخته اند.
شاهد این ادعا نیز آمار وقوع حوادث خطرآفرین و ناگواری است که هر ساله از شمار و میزان آن کاسته شده است. به تعبیر دقیقتر ، نسل های جدید ما به سبب عقلانیت بالای خود و تعهدشان به آداب و سنن کشور ، به سنت دیرینه چهارشنبه آخرسال بازگشته اند و آن را به فرصتی ویژه برای " با هم بودن " اهالی محل و خلق لحظاتی مفرح و شاد و بی خطر تبدیل کرده اند.
سه. شواهد و مطالعات و بررسی های روشمند ما نشان از آن دارد که شب چهارشنبه آخر سال امسال، ما در شمار کم حاشیه ترین چهارشنبههای چند سال اخیر خواهد بود. چه ، وقتی در یک نظرسنجی، که اخیراَ به سامان رسیده است ، از شماری از شهروندان اعم از زن و مرد و کوچک و بزرگ پرسیده شد مراسم شب چهارشنبه خود را چگونه بر پا می دارند؟ بالغ بر 90 درصد آنان اظهار داشته اند که کوچه و برزن محل زندگی خود را مناسب ترین مکان برای این منظور می دانند. همچنین ، اغلب آنان اظهار داشتند که از خرید مواد محترقه خطرآفرین و حادثه ساز اجتناب می ورزند.
حتی وقتی از گروهی از نوجوانان و جوانان 13 تا 23 ساله سئوال شد که: شب چهارشنبه سوری امسال چکار می کنید؟ 85 درصد آنان پاسخ دادند یا درخانه می مانیم و یا همراه خانواده و دوستانمان در حیاط خانه و یا کوچه دقایقی را به بازی و گفتگو می گذرانیم.
چهار. ما در نیروی انتظامی به عنوان متولیان نظم و امنیت جامعه، برخود می بالیم که پلیس چنین شهروندان فهیم و هوشمند و فرهنگ دوستی هستیم و به شما شهروندان محترم قول می دهیم که در شب چهارشنبه آخر سال و ایام نوروز، همانند همیشه، هوشیارانه در کنار شما باشیم و تمام سعی و تلاش خود را مبذول می داریم تا از وقوع هر نوع حادثه دردناک و از ظهور و بروز هر نوع کنش ناایمن جلوگیری نمائیم.
مطمئناً امسال به یاری همدیگر و به فضل و کرم الهی پایان سال خوشی را رقم خواهیم زد.
درشب چهارشنبه آخرسال و ایام نوروز همانند همیشه، هوشیارانه کنارشما هستیم.
*- سردار سعید منتظرالمهدی - معاون اجتماعی نیروی انتظامی