مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت:
شفاآنلاین-مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت از فرسودگی بیش از نیمی از دستگاهای دیالیز کشور گلایه کرد و گفت: پوششی که برای خدمات سرپایی بیماران کلیوی انجام میشود کافی نیست و در نتیجه بیماران زیر خط فقر میروند.
به گزارش شفا آنلاین،سید احمد تارا امروز در نشست خبری به مناسبت هفته حمایت از بیماران کلیوی گفت: شعار امسال روز جهانی کلیه «کلیههای سالم برای همه» است که به معنی پوشش همگانی برای مردم است.
وی ادامه داد: در این موضوع بحثهای جغرافیایی پوشش جمعیت بر اساس عدالت و عامل سن اهمیت دارد این در حالی است که 50 درصد آثار بیماری کلیه در افراد بالای 70 سال بروز میکند.
مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت گفت: در پوشش جغرافیایی نیز 250 فوقتخصص کلیه در کشور وجود دارد که نمیتوانند پوشش کاملی داشته باشند به همین دلیل در طرح پزشک خانواد 23 میلیون نفر از مردم تحت خدمات سطح یک قرار میگیرند و توسط بهورزان فشار خون و قند خون آنها تحت معاینه قرار میگیرد.
تارا گفت: نبود چنین برنامههایی آثار منفی بر جای گذاشته به طوری که میبینیم شیوع دیابت در بین بیماران کلیوی از 18 درصد به 45 درصد رسیده و نشان میدهند افراد دیالیزی بیماری خود را از دیابت آغاز کردهاند .
وی افزود: بیش از 100 نفرولوژیست در تهران مستقر است در حالی که بسیاری از استانهای بزرگ ما مانند خراسان شمالی از این متخصص بیبهره است و در برخی استانها مانند بوشهر به تازگی نیزوی متخصص اعزام شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت افزود: قبل از اجرای کتاب تعرفهها و تعدیل در نابرابری تعرفهها بسیاری از رشتهها بسیار پردرآمد شده بودند و سیر منفی در بسیاری از رشتهها وجود داشت.
وی گفت: سالانه 10 تا 12 درصد به بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته کلیه در کشور افزوده میشود که بامحاسبه میزان مرگ و میر 8 درصد میشود.
تارا ادامه داد: با تعداد 50 هزار بیمار فعلی و پیشبینی رشد آن در سال 1400 که به 90 هزار نفر میرسد هزینه زیادی تحمیل خواهد شد چرا که هزینه یک سال 28 هزار بیمار دیالیزی 1500 میلیارد تومان است.
مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت افزود: 5 تا 20 درصد بودجه سلامت کشورها را بیماری پیشرفته کلیه میبلعد و هزینه یک بیمار دیالیزی در سال بیش از 50 میلیون تومان است.
وی افزود: پرداخت هزینه از جیب این بیماران به کمتر از 8 درصد رسیده است اما 70 درصد مشکلات به خدمات سرپایی برمیگردد که نیاز به حمایت مالی بیشتری دارد به همین دلیل بسته حمایت از بیماران صعبالعلاج به سمت داروها رفته به طوری که هزینه نسخه داروی هر بیمار کلیه 500 هزار تومان میشود.
وی گفت: یک درصد بیماران کلیه به مرحله دیالیز و پیوند وارد میشوند و 99 درصد به بیماریهایی مثل قلب و دیابت دچارند بنابراین باید بیمهها در پیشگیری حوزه ثانویه اقدام کنند.
تارا درمورد وضعیت دستگاههای دیالیز گفت: در کشور از 5 هزار و 200 دستگاه دیالیز حدود 1700 دستگاه فرسودگی جدی دارند و همین تعداد فرسودگی نسبی دارند.
وی افزود: با توجه به این نیاز در 5 سال آینده به ۵ هزار دستگاه جدید نیازمند هستیم که با کمک خیرین حل نخواهد شد بلکه برنامه بزرگتری باید طراحی شود چرا که عقبماندگی باعث انباشتگی نیاز شده است.
مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت گفت: برای سال 94 ، ۲ هزار دستگاه جدید نیاز داریم که 1200 دستگاه برای گسترش و 800 دستگاه برای جایگزین کردن دستگاه فرسوده است.
وی همچنین در مورد اجرای بسته حمایت از بیماران خاص گفت: هم اکنون پوششی که برای خدمات سرپایی انجام میشود امنیت و حفاظت مالی برای بیماران نمیآورد و کافی نیست و در نتیجه بیماران زیر خط فقر میروند.
تارا گفت: خدمات سرپایی برای مردم و دولت ۲ برابر خدمات بستری هزینه دارد و هزینه آن بیشتر به مردم تحمیل میشود. امیدواریم در سال آینده برنامهای در خور شعارهای دولت داشته باشیم.
وی افزود: در برخی از کشورها بسیاری از تختهای دیالیز خارج از بیمارستان خدمات میدهد در حالی که در ایران زیر 3 درصد است بنابراین بخشهای بیمارستانی باید برای بیماران حاد و نیز بیماران مزمن بد حال فراهم باشد اما برای بیماران دیالیزی در بخشهای دیگری خارج از بیمارستان باید سرویسدهی شود.
وی با اشاره به اینکه آمار دقیقی از میزان مرگ و میر بیماران کلیوی وجود ندارد گفت: 5 تا 10 درصد بیماران دیالیزی ممکن است در سال فوت کنند.
تارا در مورد وضعیت پیوند کلیه به اتباع خارجی گفت: در کشور ما آمار غیررسمی نشان میدهد 2 تا 3 میلیون ساکن افغانی و طبق آمار رسمی 900 هزار افغانی داریم که باید پاسخ درستی برای آن داشته باشیم بنابراین شورای عالی پیوند مصوب کرد فرد افغانی میتواند به افغانی دیگر کلیه اهدا کند و اکنون به صورت موردی وزارت بهداشت به آنها مجوز میدهد.
مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت افزود: برای سایر اتباع که تعدادشان کم است به شکل موردی کمیتههایی دیده شده که با شرایط سخت به نام بیمار مجوز داده میشوند.
وی افزود: در موارد گذشته که پیوند کلیه فرد ایرانی به اتباع خارجی انجام شده بود به کاهش اعتباربخشی 2 بیمارستان متخلف و تعطیل شدن بخش منجر شد که اثر بازدارندگی خوبی داشت.
تارا در پاسخ به این پرسش که گروههایی، ایرانیان را برای اهدای کلیه به خارج از کشور اعزام می کنند، توضیح داد: این گزارشها را میتوان به وزارت بهداشت و معاونتهای درمان دانشگاههای علوم پزشکی ارسال کرد چرا که ما حتماً موضوع را پیگیری میکنیم.
مدیرکل دفتر مدیریت بیمارستانی وزارت بهداشت ادامه داد: اما طبق قانون نمیتوانیم در این مورد در خارج از کشور نظارتی داشته باشیم بلکه باید از قانون مالکیت فردی استفاده کرد. نمیتوانیم به افراد بگوییم که در خارج از کشور چه کاری انجام دهند اما در ایران قانونی وجود دارد که با آن برخورد میشود در هر صورت زمانی که میتوان به مردم کشور خودمان کمک کرد کار شایسته ای نیست که اهدای کلیه در خارج از ایران انجام شود.
فارس