شیر سویا
شیر سویا بیش از هر شیر غیر لبنی دیگر حاوی پروتئین است . شیر سویا حتی از
شیر گاو نیز بهتر است زیرا فاقد هر گونه چربی اشباع است. همچنین از
آنجاییکه شیر سویا بدون لاکتوز است افراد بسیاری هضم آن را بسیار راحت تر
می دانند. تنها مراقب باشید تا از شیر سویا که حاوی قند افزوده است استفاده
نکنید. می توان با شیر سویا سوپ یا شیر کاکائو درست کرد.
تخمه آفتابگردان
تخمه آفتاب گردان حاوی پروتئین، چربی های اشباع نشده و ویتامین E است.
چربی های اشباع نشده برای سلامت قلب و ویتامین E برای پوست مفید است. می
توان یک مشت مغز تخمه آفتاب گردان را بر روی سالاد ریخت و مصرف کرد. همچنین
کره آفتاب گردان جایگزین مناسبی برای کره بادام زمینی است. مصرف تخمه
آفتاب گردان برای رفع ناراحتی های حنجره، مشکلات ریوی و همچنین صاف شدن صدا
موثر است. علاوه بر این، خوردن آن را برای تسکین سرفه هنگام ابتلا به
سرماخوردگی و به اصطلاح نرم شدن سینه هم توصیه می شود. تخمه آفتاب گردان
تقویت کننده چشم و بینایی انسان نیز است، البته نباید در خوردن آن افراط
کرد.
بروکلی
بروکلی دارای فیبر بالا، کالری کم و منبع ویتامین A ، C و K است. همچنین
سطح نسبتا مناسب پروتئین بروکلی آن را به یک گزینه غذایی مطلوب تبدیل کرده
است. بروکلی پاکسازی کننده و ضد سم و مملو از آنتی اکسیدان و فیبر است.
بروکلی دارای ماده ای بنام سولفورافان است که از رشد تومورهای سرطانی به
اندازه قابل توجهی پیشگیری می کند همچنین از ابتلا به سرطان بخصوص سرطان
سینه، معده، روده بزرگ، رکتوم و ریه در انسان جلوگیری می نماید. بروکلی
همچنین دارای مقدار زیادی فیبر، کاروتنوئید، ویتامین A , C و ویتامین K است
که باعث پیشگیری از سرطان معده و روده می شود.
کوینولا یک پروتئین کامل است به این معنی که حاوی تمامی اسیدهای آمینه
لازم برای بدن است. کوینولا مملو از فیبر است و آهن و منیزیم لازم بدن را
تامین می کند. کوینولا بیش از هر دانه دیگری حاوی پروتئین و چربی اشباع
نشده است و منبع بسیار خوبی از کلسیم، فسفر و ویتامین های B و E است.
دانههای چیا (تخم شربتی)
دانه های چیا حاوی مواد مغذی مملو از پروتئین، آنتی اکسیدان ها و فیبر
هستند. دانه های چیا همچنین منبع گیاهی بیشترین میزان اسیدهای چرب امگا 3
است. دانه های چیا به دلیل برخورداری از فیبر باعث سیر نگاه داشتن طولانی و
در نتیجه کاهش وزن میشوند. استفاده بیشتر از میزان توصیه شده باعث میشود
فیبر موجود در این دانه ها معده را ناراحت کند.
نخـود
نخود تنها یک منبع پروتئین نیست بلکه مملو از فیبر، کم چرب و منبع خوبی
از مواد معدنی مانند آهن، روی و ویتامین بی است. نخود بهعلت دارا بودن
اسیدهای آمینه مختلف ، ویتامین ها و مواد معدنی غذای بسیار خوبی است. از
آنجایی که این ماده غذایی حاوی فیبر است باعث دفع برخی از ترکیبات و مواد
سمی از بدن شده و به این ترتیب قند و اسیدهای چرب موجود در خون را کاهش می
دهد.
جــو
جو نسبت به سایر غلات پروتئین بیشتر و کالری کمتر دارد. جو موجب ثابت
نگاه داشتن قند خون می شود و از افت انرژی جلوگیری می کند. جو برای سلامت
قلب نیز دارای خواص فراوانی است. این ماده غذایی از آنجا که سطح کلسترول را
کاهش می دهد، موجب کاهش خطر ابتلا به بیماری های قلبی – عروقی و نارسایی
های قلبی نیز می شود. جو سرشار از ماده معدنی منیزیم است و کمبود منیزیم
نیز باعث افزایش مقاومت سلول به انسولین شده و به بالا رفتن قند خون و در
نتیجه دیابت منجر می شود. از سوی دیگر به عقیده متخصصان تغذیه مصرف منظم
سبوس جو دوسر به لاغری کمک می کند زیرا این ماده غذایی جلوی اشتها را می
گیرد و باعث سیری طولانی مدت می شود.
لوبیــا
لوبیا در انواع مختلف لوبیا سیاه، قرمز، سفید و چیتی وجود دارد و تمامی
آنها مقادیر زیادی پروتئین و فیبر ارائه می دهند و چربی کمی دارند و یا
اصلا چربی ندارند. لوبیا از ۲۲ درصد پروتئین ، ۶۲ درصد قند (کربوهیدرات)
از نوع نشاسته و ۲ درصد مواد چربی تشکیل شده و یکی از مقوی ترین حبوبات به
شمار می رود چون مواد پروتئینی آن نسبتاً زیاد است،
شاهدانه
شاهدانه پروتئین کامل است. همچنین دارای مواد معدنی مهم مانند روی،
منیزیم و آهن است. شاهدانه همچنین منبع خوبی از اسیدهای چرب امگا 3 است که
معمولا در ماهی یافت می شود و می تواند سطح کلسترول و خطر ابتلا به
افسردگی را کاهش دهد. دانه های شاهدانه دارای خواص تغذیه ای فراوانی هستند
و منبع خوبی از اسیدهای چرب ضروری و اسیدهای آمینه ضروری و نیز مواد معدنی
هستند. طبق نتایج تحقیقات، افرادی که به طور منظم دانه های شاهدانه را
مصرف می کنند فشار خون و همچنین میزان کلسترول بد در خون آن ها با کاهش
روبهرو خواهد شد.
آرمان