درباره بوقلمون بیشتر بدانیدبوقلمون
پرندهای از نژاد قرقاولان و بزرگترین و سنگینوزنترین پرنده خانگی است.
گوشت بوقلمون شامل هر دو نوع گوشت سفید و قرمز است. 65 درصد گوشت بوقلمون
سفید و در ناحیه سینه و 35 درصد آن تیره و در ناحیه رانها قرار دارد. هر
یك از گوشت این قسمتها از نظر طعم و مزه با هم متفاوت هستند. گوشت سینه و
بالها سفید و لذیذ و از نظر مزه شبیه گوشت گوساله است. گوشت قرمز آنكه
بیشتر در رانها یافت میشود، بسیار نرم بوده و طعمی شبیه گوشت پرندگان
وحشی یا شكاری را دارد. حجم توده گوشت قسمتهای ران و سینه نسبت به سایر
گوشتها بیشتر است و ضایعات كمتری دارد.
چربی به مقدار كمبوقلمون بدون پوست چربی بسیار كمی دارد. در مجمو ع گوشتهای سفید نسبت به گوشتهای قرمز چربی و كالری كمتری دارند.
پیشگیری از بروز سرطاناملاح
معدنی ضروری در گوشت بوقلمون پیدا میشود. این املاح از بروز سرطان
پیشگیری میكنند. سلنیوم از جمله املاح بوقلمون است كه در بهبود عملكرد غده
تیروئید و تقویت سیستم ایمنی بدن تاثیر دارد. علاوه بر این سلنیوم در
تقویت سیستم ایمنی تاثیرگذار است و سبب از بین رفتن رادیكالهای آزاد مخرب
بدن میشود. در نتیجه بدن سد دفاعی خوبی به دست میآورد.
ژامبون بوقلمون به جای كالباس در
فروشگاههای مواد پروتئینی ژامبون بوقلمون هم پیدا میشود. تفاوت این
ژامبون با سوسیس و كالباس این است كه برخلاف این محصولات فرآوری شده، با
گوشتهای مختلف و چربیهای زیانآور تركیب نشده است. اگر تولیدكنندگان
استانداردهای لازم را در تولید این محصول رعایت كنند میتواند جایگزینی
برای كالباس باشد.
با این وجود توصیه متخصصان تغذیه این است كه
مصرف مواد غذایی تازه نسبت به چنین محصولاتی اولویت دارد. به هر حال این
ژامبونها به صورت وكیوم و دودی شده هستند و كاربردهای مختلفی دارند
بنابراین میتوانید ژامبون بوقلمون مرغوب را در غذاهای مختلف مانند انواع
سالاد، پیتزا، ساندویچ و... بااحتیاط و بهندرتجایگزین سوسیس و كالباس
كنید.
نامناسب برای بیماران مبتلایان به فشار خوننمك
موجود در بوقلمون كمی بالاست، از این رو مصرف مداوم آن برای بیماران مبتلا
به فشار خون یا خانمهای باردار توصیه نمیشود. علاوه بر این بوقلمون به
دلیل داشتن اسیدآمینه پورین برای بیماران مبتلا به نقرس مفید نیست و این
بیماران اگر بوقلمون دوست دارند باید این گوشت را به مقدار بسیار كم مصرف
كنند.
چند نكته در مورد پخت غذا با گوشت بوقلمون چطور با بوقلمون غذاهای خوشمزهای بپزید؟استفاده از بوقلمون فوت و فنی دارد كه بهتر است آنها را بدانید
دیر میپزدگوشت
بوقلمون نسبت به مرغ دیرپز است بنابراین اگر زمان كافی برای طبخ غذا در
اختیار ندارید، مرغ یا ماهی را انتخاب كنید. اگر زودپز دارید از این بابت
مشكلی وجود ندارد و میتوانید خوراك گوشت بوقلمون را به سرعت آماده كنید.
ران بوقلمون خوشمزهتر است ران
بوقلمون نسبت به سینه آن خوشمزهتر است. این را هم بدانید كه ران چربی
بیشتری دارد و اگر از بابت افزایش وزن و مصرف كالری نگرانی دارید، انتخاب
سینه به نفعتان است.
جایگزین خوبی برای گوشت چرخ كردهگوشت بوقلمون این قابلیت را دارد كه آن را در دستگاه چرخگوشت بریزید و به جای گوشت چرخكرده از آن استفاده كنید.
مناسب برای تهیه ژیگواگر
به پخت غذاهای خارجی مانند ژیگو علاقهمند هستید، بهتر است بدانید بوقلمون
میتواند جایگزین خوبی برای گوشت قرمز این غذا باشد. كافی است داخل گوشت
یك حبه سیر بگذارید، بعد آن را با كره سرخ كرده و به مدت یك ساعت داخل
زودپز قرار دهید. در این صورت غذای خوشمزهای برای سرو كردن دارید كه برای
پذیرایی از مهمانها هم گزینه خوبی است.
مرغ بهتر است یا بوقلمون؟بهطور
كلی از نظر ویژگیهای تغذیهای تفاوت قابل توجهی بین مرغ و بوقلمون وجود
ندارد. از این لحاظ نمیتوان گفت مصرف بوقلمون بهتر است. یكی از دلایل
گرایش مردم به سمت مصرف گوشت بوقلمون به علت تفاوت در تولید آنهاست چون مرغ
به صورت صنعتی پرورش مییابد، تكثیر و تولید میشود شاید در بخشی از مراحل
تولید مداخلات غیر معمول مانند استفاده از هورمونها یا مصرف تركیبات و
مواد غذایی خاصی برای افزایش رشد مرغها وجود داشته باشد كه این مواد
میتوانند به بدن مصرفكننده هم وارد شوند و سلامت آنها را هم تحت تاثیر
قرار دهند.
علاوه بر این در بعضی از مرغداریها برای پیشگیری از بروز بعضی از
بیماریها به مرغها آنتیبیوتیكهایی خورانده میشود كه باقیمانده این
مواد در گوشت مرغ باقی میماند و به بدن مصرفكننده هم میرسد. از این رو
مردم به سمت مصرف غذاهای طبیعی، مرغها و تخممرغهای خانگی گرایش دارند.
مواد غذایی ارگانیك در محیطهای طبیعی پرورش مییابند و مواد غذایی غیر
ارگانیك دستكاری شدهاند بنابراین تنها تفاوتی كه بین این دو گوشت وجود
دارد به طبیعی بودن گوشت بوقلمون مربوط میشود كه سلامت و بهداشت
مصرفكننده را در معرض خطر قرار نمیدهد. البته این مقایسه در صورتی درست
است كه گوشت بوقلمون در شرایط طبیعی پرورش یافته باشد و مانند گوشت مرغ به
صورت صنعتی تولید نشود چون در این صورت ممكن است همان شرایطی كه در پرورش
مرغهای صنعتی وجود دارد، در پروسه پرورش بوقلمون هم دیده شود.
چربی بوقلمون كمتر است؟
بعضی
از افراد تصور میكنند چربی موجود در گوشت بوقلمون نسبت به مرغ كمتر است.
این موضوع در بعضی از شرایط تایید میشود. بهطور مثال گاهی اوقات در پرورش
صنعتی به منظور بالا بردن وزن مرغها تركیباتی به جیره غذایی مرغ افزوده
میشود كه مقدار چربی بدن حیوان را بیشتر میكند اما حیواناتی كه در شرایط
طبیعی رشد میكنند به دلیل فعالیت بیشتر و مصرف مواد غذایی طبیعی، چربی
كمتری در بدنشان وجود دارد و این چربی به بدن مصرفكننده هم منتقل
نمیشود. در این شرایط میتوان كمتر بودن چربی بدن بوقلمون ارگانیك را نسبت
به مرغهای صنعتی تایید كرد ضمن اینكه گوشت بوقلمون نسبت به قسمتهای دنده
و قلوه گاه گوسفند چربی كمتری دارد و از این لحاظ منبع پروتئینی سالمتری
محسوب میشود.
علاوه بر این قسمتهای مختلف بدن بوقلمون از نظر
میزان چربی تفاوت فاحشی ندارند و نمیتوان گفت چربی سینه بهطور قابل توجهی
كمتر از ران است. البته در شرایطی كه مرغ بهواسطه داشتن جیره غذایی
نامناسب چربی داشته باشد و این چربی از بدن مرغ جدا نشده و با این شرایط
طبخ شود، افزایش چربی بدن را همراه دارد. با این وجود توصیه میشود افرادی
كه رژیمهای غذایی را دنبال میكنند بخش سینه بوقلمون را مصرف كنند چون
مقدار كالری كمتری دارد.
بهترین شیوه پخت بوقلمون چیست؟
اگر
میخواهید غذای سالمی را با بوقلمون بپزید، توصیه میشود بوقلمون را به
صورت بخارپز یا كبابی مصرف كنید. این شیوه طبخ بهتر از سرخ كردن است.
چند بار در هفته بوقلمون بخوریم؟
توصیه
میشود همه افراد سالم در برنامه غذایی روزانهشان انواعی از منابع
پروتئینی و گوشتهای مختلف را داشته باشند. صرفنظر از سلیقه و ذائقه غذایی
تفاوت چندانی بین گوشت مرغ و بوقلمون وجود ندارد. در مجموع به خانمها
توصیه میكنیم در برنامه روزانهشان گوشتها را داشته باشند و آقایان هم سه
یا چهار بار در هفته گوشت بخورند.