به گزارش شفا آنلاین،بامیه با داشتن مواد مغذی با ارزشی مانند ویتامینهای C ,A و گروه B و عناصری از قبیل منگنز، کبالت، کلسیم، فسفر و پتاسیم، فیبر و ماده لزج خواص فراوانی بر سلامت انسان دارد.
ارزش غذایی
کالری=۱۲۹
آب=۹۰٫۱۷ گرم
پروتئین=۲٫۰۰ گرم
چربی = ۰٫۱۰ گرم
کربوهیدرات=۷٫۰۳ گرم
فیبر=۳٫۲ گرم
قند=۱٫۲۰ گرم
ارزش غذایی نصف لیوان بامیه پخته:
25كالری دارد؛ پس كم كالری است.
2 گرم فیبر دارد؛ منبع خوبی از فیبر است.
460 واحد ویتامینA دارد؛ منبع خوبی از ویتامینA است.
130 میلی گرم ویتامینC دارد.
50 میلی گرم كلسیم دارد؛ منبع خوب كلسیم كه ضد پوكی استخوان است.
256میلی گرم پتاسیم دارد؛ كه ضد فشار خون است.
اثرات مواد مغذی موجود در بامیه بر سلامتی بدن:
1) فیبر موجود در بامیه به حفظ قند خون كمك می كند؛ بدین ترتیب كه سرعت جذب قند را كاهش می دهد، پس برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
2)
موسیلاژ(یك نوع فیبر) موجود در بامیه به كلسترول غذا متصل شده و جذب آنرا
كاهش می دهد. همچنین باعث دفع سموم از بدن می شود. اثر بامیه دركاهش
كلسترول خون، یكی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است زیرا مثل داروهای
كاهنده كلسترول اثرات جانبی ندارد.
3)
بسیاری از متخصصان معتقدند كه بیشتر بیماری ها از روده شروع می شوند. فیبر
موجود در بامیه با جذب آب كافی، از بروز یبوست جلوگیری كرده و ابتلا به
بیماری هایی چون بواسیر و دیورتیكولیت* را بشدت كاهش می دهد.
معمولاً
برای افزایش حجم مدفوع و رفع یبوست،مصرف سبوس گندم توصیه می شود كه امكان
دارد دیواره روده را حساس كند. ولی موسیلاژ موجود در بامیه روده را نرم
كرده و خروج مدفوع را آسان می سازد.
4)
اسید فولیك باعث كاهش هموسیستئین خون می شود كه این ماده رگهای خونی را
مسدود می كند. ویتامینC نیز یكی از آنتی اكسیدان های مهم می باشد. در مجموع
به علت دارا بودن این مواد مغذی و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری
از بیماری های قلبی نیز می شود.
5)
برای حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن، باید آن را خیلی كم بپزید
یعنی با حرارت كم یا با بخار ملایم پخته شود. بعضی افراد بامیه را خام مصرف
می كنند. ولی اگر خواستید آن را سرخ كنید، از مقدار كمی روغن زیتون یا
روغن گیاهی برای سرخ كردن آن استفاده كنید.
دیورتیكولیت
: التهاب دیورتیكول ها( كیسه های گرد فتق مانند در دیواره مخاط روده بزرگ)
است كه در اثر تجمع باكتری ها و سایر محرك های داخل دیورتیكول ها ایجاد می
شود و باعث درد، نفخ، تهوع، یبوست، اسهال و تب می شود.
بامیه گیاهی است گلدار از خانواده پنیرکیان که زادگاهش آسیا یا آفریقاست. مصریها در قرن ۱۲ یا ۱۳ میلادی این گیاه را میکاشتهان
مفید برای دیابتیها
فیبر موجود در بامیه، نمایه گلایسمی پایینی به آن میدهد، یعنی به سرعت قند خون را بالا نمیبرد. بدین ترتیب که سرعت جذب قند را کاهش داده و به حفظ قند خون کمک میکند، بنابراین برای افراد مبتلا به دیابت مفید است.
موسیلاژ
یک نوع فیبر موجود در بامیه است که از طریق متصل شدن با نمکهای صفراوی و
اسیدهای چرب، موجب کاهش کلسترول و پروفایل لیپیدی خون میشود و برای
بیماران قلبی و هایپرلیپیدمی توصیه میشود. اثر بامیه در کاهش کلسترول خون،
یکی از خصوصیات بسیار مفید این سبزی است، زیرا مانند داروهای کاهنده
کلسترول اثرات جانبی ندارد.اسیدفولیک باعث کاهش هموسیستئین خون میشود.
افزایش
این ماده از طریق انسداد رگهای خونی، یکی از عوامل خطرساز ابتلا به
بیماریهای قلبی- عروقی است. همچنین میتواند در خونسازی موثر
باشد.ویتامین C نیز یکی از آنتیاکسیدانهای مهم است که کمبود آن میتواند
باعث اختلال در جذب اسیدفولیک شود.در مجموع به علت دارا بودن این مواد مغذی
و نیز فیبرهای محلول و املاح باعث پیشگیری از بیماریهای قلبی میشود.
دفع سموم
این سبزی دارای ماده لزجی است که کمک فوقالعادهای به دفع مواد زائد و سموم در سیستم گوارشی میکند.
پیشگیری از یبوست
یکی
از عوارض رژیمهای کاهش وزن ابتلا به یبوست است که مصرف بامیه هم مانع
یبوست میشود و هم به روند کاهش وزن کمک میکند.بسیاری از متخصصان معتقدند
که بیشتر بیماریها از روده آغاز میشوند. فیبر موجود در بامیه با جذب آب
کافی، از بروز یبوست جلوگیری کرده و ابتلا به بیماریهایی از قبیل: بواسیر و
دیورتیکولیت را به شدت کاهش میدهد.
مفید برای فشار خون بالا
مصرف
بامیه به جهت داشتن پتاسیم و منیزیم در بیماران مبتلا به فشارخون بالا
میتواند اثر کمککننده داشته باشد. همچنین میتواند برای پیشگیری از
فشارخون بالای دوره بارداری (پره اکلامپسی و اکلامپسی) و گرفتگی عضلات طی
دوران بارداری مفید باشد.
نکته مهم
برای
حفظ اثرات مفید بامیه و آنزیمهای هضمی آن، باید آن را خیلی کم بپزید،
یعنی با حرارت کم یا با بخار ملایم پخته شود، ولی اگر خواستید آن را سرخ
کنید، از مقدار کمی روغن زیتون یا روغن گیاهی برای سرخ کردن آن استفاده
کنید.
پوکی استخوان
کلسیم موجود در بامیه نیز میتواند برای جلوگیری از پوکی
استخوان موثر باشد.فیبر موجود در بامیه بر باکتریهای مفید روده موثر
است.استفاده از بامیه به علت داشتن پتاسیم بالا به افراد مبتلا به
بیماریهای کلیه توصیه نمیشود.
بیست مورد از فواید مهم بامیه
از
خوردن بامیه، ممکن است همه افراد یا حداقل بسیاری از جوانان استقبال
نکنند، اما آن دسته که در میان سبد علایق خود چنین ماده غذایی مؤثری را
میگذارند، علاوه بر زیبایی پوست، بسیاری از امراض را نیز درمان کرده یا از
ابتلا به آنها پیشگیری میکنند. در ادامه اطلاعات دیگری از بامیه را
بخوانید.
۱. طبع بامیه سرد وتر است.
۲. جوشاندهی میوهی نارس بامیه مقوی و نرم کننده است.
۳. مدر است برای کسانی که سوزاک هستند یا هنگام ادرار احساس درد میکنند بامیه را آب پز نموده همراه با آب قبل از غذا میل کنند.
۴. ضماد التیام دهندهی زخم است.
۵. برای درمان سفلیس از جوشانده ریشه بامیه استفاده شود (۳۰ گرم در یک لیتر آب هر شش ساعت یک لیوان میل شود.)
۶. یکی از مضرات بامیه زیاد کننده عرق است.
۷. لعاب بامیه برای کسانی که زخم اثنیعشر یا ورم روده دارند بسیار مفید است.
۸. خوردن بامیه خونریزی سینه را برطرف میکند.
۹. جوشانده بامیه سنگ مثانه را دفع میکند.
۱۰. جوشانده گل بامیه ضدسودا میباشد. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سیسی آب، سه بار در روز هربار یک استکان میل شود.
۱۱. دمکرده تخم بامیه ضدتشنج است. ۳۰ گرم در ۵۰۰ سیسی آب.
۱۲. بامیه ممکن است سوءهاضمه ایجاد کند یا تهوع آورد.
۱۳. مصرف بامیه به پوست لطافت میبخشد.
۱۴. کسانی که دچار کمخونی هستند حتماً بامیه استفاده کنند چون بامیه دارای لعاب غنی از مواد اصلی خون میباشد.
۱۵. در برگ و ساقه بامیه مقدار زیادی ید وجود دارد در نتیجه برای بیماران گواتر مفید است.
۱۶. بامیه تقویت کنندهی بینایی میباشد
۱۷. بهخاطر وجود ویتامین B۱ در بامیه برای نیروبخشیدن به عضلات ضعیف و اعصاب قابل تحریک داروی خوبی به شمار میرود.
۱۸. کسانی که دارای چربی خون میباشند بامیه را بهعنوان غذای خود بگنجانند.
۱۹. بامیه فساد خون، بلغم، صفرا و سودا را رفع میکند.
۲۰. بامیه به علت داشتن ماده ضدعفونی کننده کرم معده و کرمک را از بین میبرد.
۲۱. برای درمان تبهای کهنه ساقه بوته بامیه را خیسانده و آب آن را چند روز متوالی بیاشامید.
۲۲. بامیه بهخاطر وجود منگنز و کبالت تنظیم کننده ترشح غدد داخلی میباشد.
نمناک
نمناک