به گزارش شفا آنلاین،داریوش روحی اظهار کرد: تمام اعضای بدن که سلول دارند، میتوانند دچار تومور شوند به صورتی که سلولها مکررا شروع به تقسیم شدن میکنند و این تقسیم شدن از کنترل خارج شده و تولید تومور میکند.
وی تصریح کرد: یکی از تئوریهای بوجود آمدن تومور، تئوری ژنتیکی است که بنا بر این تئوری در بدن انسان یک سری ژنهای مهار کننده تومور وجود دارند که به آنها تومور ساپرژور ژن میگویند.
وی ادامه داد: ساپرژور به معنای مهار کننده است و میتوان مهمترین این مهار کنندهها را ژن P53 دانست که در واقع مهار کننده تقسیم سلولها است. این ژن در 60 تا 80 درصد افرادی که مبتلا به سرطان هستند، معیوب یا ناکارامد است.
روحی دومین تئوری بروز تومورها را تئوری دخالت برخی از ویروسها دانست و افزود: برخی از ویروسها وارد سلولها میشوند و با در اختیار گرفتن DNA باعث تغییر در سیستم ژنتیکی سلول شده و سلول شروع به تقسیم شدن و در نهایت ایجاد تومور میکند.
وی ادامه داد: عامل دیگر در بیشتر تومورهای مغزی ضربه و تروما است. عامل دیگر نیز هورمونها هستند. تغییر در هورمونهای پروژسترون، استروژن و آندروژن و بر هم خوردن بالانس این هورمونها باعث ایجاد تومور میشود.
وی با اشاره به اینکه عامل دیگر رادیاسیون است، گفت: اشعههای کیهانی، پرتوهای ایکس و اشعههای رادیوگرافی اگر از دز معمولی بالاتر باشد، خطر ابتلا به تومور را بیشتر میکند. البته امواج رادیوفریکوانسی، امواج رادیویی و گوشیهای موبایل و به طور کلی امواجی که پارازیت دارند از عوامل مستعد کننده تومورهای مغزی هستند.
روحی عامل دیگر را مواد شیمیایی دانست و ادامه داد: سرب، مواد شیمیایی که در صنعت رنگ به کار میروند و مواد شیمیایی موجود در نگهدارندههای مواد غذایی جزو ریسک فاکتورهای ایجاد تومورها در بافتهای مختلف بدن مخصوصا مغز هستند.
وی تصریح کرد: سن شیوع تومورهای مغزی پایین آمده است که میتوان دلایل آن را زندگی ماشینی، زندگی صنعتی، بیتوجهی به ورزش و فعالیت فیزیکی، آلودگیهای مختلف فضاهای صنعتی و شهری و استفاده از فست فودها دانست. روغنهایی که در فست فودها استفاده میشود خطر و سن ابتلا به تومورهای مغزی را افزایش میدهند.
وی ادامه داد: دومین عامل در پایین آمدن سن ابتلا به تومور مغزی عامل تشخیصی است. علایم تومورهای مغزی را میتوان به دو دسته عمومی و اختصاصی تقسیم کرد. از علائم عمومی میتوان به سر درد، تهوع، تاری دید، دو بینی، اختلالات رفتاری و گفتاری اشاره کرد.
وی افزود: اگر تومور نزدیک به منطقه حرکتی مغز باشد در بدن بیمار تشنجهای موضعی صورت میگیرد و گاهی نیز در تکلم بیمار اختلال صورت میگیرد که این علائم را علائم نیمه عمومی مینامند.
وی با بیان اینکه علائم اختصاصی تومورهای مغزی به محل تومور بستگی دارد ادامه داد: اگر تومور در مخچه باشد، اختلالات تعادلی صورت میگیرد. بیمار سریعا دچار سردرد شده و راه رفتنش دچار مشکل میشود و اگر تومور مغزی نزدیک کرتکس حرکتی باشد، بیمار فلج یا نیمه فلج میشود و قدرت عضلانیش از بین میرود. اگر تومور مجاور منطقه تکلم باشد اختلال تکلمی بوجود میآید و در صورتی که مجاور محل هیپوفیز باشد، اختلال دید در بیمار ایجاد میشود. در هر صورت باید به این علائم هشدار دهنده توجه کرد.
روحی تصریح کرد: درست نیست که تومورها را خوش خیم و بد خیم نامید؛ چرا که در بعضی مواقع تومور ماهیت خوش خیم دارد در حالی که ممکن است در محلی باشد که هنگام عمل نتوان تمام تومور را از بین برد در نتیجه قسمتی از آن باقی مانده و دوباره رشد میکند.
وی اظهار کرد: سازمان بهداشت جهانی تومورهای مغزی را بسته به محل، ماهیت و رشد تومورها از 1 تا 4 تقسیمبندی میکند. نوع اول کم خطر بوده و 20 تا 30 سال به بیمار فرصت زندگی میدهد. این در حالی است که نوع چهارم خطرناکترین نوع تومور ا بوده و طی 6 تا 14 ماه عمر بیمار را به پایان میرساند.
وی میانگین سنی افراد مبتلا به تومور مغزی را از 5 سال تا 80 سال دانست و ادامه داد: به طور کلی تومور مغزی بین دهههای 4 و 5 و 6 زندگی شایعتر هستند. خوشبختانه از دهه 80 تا کنون درصد تشخیص تومورهای مغزی افزایش پیدا کرده و با تشخیص زودتر میتوان از رشد تومور جلوگیری کرد.
وی خاطر نشان کرد: مهمترین عوامل در پایین آمدن سن شیوع تومورهای مغزی فست فودها، مواد نگهدارنده در مواد غذایی، حلالهای صنعتی و پارازیتهای ماهوارهای و امواج فریکوانسی هستند.
روحی در پایان گفت: محققان در صدد ساخت بانک ژنی هستند که در صورت بروز
تومور در یکی از اعضای خانواده بقیه اعضای خانواده نیز مورد آزمایش قرار
میگیرند و در صورت مستعد بودن بدن برای بروز تومور با بهرهگیری از این
بانک ژنی از بروز تومور جلوگیری میشود.
ایسنا