به گزارش شفا آنلاين،رسوایی مربوط به این پژوهش که به توصیف راههایی برای بازبرنامهریزی سلولهای بالغ به حالت اولیه جنینی میپردازد، در نهایت به بازپس گیری مقاله از مجله نیچر، خودکشی یکی از محققان و لکه دار شدن شهرت تحقیقات علمی ژاپن منجر شد.
سلولهای بنیادی میتوانند به هر نوع بافت تبدیل شوند و نوید بزرگی در علم پزشکی محسوب میشوند. این سلولها در حال حاضر برای استفاده در ترمیم آسیب بوجود آمده در اثر حمله قلبی و همچنین بازیابی بینایی مورد بررسی قرار دارند اما تولید این سلولها پرهزینه و مشکل بوده و همچنین یک منبع آنها – جنین – با پرسشهای اخلاقی زیادی روبرو است.
مقاله دکتر هاروکو اوبوکاتا مدعی بود که میتوان سلولهای بنیادی را از سلولهای بالغ عادی و با قرار دادن آنها در یک دوره شوک 30 دقیقهای در اسید تولید کرد.
اعلام تولید این سلولها موسوم به STAP موج شوکی را در سراسر جهان به راه انداخت. این دستاورد توسط دانشمندان این حوزه به عنوان یک کشف بزرگ علمی مطرح شد.
اما این موفقیت خیلی زود با اعلام اینکه نتایج آن در آزمایشگاه قابل تکرار نیست، به شکست تبدیل شد. بررسی های انجام شده توسط موسسه تحقیقات ریکن در ژاپن که اوبوکاتا در آنجا کار میکرد، نشان داد که وی بخشهایی از مقاله را دستکاری و جعل کرده است.
شینیکی آیزاوا، رئیس تیم تائید ریکن گفت: ما نتوانستیم پدیده STAP را در آزمایشگاه تکرار کنیم. قرار بود تلاشها برای تکرار این آزمایش را تا ماه مارس سال آینده ادامه دهیم اما با این نتایج، تصمیم گرفتیم که آزمایشات را به پایان برسانیم.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این تصمیم به معنی عدم وجود سلولهای STAP است، گفت که به عنوان یک دانشمند نمیتواند پاسخی بدهد.
اوبوکاتا که قاطعانه از کشف خود از جمله در یک کنفرانس خبری دفاع کرده و گفته بود که سلولهای STAP وجود دارند، سه ماه قبل برای تکرار نتایج خود در مرکز ریکن شروع به کار کرد.
وی در بیانیهای در روز جمعه (28 آذر) برای شکست در این کار و ایجاد مشکل در مرکز ریکن عذرخواهی کرد.
اوبوکاتا در این بیانیه با اعلام استعفای خود گفت: من بسیار حیرتزدهام که با این نتایج به پایان کار رسیدیم.
این رسوایی، شهرت موسسه نیمهدولتی ریکن را که یکی از معتبرترین مراکز
تحقیقات ژاپن است، لکهدار کرد. استاد ناظر اوبوکاتا در ماه اوت پس از
ماهها تنش و خستگی خود را حلقآویز کرد.