کد خبر: ۴۳۹۲۱
تاریخ انتشار: ۰۹:۴۱ - ۲۳ آذر ۱۳۹۳ - 2014December 14
شفاآنلاین-یک دندانپزشک از موفقیت سوئیس در رساندن شاخص تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده‌شده و پرشده به نزدیک صفر طی ۳۰ سال خبر داد و گفت: برای رسیدن به این وضعیت وزارت بهداشت باید خدمات پیشگیری از پوسیدگی دندان مانند فلورایدتراپی و فیشورسیلنت را مانند واکسیناسیون اجباری کند و در تمام مدارس بهداشت‌کار دهان و دندان مستقر شود.

به گزارش شفا آنلاین،محمد باقر رضوانی دندانپزشک اظهارکرد: مقاله‌های چاپ شده در سوئیس نشان می‌دهد که در زمان جنگ جهانی دوم یکی از بهترین هدایا به عروس این بود که هزینه کشیدن تمام دندان‌هایش را متقبل شوند که این موضوع به سال 1952 باز می‌گردد.

وی تصریح کرد: این در حالی است که 3 دهه بعد کشور سوئیس بحث بسته شدن دانشکده‌های دندانپزشکی در این کشور را مطرح کرد چرا که پوسیدگی دندان در سوئیس کاهش یافته بود و دیگر نیازی به پرورش دندانپزشک وجود نداشت.

رضوانی افزود: در برخی کشورهای جهان پوسیدگی دندان مسئله مهم بهداشتی نیست و عموماً این کشورها کشورهایی هستند که به پیشگیری و بهداشت سلامت در حیطه اجتماعی نگاه جامع نگر داشته اند و نکته جالب این است که این کشورها کشورهای توسعه یافته با اقتصاد قوی نیستند.

وی تصریح کرد: کشورهایی که دارای آمار پایین پوسیدگی دندان در جامعه هستند عمدتاً کشورهای حوزه اسکاندیناوی مانند سوئد، دانمارک، نروژ و سوئیس هستند.

این دندانپزشک افزود: مقاله‌های چاپ شده در سوئیس نشان می‌دهد که در زمان جنگ جهانی دوم یکی از بهترین هدایا به عروس این بود که هزینه کشیدن تمام دندان‌هایش را متقبل شوند که این موضوع به سال 1952 باز می‌گردد.

رضوانی افزود: این در حالی است که 3 دهه بعد کشور سوئیس بحث بسته شدن دانشکده‌های دندانپزشکی در این کشور را مطرح کرد چرا که پوسیدگی دندان در سوئیس کاهش یافته بود و دیگر نیازی به پرورش دندانپزشک وجود نداشت.

این دندانپزشک تاکید کرد: این مثال نشان می‌دهد چنانچه تمام همت متولیان سلامت اجتماعی در یک برهه 30 ساله بر حیطه آموزش و پیشگیری متمرکز شود بسیاری از مشکلات بهداشتی و نیاز به درمان مرتفع می‌شود.

وی افزود: بر اساس الگوبرداری نظام پزشکی ما از آمریکا، ناخودآگاه تمایلات متخصصان ما نیز به سمت آنها گرایش یافته است و سیستم درمان بیش از پیشگیری و بهداشت بر درمان متمرکز است. عمده توجه سیاستگذاران و کنگره‌ها به حوزه درمان است و در کنگره‌ها آخرین روش‌ها و متدهای درمان پوسیدگی مطرح می‌شود.

رضوانی گفت: اگر به جای درمان محوری سلامت محوری را هدف قرار دهیم می‌توان امید به کاهش پوسیدگی داشت که برای رسیدن به این هدف باید نگاه بهداشتی به آموزشی تغییر کند یعنی در حالی برای پرورش متخصص‌های کلینیکی و درمانی تلاش می‌کنیم که همزمان مشکل و علت ایجاد پوسیدگی را فراموش می‌کنیم.

این دندانپزشک گفت: در عرصه آموزشی باید دندانپزشکان و بهداشت کاران جامعه نگر برای کارهای پیشگیری تربیت شوند و در حقیقت راه دندانپزشک شدن بسته شود تا افرادی  تربیت شوند که همیشه به دنبال پیشگیری باشند. این روش موجب می‌شود سطح توجه از درمان محوری به بهداشت محوری تغییر کند.

وی خاطرنشان کرد: برای این کار ممکن است لازم باشد در هر مدرسه علاوه بر معلمان بهداشت، یک بهداشت‌کار دندانپزشکی هم وجود داشته باشد یا لازم باشد در محدوده حضور هر دندانپزشک یک یونیت وجود داشته باشد که اقدامات پیشگیری مانند فلوراید تراپی، فیشورسیلنت، آموزش بهداشت و نحوه مسواک زدن را انجام دهد که با هزینه پایین و حتی رایگان صورت می‌گیرد.

رضوانی گفت: هزینه‌ها و تعرفه های بهداشت کاران به مراتب کمتر از دندانپزشکان است و دولت می‌تواند با هزینه متعادل تری این خدمات را پوشش دهد.

این دندانپزشک افزود: در حیطه توجه به موارد بهداشتی باید عمده توجه دولت از درمان به سمت پیشگیری و تقویت شبکه‌های بهداشتی و درمانی تغییر کند و اقدامات پیشگیری به راحتی در دسترس قرار گیرد و بیمه‌ها نیز مانند واکسیناسیون از این خدمات حمایت کنند.

وی تصریح کرد: باید فلورایدتراپی و فیشورسیلنت نیز مانند واکسیناسیون اجباری باشد و کودک قبل از دبستان و در سن رویش دندان برای اقدامات پیشگیری به نظام سلامت مراجعه کند که همه این هزینه‌ها توسط دولت پشتیبانی شود تا به بیمار هزینه‌ای تحمیل نشود.

رضوانی خاطرنشان کرد: اگر به این بخش توجه شود، تردیدی نیست که نتیجه خواهد داد و رقم DMF (شاخص تعداد دندان‌های پوسیده، کشیده شده و پر شده) که در ایران حدود ۶ است کاهش خواهد یافت چرا که این رقم در برخی کشورها که دارای نظام سلامت جامع نگر هستند صفر یا 0.1 است.

کشورهای حوزه اسکاندیناوی مانند ‌آمریکا توانمند نیستند تا هزینه‌های درمان پوسیدگی دندان را بپردازند و خدمات رایگان دندانپزشکی تا نوجوانی را در نظر بگیرند و به همین علت عارضه‌ها در سطوح کم قیمت رفع شوند.

فارس
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: