کد خبر: ۴۱۷۲۴
تاریخ انتشار: ۱۰:۰۴ - ۰۴ آذر ۱۳۹۳ - 2014November 25
دبیر انجمن طب فیزیکی‌وتوانبخشی ایران بیان کرد:
شفاآنلاین-دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران با اشاره به سوءاستفاده‌ها از روش درمانی (prp) گفت: تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (prp) در درمان آرتروز از هیالورونیک اسید (آمپول‌های ژله ای) بسیار موثرتر است.
به گزارش شفا آنلاین،سید احمد رئیس السادات با اشاره به پژوهش‌های انجام شده توسط گروه طب فیزیکی و توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی که طی دوسال در بیمارستان‌های شهید مدرس و شهدای تجریش انجام گرفته است، عنوان کرد که تزریق پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) در درمان آرتروز از هیالورونیک اسید (آمپول‌های معروف به ژله‌ای یا تاج خروس) موثرتر است.

وی افزود: نتایج این مطالعه که بر روی 160 نفر انجام گرفت نشان داد که هر دو روش درمانی تزریق پی آرپی (PRP) و هیالورونیک اسید می‌توانند تا مدت یک سال باعث کاهش درد مبتلایان به آرتروز زانو  شوند ولی (پی آر پی) از این نظر موثرتر است. همچنین،  (پی آر پی) برخلاف هیالورونیک اسید حتی پس از یک سال در کاهش خشکی مفصل زانو، افزایش  عملکرد و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلا به آرتروز موثر است.

عضو هیات علمی بیمارستان مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: تزریق هیالورونیک اسید اثر موقتی در تسکین درد و بهبود عملکرد بیماران داشته و باعث می‌شود که در فرصت چند ماهی که از شدت درد کاسته می‌شود امکان انجام ورزش و کاهش وزن و اثرات دراز مدت ناشی از آنها فراهم شود. اگر چه استفاده از محصولات مختلف هیالورونیک به دلیل نداشتن برخی از عوارض جانبی کورتون‌ داخل مفصلی و تاثیرات طولانی مدت‌تر مورد پذیرش بیشتری قرار گرفته است اما اثر ثابت شده‌ای در غضروف‌سازی و بهبود دائمی مفاصل آرتروزی ندارد.

رئیس السادات در خصوص تعریف (پی آر پی) عنوان کرد: غلظت پلاکت‌ها در پلاسمای غلیظ شده حدوداً 5 برابر غلظت پلاکت در خون طبیعی است و پزشکان امیدوارند که این افزایش غلظت بتواند از طریق افزایش فاکتورهای رشد و احتمالاً کاهش عواملی که جلوی تکثیر و بازسازی بافتها را می‌گیرند، سبب تسریع ترمیم بافت‌ها و در نهایت بهبود آرتروز بیماران شود.

وی افزود: کاربرد (پی آر پی) در بیماری‌های اسکلتی و عضلانی به 20 سال پیش باز می‌گردد. در ابتدا این روش  برای درمان آسیب‌های رباط‌ها (تاندون‌ها) و منیسک زانو به کار می‌رفت. در حال حاضر تزریق (پی آر پی) بیشتر در مورد دردهای مزمن مربوط به آسیب رباط‌های شانه و زانو، التهاب فاسیای کف پا (که به طور عامیانه به آن خار پاشنه می‌گویند)، آرتروزهای خفیف و متوسط مچ پا و زانو و برخی دردهای آرنج (از جمله آرنج تنیس بازان) به ویژه در مواردی که با درمان‌های معمول و مرسوم پاسخ مناسبی نگرفتند به کار می‌رود.

رئیس السادات با اشاره به برخی سوء استفاده‌هایی که از این روش درمانی می‌شود، گفت: این روش با درمان با سلول‌های بنیادی متفاوت است و اگرچه با استناد به نتایج بیش از 2 هزار مورد تزریق (پی آر پی) انجام شده در بیمارستان شهید مدرس می‌توان گفت این روش در بهبود بیماری‌های اسکلتی عضلانی مفید است اما معمولاً خط اول درمان بیماری‌های تاندونی و آرتروز نیست و سایر درمان‌های فیزیکی و توانبخشی از جمله ورزش درمانی صحیح و اصلاح الگوی مناسب زندگی باید همراه با آن تجویز شود. نکته دیگر اینکه تشخیص بیماری و نیاز به انجام درمان با (پی آر پی) باید صرفاً توسط پزشکان متخصص آموزش دیده از جمله متخصصان طب فیزیکی، ارتوپدی و روماتولوژی صورت پذیرد.

دبیر انجمن طب فیزیکی و توانبخشی ایران در ادامه ضمن قدردانی از زحمات انجام شده وزارت بهداشت در زمینه تدوین کتاب ارزش نسبی خدمات و مراقبت‌های سلامت گفت: علیرغم نیاز به اصلاحاتی که در مورد عدم تناسب ارزش برخی خدمات مطرح شده است، صرف تعیین تعرفه برای این خدمت راهی برای پیشگیری از برخی اقدامات سودجویانه افراد غیر پزشک و مراکز نامعتبر (پی آر پی) به شمار می‌رود.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد که تهیه راهنمای بالینی در خصوص موارد استفاده و منع مصرف (پی آر پی) و پوشش بیمه‌ای مناسب بتواند راهگشای استفاده منطقی و بهینه این روش شود.همچنین، کارگاه اصول استفاده از پلاسمای غنی از پلاکت در هجدهمین کنگره سراسری سالیانه طب فیزیکی و توانبخشی پنجم تا هفتم آذر ماه سال جاری برگزار می‌شود.

تسنیم

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: