از این رو گزاف نیست اگر تهدیدهای میکروبی، بهویژه ویروسها، این ریزترین، وابستهترین و هوشمندترین گونه میکروبی را قدرتمندترین خطر جوامع انسانی، حتی در عصر تسخیر فضا و هنگامه گسترش ورای تصور هوش مصنوعی قلمداد کنیم. اکنون که بسیاری از کشورها با تلقی هنگامه پساکرونا و شاید به بیانی عادیسازی روند زندگی، حتی با اذعان به بازگشت ولو کمنفستر این ویروس عصیانگر قرار دارند و در آستانه پاییز و شیوع آنفلوآنزای فصلی که بیم جدی افزایش ابتلا به کووید-۱۹ در بسیاری جوامع را در پی دارد، لازم است بیش از هر زمان از تاریخ بیاموزیم و با تعریف، استقرار بافتارمحور و پایش موثر گامهای پیشگیرانه، نظام سلامت تابآور و ایمنی برای رویارویی با جهانگیری تهدیدهای میکروبی آینده که بر اساس پیشبینیهای معتبر، احتمال آن تقریبا قطعی است، به وجود آوریم.
شیوع گسترده جهانگیری کووید-۱۹ نهتنها توانایی بهتنهایی دانش سلامت و پزشکی برای محافظت از شهروندان در برابر بیماریهای عفونی را به چالش کشیده است، بلکه آسیبپذیری جدی نظامهای رایج عمومی از جمله اقتصاد، سلامت، صنعت، تولید، بانکداری، کشاورزی و... و در یک کلام بنیانهای توسعهای جوامع در مقابله با بحران تهدیدهای میکروبی را آشکار و عریان ساخته است. نزدیک به یکسال از اعلام پایان همهگیری، بسیاری از اقتصادهای پیشرو و کشورهای صنعتی و دارای درآمد بالا که بعضا به پوشش همگانی سلامت دست یافتهاند، هنوز در وضعیت متزلزل، غیرپایدار و حتی در مرز فروپاشی نظام سلامت و سایر شئون حکمرانی عمومی هستند. تردیدی نیست که دستور توسعه پایدار جهان، با وضعیت کنونی تا موعد پیشبینیشده قابل دسترسی نیست و حتی در برخی موارد، از جمله ریشهکنی گرسنگی و کاهش فقر، نسبت به دوران پیش از همهگیری، پسرفت جدی رخ داده است.
هرچند تمام وقایع جاری ناخوشایند را نمیتوان به جهانگیری کووید-۱۹ منسوب کرد، اما بیتردید، همهگیری اخیر از اجزای بنیادین کژکارکردی نظامهای ملی و بینالمللی در سالیان اخیر، از جمله رکود اقتصادی پیشرونده، تورم و تضعیف نظامهای سلامت به شمار میرود. نگاهی ژرف به جنبههای تاریخی جهانگیریها نشان میدهد که گسترش تهدیدهای میکروبی و عوامل بیماریزای نوپدید و بازپدید در دنیای به هم پیوسته ما ادامه خواهند داشت و هیچ کشور یا سرزمینی از تهدیدهای ناشی از عوامل میکروبی در امان نخواهد بود. همانطور که مدیرکل سازمان جهانی سلامت بیان میکند: «تاریخ به ما آموخته است کووید-۱۹ آخرین جهانگیری نخواهد بود. سوالی که همه ما با آن روبهرو هستیم این است که تا چه میزان برای رویارویی با جهانگیری بعدی آماده هستیم؟»