با توجه به اینکه در آستانه روز ملی جمعیت قرار داریم، برخی این پرسش را مطرح میکنند که آیا اکنون میتوان درباره تاثیر گذاری قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت صحبت کرد؟
شفا آنلاین>سلامت>مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و اقتصاد خانوار مرکز آمار ایران میگوید: برای قضاوت درباره اینکه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت چقدر تاثیر گذار بوده است؟ نیاز به گذر زمان بیشتری است و هنوز نمیتوان در این خصوص قضاوت کرد. با این حال اما نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس نظر دیگری دارد. او معتقد است افزایش مشکلات اقتصادی در جامعه قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را به حاشیه برده است.
به
گزارش شفا آنلاین: 30 اردیبهشت ماه 1393 بود که رهبر انقلاب سیاستهای کلی جمعیت را ابلاغ کردند و پس از آن بود که در آبان 1400 نمایندگان مجلس قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را به تصویب رساندند.
با توجه به اینکه در آستانه روز ملی جمعیت قرار داریم، برخی این پرسش را مطرح میکنند که آیا اکنون میتوان درباره تاثیر گذاری قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت صحبت کرد؟
علیاکبر محزون، مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و اقتصاد خانوار مرکز آمار ایران در این باره میگوید: برای اثر گذاری این قانون شواهد آماری در حال ایجاد است. اما هنوز مدت زیادی از تصویب قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نگذاشته است. به همین دلیل نمیتوان درباره اثر گذاری آن قضاوت کرد.
او ادامه میدهد: از زمان تصویب این قانون یعنی آبان 1400 حدود 1.5 سال میگذرد. این درحالی است که بخشی از مشوقهایی که در این قانون لحاظ شده بود از ابتدای سال 1401 اجرایی شد. به همین دلیل هنوز اثرات اجرای این قانون کاملا مشهود نیست.
محزون با اشاره به اینکه بحثهای حمایتی این قانون مانند پرداخت وام و اختصاص سهام شروع شده است، عنوان میکند: به همین دلیل باید آثار اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت را بتدریج در جامعه ببینیم.
مدیرکل دفتر جمعیت، نیروی کار و اقتصاد خانوار مرکز آمار ایران ادامه میدهد: بررسیها نشان میدهد که روند کاهشی آمار موالید در سال 1401 نسبت به سال 1400 متوقف شد. اما متاسفانه در اواخر سال 1401 دوباره این آمار روند کاهشی بخود گرفت.
محزون درباره دلایل کاهشی شدن دوباره آمار موالید نیز توضیح میدهد: کاهش آمار موالید ممکن است متاثر از تغییرات هرم سنی باشد.
در این بین اما برخی از کارشناسان معتقدند افزایش مشکلات اقتصادی در جامعه سبب شده که برخی مسائل مانند اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت به حاشیه برود.
ولی اسماعیلی، نایب رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس چنین نظری دارد. او در گفتوگو با جام جم آنلاین تاکید میکند: این روزها بسیاری از خانوادهها با مشکلات اقتصادی رو به رو شدهاند. برای نمونه افزایش اجاره بها زندگی را برای بسیاری شهروندان مشکل کرده است و برخی خانوادهها ناچار برای تهیه مسکن به حاشیه کلانشهرها نقل مکان کردهاند و این مساله به حاشیه نشینی در کشور دامن زده است.
او ادامه میدهد: مشکلات اقتصادی روی مسائل دیگر مانند قانون خوب حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اثر میگذارد و سبب میشود این قوانین به حاشیه رفته و تاثیر گذاری خود را از دست بدهند.
در این بین البته هستند کارشناسانی که معتقدند قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت نیز به درستی اجرا نشده است.
فاطمه قاسمپور، رئیس فراکسیون زنان و خانواده مجلس با اشاره به اینکه برخی مفاد قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت اجرا نشده است، میگوید: برخی آییننامهها برای اجرای این قانون هنوز مصوب نشده در مواردی نیز به دلیل اختصاص نیافتن بودجه مناسب برخی از آییننامه ها اجرایی نشده است به همین دلیل میتوان گفت حدود 30 درصد از قانون جوانی جمعیت اجرایی شده است.جام جم