کد خبر: ۳۱۸۱۳۲
تاریخ انتشار: ۰۹:۰۰ - ۱۷ دی ۱۴۰۱ - 2023January 07
بیمار حق دارد بعد از دریافت دارو، از داروساز در داروخانه، اطلاعات مورد نیاز را درباره درمان دارویی‌اش (از جمله مقدار و نحوه صحیح مصرف دارو) سؤال کند و داروساز موظف است تا تفهیم کامل بیمار، به تمامی سؤالات دارویی بیمار پاسخ گوید
شفاآنلاین>سلامت> در راستای تبیین حقوق بیمار در مؤسسات دارویی و ارتقای کیفیت خدمات و همچنین به منظور بهبود و ارتقای شاخص‌های سلامت جامعه و اجرای ماده یک قانون تشکیل وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و ماده 2 قانون مربوط به مقررات امور پزشکی، دارویی، مواد خوردنی و آشامیدنی مصوب مجلس شورای اسلامی و آیین‌نامه‌های مربوط، بدین‌وسیله منشور حقوق بیمار در داروخانه به شرح زیر ابلاغ می‌شود.

1-بیمار حق دارد بعد از دریافت دارو، از داروساز در داروخانه، اطلاعات مورد نیاز را درباره درمان دارویی‌اش (از جمله مقدار و نحوه صحیح مصرف دارو) سؤال کند و داروساز موظف است تا تفهیم کامل بیمار، به تمامی سؤالات دارویی بیمار پاسخ گوید. اطلاعات داده‌شده باید بدون اصطلاحات تخصصی و کاملا واضح باشد، به طوری‌که بیمار قانع و به‌طور کامل توجیه شود. علاوه بر آن، داروساز موظف است مقدار و نحوه مصرف دارو را مطابق دستورالعمل شماره 739/د مورخ 5/2/80 مکتوب کند. 2-بیمار حق دارد که حرمت و شأن او در داروخانه حفظ شده و به نیازهای دارویی او با رعایت ضوابط و مقررات به‌موقع و به‌طور کامل توجه شود. 3-بیمار حق دارد در رابطه با حفظ اسرار بیماری و وضعیت سلامت خود به داروساز اعتماد کامل داشته باشد و داروساز می‌باید در روابط کاری خود چنین اطمینانی را برای بیماران فراهم کند. 4-بیمار حق دارد در مورد داروهایی که پزشک برای او تجویز می‌کند از داروساز در داروخانه راهنمایی و مشاوره بخواهد. 5- بیمار حق دارد به پاسخ‌های داروساز در رفع نیازهای دارویی‌اش اطمینان کند و داروساز مسئول گفته‌ها و توصیه‌های خود است. 6-بیمار حق دارد از داروساز خود درباره منافع و مضرات و هزینه‌های دارویی‌اش اطلاعات بخواهد و داروساز باید بیمار را راهنمایی کند. 7-بیمار حق دارد که بداند در صورت فراموش‌کردن یک دوز دارو، چه باید کرد. 8-بیمار حق دارد که بداند چطور متوجه شود داروهای مصرفی‌اش اثر کرده و علامت پیشرفت درمان چیست. 9-داروساز می‌تواند با توجه به سطح آگاهی بیمار و در صورتی که از گروه پزشکی باشد، اطلاعات اضافی ارائه کند. 10-داروساز باید در مورد تداخل داروهای تجویزشده در نسخه با غذا، داروهای دیگر و پاسخ‌های آزمایشگاهی بیمار را راهنمایی کند. 11-داروساز باید توصیه‌های مصرف دارو را در حالت بارداری یا شیردهی در صورت لزوم به بیمار اعلام کند. 12-داروساز باید بیمار را در صورت مصرف «دارویی هم‌زمان با سایر داروها» (داروهای OTC، ضدبارداری، خوراکی و غیره) در صورت لزوم راهنمایی کند. 13-داروساز باید در صورتی که بیمار دارای بیماری زمینه‌ای نیز هست، نحوه‌ مصرف داروهای موجود را در نسخه به بیمار توصیه کند. 14-داروساز باید صحت دوزاژ تجویزی را با توجه به شرایط بیمار (سن، وزن و غیره) بررسی و در صورت لزوم با پزشک معالج مشورت کند. 15-داروساز باید عوارض جانبی مهم دارو را با توجه به برگه راهنمایی بیمار (بروشور) با رعایت شرایط بیمار هشدار دهد.

نکاتی که رعایت آنها توسط بیمار در داروخانه الزامی است

1-صبر و حوصله: بیماران و مراجعین محترم داروخانه در صورت معطلی که به منظور جلوگیری از خطا در آماده‌سازی، کنترل دقیق داروها و درج دستور صحیح مصرف داروهاست، صبور و خویشتن‌دار باشید. 2-توجه کامل پس از تحویل‌گرفتن دارو: پس از تحویل نسخه، باید داروها را بررسی کرده و در صورت وجود هرگونه سؤال و ابهام در زمینه مصرف دارو و موارد دیگر، داروساز را آگاه سازید. 3-همکاری با مسئول فنی داروخانه: جهت ارائه هرچه بهتر و دقیق‌تر خدمات دارویی با مسئول فنی داروخانه در مورد سؤالات احتمالی راجع به شرایط بیمار (سن، جنس، بارداری و...) تاریخچه مصرف دارویی و نیز بیماری‌های زمینه‌ای دیگر مساعدت لازم را داشته باشید. 4-عدم اصرار بر تحویل دارو بدون نسخه پزشک: انتظار می‌رود بیماران گرامی از درخواست تحویل دارو بدون ارائه نسخه معتبر جدا خودداری کنند. بدیهی است عرضه دارو بدون نسخه و مصرف خودسرانه آن ضمن مغایرت با قوانین و مقررات، می‌تواند به عنوان عامل تهدیدکننده سلامت بیماران نیز مطرح باشد.

حقوق مسئول فنی و داروخانه

1-دریافت حق فنی قانونی از نسخه بیمه و داروهایی که بدون نسخه توسط مسئول فنی قابل عرضه است (OTC). 2-دریافت مبلغ اقلامی از دارو یا لوازم از خود بیمار که در تعهد بیمه نیست. 3- کمبودهای دارویی و نارسایی‌های ناشی از توزیع و تولید دارو به داروساز مربوط نمی‌شود و حفظ حرمت داروساز در هر شرایطی ضروری است. 4-داروساز حق دارد در مورد داروهایی که پزشک معالج تجویز کرده، با ایشان تماس بگیرد و در صورت لزوم نسبت به توجیه پزشک درخصوص امکان بروز تداخل دارویی و عدم تجانس و مواردی از این دست اقدام کند.

5-داروساز حق دارد از تحویل داروی نسخه‌ای که از نظر علمی دارای مشکل است، خودداری کرده و نظر خود را به صورت مکتوب و مشروح با مهر نظام پزشکی اعلام کند. 6-تصمیم‌گیری در مورد اقدام به تحویل دارو و راهنمایی بیمار از حقوق داروساز است. 7-با توجه به عدم اطلاع از شرایط نگهداری دارو بعد از خروج دارو از داروخانه توسط بیمار، داروخانه هیچ تعهدی در قبال پس‌گرفتن دارو از بیمار ندارد، حتی اگر بیمار چند لحظه بعد برگردد.

 

نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: