شفا آنلاين-یک متخصص صنايع غذايي ميگويد بستنيهاي صنعتي شيري و زعفراني جزو بهترين گزينهها هستند و بستني فلهاي بدترين گزينه است.
به گزارش
شفا آنلاين،بستني به دو گروه از محصولات بر پايه شير و بدون شير گفته ميشود. برخي متخصصان صنايع غذايي معتقدند نميتوان نام بستني را بر محصولات يخي بدون شير گذاشت در حالي که برخي زبانشناسان بر اين باورند که کلمه «بستني» از «بستن» ميآيد و تمام محصولات يخي حاوي شير يا بدون شير را ميتوان بستني ناميد. بههر حال، بستني جزو خوراکيهاي بسيار پرطرفدار، بهخصوص در فصل تابستان و در ميان بچههاست. در این مطلب، با دکتر محمدحسين عزيزي، متخصص صنايع غذايي و عضو هيات علمي دانشگاه تربيت مدرس، درباره اين محصول خوشخوراک گفتوگو کردهايم.
مهمترين مواد تشکيلدهنده بستنيچيست؟بستنيها بر پايه شير، از شير، چربي، پايدارکننده، طعمدهنده، رنگ و شکر تشکيل شدهاند. بستنيهاي شيري داراي شير بيشتر در ماده خشک و بستنيهاي يخي داراي شير کمتر در ماده خشک هستند. برخي از انواع بستنيهاي يخي هم اصلا شير ندارند و ارزش تغذيهايشان پايينتر است.
کدام نوع بستنيها سالمترند؟بستنيهاي شيري ساده يا زعفراني جزو سالمترين بستنيها هستند. ولي کلا اگر بخواهيد از مصرف بستنيها فايدهاي جز دريافت کالري به بدنتان برسد، بايد انواعي را که شير بيشتري دارند، انتخاب کنيد. برخي بستنيها فقط آب و شکر و رنگ و اسانس دارند و نهتنها فايدهاي براي بدن ندارند، بلکه مصرفشان ضرر هم دارد. بستنيهاي حاوي شير ميتوانند قدري از نياز بدن به کلسيم و پروتئين را هم تامين کنند.
اين تامين کلسيم و پروتئين به اندازهاي هست که بتوان مصرف روزانه بستني را توصيه کرد؟واقعيت اين است که حجم بالاي شکر موجود در بستني، باعث ميشود مصرف مداوم و روزانه آن را توصيه نکنيم. بهعلاوه، چربي موجود در بستنيها، چربي شير يا خامه نيست و معمولا از روغنهاي نباتي و روغن پالم براي تامين چربي بستنيهاي صنعتي استفاده ميشود بنابراين افرادي که عادت به مصرف روزانه بستني دارند، علاوه بر اضافهوزن، در معرض ابتلا به بيماريهاي قلبي هم خواهند بود. مصرف تفريحي بستني اشکالي ندارد اما نبايد به عادت روزانه تبديل شود.
افزودن کنسانتره ميوه يا تکههاي شکلات و بيسکويت به بستنيها، کمکي به بالا رفتن ارزش تغذيهاي آنها ميکند؟کنسانتره طبيعي ميوهها داراي ويتامينها و املاح فراواني هستند. تکههاي شکلات هم که آنتياکسيدان و فلاونوييدهاي فراواني دارند و مصرف آنها مفيد است اما نميتوان روي واقعيتها سرپوش گذاشت؛ بستنيها حاوي هر ماده مفيدي هم که باشند، بازهم حجم بالايي شکر و چربي نامطلوب دارند و نميتوانيم اين مساله را ناديده بگيريم. از طرف ديگر، يکي از مشکلاتي که درباره بستنيها مطرح ميشود، کالري بالاي آنها و خطر چاقکنندگيشان است.
حالا اگر به اين محصول پرکالري، کنسانتره ميوه، شکلات يا تکههاي بيسکويت هم اضافه شود، کالري نهايي آن بالاتر ميرود و اثر چاقکنندگياش هم بيشتر ميشود. از طرف ديگر، برخي بستنيها داخل پوششي از بيسکويت قرار گرفتهاند که خود اين بيسکويتها هم حاوي شکر و اسيدهاي چرب ترانس و روغنهاي هيدروژنه هستند، بنابراين نميتوان وجود مواد مغذي در برخي انواع بستني را مهر تاييدي براي مصرف بيشتر و مداوم آنها دانست.
و بستنيهاي فلهاي؟توصيه ما به پرهيز کامل از مصرف بستنيهاي فلهاي، بهخصوص براي افراد حساس مانند بچهها، خانمهاي باردار و شيرده، سالمندان، بيماران و افراد دچار ضعف سيستم ايمني است. از آنجا که معمولا نظارت دقيقي بر شير مصرفي و فرمولاسيون تهيه بستنيهاي فلهاي و بدون بستهبندي انجام نميشود، امکان استفاده از شيرهاي آلوده، شکر بيشتر از حد استاندارد، رنگهاي غيرمجاز و طعمدهندههاي نامطمئن در اين محصولات وجود دارد.
ضمن اينکه امکان آلودگي دستگاههاي توليد بستني قيفي و اسکوپهايي که با آنها بستنيها را برميدارند هم هست. حتي امکان ابتلا به تب مالت در اثر مصرف بستنيهاي فلهاي که منبع تامين شير آنها معلوم نيست، وجود دارد. بستنيهاي صنعتي با وجود خطرهايي که براي سلامت دارند، از نظر بهداشت و ايمني غذايي، قابلاطمينانترند چون نظارتهاي دقيق و مداومي بر کارخانههاي توليدکننده آنها صورت ميگيرد. بههمين دليل نميتوانيم مصرف بستنيهاي فلهاي و باز را هرگز توصيه کنيم.
سلامت