کد خبر: ۳۰۷۸۶۰
تاریخ انتشار: ۱۱:۳۵ - ۲۱ تير ۱۴۰۱ - 2022July 12
دکتر علیرضا اسپید اظهار کرد: آن چه که متولیان امر برای افزایش ظرفیت ها مد نظر قرار داده اند این است که نسبت پزشک به جمعیت در ایران کمتر از استاندارد دنیا است لذا تا زمانی که به آن استاندارد نرسیده ایم پس می توان ظرفیت ها را افزایش داد.
شفاآنلاین>سلامت>رئیس نظام پزشکی اندیمشک با بیان این که افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی فقط موجب رشد آمار مهاجرت می شود؛ گفت: با مصوبات دستوری و غیرکارشناسی نمی توان نیروی متخصص و کارآزموده تحویل نظام سلامت داد. 

به گزارش شفاآنلاین:دکتر علیرضا اسپید با اشاره به این که برای افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی باید فاکتورهای متعددی مدنظر قرار گیرد؛ اظهار کرد: آن چه که متولیان امر برای افزایش ظرفیت ها مد نظر قرار داده اند این است که نسبت پزشک به جمعیت در ایران کمتر از استاندارد دنیا است لذا تا زمانی که به آن استاندارد نرسیده ایم پس می توان ظرفیت ها را افزایش داد.


وی افزود: فاکتور بعدی این است که در مناطق محروم و دورافتاده باید پزشک عمومی ، دندانپزشک، متخصص و فوق تخصص در مراکز درمانی حضور داشته باشند و این امر با افزایش ظرفیت پذیرش امکان پذیر است .


رئیس نظام پزشکی اندیمشک با بیان این که باید این موضوع را همواره در نظر داشته باشیم که آیا با هزینه کرد می توان مشکل موجود را حل کرد یا نه ؛ ادامه داد: تربیت هر دانشجوی پزشکی 7 سال زمان نیاز دارد که با احتساب 2سال خدمت طرح نیروی انسانی و 4 سال دوره رزیدنتی برای اخذ تخصص چیزی حدود 13 سال زمان نیاز داریم تا یک نیروی متخصص پزشکی را تحویل نظام سلامت دهیم که برای همکاران فلوشیپ و ضریب کا این زمان به حدود 20 سال می رسد. این مراحل نشان می دهد که تامین سریع نیروی متخصص توسط افزایش ظرفیت دانشجوی پزشکی استدلال کاملا غیرکارشناسی و بسیار زمان بر است.


اسپید با اشاره به این که تربیت نیروی پزشک هزینه زیادی را برای نظام سلامت به دنبال دارد ؛ تصریح کرد: در شرایط فعلی باید محاسبه شود که آیا اقتصاد کشور بودجه و توان افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی را دارد که معمولا وزارت بهداشت به ازای تربیت هر نیروی پزشک تعهد چندین ساله از افراد اخذ می کند تا پس از فارغ التحصیلی به مناطق محروم ودورافتاده برای ارائه خدمت بروند.


وی خاطرنشان کرد:  برای آموزش افراد تحصیل کرده حداقل امکاناتی نیاز است که شامل فضای آموزشی، اساتید ، هیات علمی ، آزمایشگاه های تخصصی ، بیمارستان و ... بوده که برای افزایش ظرفیت باید این امکانات لحاظ شود و تامین حداقل استاندارد این موارد بسیار هزینه بر است؛ لذا  با فرض این که تمام امکانات لازم برای افزایش ظرفیت پذیرش دانشجو اعم از اساتید، اعضای هیات علمی، امکانات آموزشی و ... فراهم باشد ؛ بار مالی تربیت نیروی پزشک سالی چند میلیارد است تا پس از فارغ التحصیلی بتوان از خدمت او بهره مند شد که از این هزینه می توان برای توزیع مناسب و تامین مناطق محروم برای ماندگاری پزشکان فعلی استفاده کرد.

رئیس نظام پزشکی اندیمشک با اشاره به این که باید مشوق های لازم را برای ماندگاری همکاران در مناطق محروم و دورافتاده فراهم کنیم؛ اذعان کرد:باید شرایطی را ایجاد کرد تا پزشکان خودشان تمایل به ماندن در مناطق دورافتاده و کم برخوردار را داشته باشند و میزان درآمد پزشکان این مناطق بیشتر از مراکز استان ها و در مراکز استان ها نیز بیشتر از کلان شهرها باشد که اکنون این مسئله برعکس است.


 وی تاکید کرد: اغلب همکاران تمایل به فعالیت در کلانشهرها را داشته و نبود شرایط و امکانات کافی و لازم در مناطق محروم یک سیکل معیوب را برای فعالیت پزشکان ایجاد کرده است که با افزایش ظرفیت پذیرش نه تنها این مشکل رفع نمی شود بلکه آمار مهاجرت پزشکان افزایش خواهد یافت.


** با افزایش ظرفیت نمی توان نیروی متخصص و کارآزموده داشت
اسپید با بیان این که هر قدر هم ظرفیت پذیرش دانشجوهای علوم پزشکی را افزایش دهیم باز افراد به فکر مهاجرت و رفتن به کشورهایی هستند که حداقل امکانات لازم را برای گذران زندگی و ارائه خدمات به بیماران داشته باشند؛ گفت: تولید زیاد حاصلی به جز صادر کردن نیروی نخبه کشور ندارد زیرا جاذبه ای برای ماندگاری نخبگان جوان  ایجاد نکرده ایم و همواره به سراغ معلول رفته و علت را ریشه یابی نکردیم.


وی اضافه کرد: آموزش نیروی پزشک با یکی دو روز حاصل نشده و زمان بر است و باید برنامه ریزی های لازم در این زمینه انجام شود ؛ لذا با مصوبات دستوری و غیرکارشناسی نمی توان نیروی متخصص و کارآزموده تحویل نظام سلامت داد.


رئیس نظام پزشکی اندیمشک بیان کرد: بسیاری از کشورها پس از پاندمی کووید 19 به نقایص نظام سلامت خود پی برده و با کم ترین هزینه سعی در برطرف نمودن آن دارند که جذب نیروی پزشک از سایر کشورها از جمله این راهکارها است.


وی با اشاره به این که در خوشبینانه ترین حالت پزشکان ایرانی جذب کشورهای همسایه می شوند؛ اظهار کرد: با جذابیت هایی که برای نخبگان ایرانی فراهم می کنند سعی در جذب نیروی متخصص با کمترین هزینه را دارند اما متولیان سلامت ما با تصمیمات غیرکارشناسی و هزینه کرد بالا می خواهند نیروی بومی خود را به سایر کشورها صادر کنند در حالی که باید شرایط را برای ماندگاری همکاران فراهم کرده و از خروج آنان جلوگیری نمائیم.


اسپید با تاکید براین که افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی  با شرایط فعلی ، عملا باعث پذیرش افراد با استعداد کمتر از استاندارد شده و سطح سواد افراد را کاهش داده که نتیجه آن بروز فاجعه در نظام سلامت خواهد بود؛ یاد آور شد: یکی از چالش هایی که در درازمدت با آن مواجه خواهیم شد این است که افراد توان تصمیم گیری در زمان بحران  را نداشته که این امر حاصل تصمیمات خلق الساعه بدون در نظر گرفتن عواقب جبران ناپذیر برای سلامت عموم  جامعه  است زیرا با افزایش ظرفیت ها  برای افرادی هزینه  داده ایم که استعداد و توان آنها متناسب با مقتضیات شغل پزشکی و بحران های این حوزه نبوده لذا در وضعیت های بحرانی عملا بهره و استفاده ای برای نظام سلامت و حل مشکلات و معضلات آن ندارند.

غیر قابل انتشار: ۰
در انتظار بررسی: ۰
انتشار یافته: ۱
مختار
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۲:۱۴ - ۱۴۰۱/۰۴/۲۱
0
0
باید همه پزشکان مثل پزشکان ارتش تعهد 30 سال کار بدهند تا جذب دیگر کشورها نشوند وافزایش تعداد دانشجویان پزشکی و افزایش پذیریش تخصص ها کاری کاملا درست است. ظاهرا ایشان تمایلی به افزایش همکاران خود در رشته پزشکی ندارد.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: