به گزارش شفاآنلاین:فتاح احمدی شامگاه دیروز (۲۴ خردادماه) در نشست تخصصی مدیران و نمایندگان سازمانهای مردمنهاد فعال در حوزه کودکان که با حضور خیرین، گروههای جهادی و انجمنهای دانشجویی به میزبانی ادارهکل بهزیستی استان زنجان برگزار شد، ضمن قدردانی از فعالان حوزه کودک و با اشاره به اینکه سازمانهای مردمنهاد یاریگر بهزیستی هستند، اظهار کرد: مساعدت همهجانبه درزمینه ارائه خدمات توانبخشی، آموزشی، ورزشی، فرهنگی و درمانی به خانوادههای دارای فرزند بیمار حائز اهمیت است و باید قدردان خانوادههای دارای کودک معلول باشیم و امکانات ویژهای برای این کودکان مهیا کنیم.
وی با اشاره به فعالیت مراکز شبانهروزی نگهداری از کودکان دارای معلویت ذهنی و جسمی، تصریح کرد: نگهداری افراد دارای معلولیت و کودکان معلول در مراکز شبانهروزی بسیار سخت است و تنها عشق و خواست رضای خداوند است که میتواند عامل این ایثار باشد.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزارت دادگستری در ادامه با اشاره به اینکه بیماران معلول ذهنی فرشتگانی به شمار میروند که نیازهای پیچیدهای داشته و فعالان این حوزه در مراکز نگهداری از این افراد بدون هیچ منتی خادم و مادریار این کودکان هستند، به وضعیت کودکان مبتلا به اوتیسم اشاره کرد و افزود: همکاری مراکز توانبخشی کودکان و اوتیسم با بهزیستی و آموزشوپرورش در زمینه شناسایی و غربالگری کودکان اوتیستیک حائز اهمیت بوده و ارتقای دانش والدین و پیشگیری از تولد کودکان دارای معلولیت با گسترش مشاوره ژنتیک با کمک پزشکان و سازمانهای مردمنهاد بسیار مهم است.
این مسئول ضمن قدردانی از فعالیت مراکز اوتیسم برای حمایت همهجانبه از خانوادههای بیبضاعت و آسیبپذیر کودکان اوتیسمی، اظهار کرد: سازمانهای مردمنهاد تحت نظارت بهزیستی فعالیت بسیار ارزشمندی را در حمایت از کودکان انجام میدهند و یاریگر بهزیستی در این امر خطیر هستند.
وی با اشاره به آمار جهانی اوتیسم، تصریح کرد: از هر ۵۹ تولد، یک کودک با اوتیسم به دنیا میآید. از آنجایی که این بیماری بسیار رایج است، پیشگیری و آگاهی خانوادهها و تکتک افراد جامعه امری ضروری و حائز اهمیت است.
معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزارت دادگستری با بیان اینکه مهمترین مشکل این کودکان، نداشتن تعامل با دنیای بیرون بوده و متخصصان موظفاند شاد زیستن و افزایش اعتماد به نفس را به آنها آموزش دهند، اضافه کرد: تشریک مساعی با دیگر افراد فعال در حوزه کودکان و نیز کودکان دارای معلولیت بسیار راهگشا و فراهم آورنده راههای جدید در اجرای این فعالیت خواهد بود.
احمدی افزود: ما باید محور کار خود را بر آموزش خانواده قرار دهیم؛ چراکه پذیرش اختلال اوتیسم توسط خانواده بسیار مهم است؛ چون بسیاری از خانوادهها نمیخواهند وجود چنین اختلالی را در فرزند خود قبول کنند، لذا زمانی برای درمان یا پیشگیری مراجعه میکنند که دیر شده است.
این مسئول با اشاره به ظرفیتهای استان زنجان متذکر شد: در مراکز حمایت از کودکان اوتیسم نیاز است که مردم و خیرین با کسب آگاهی، کمکهای داوطلبانه نیروی انسانی و کمکهای مادی به درمان و بهبود بیمارانی اوتیسمی کمک کنند. اگر افراد در حوزههای مختلف از شکل اختلال اوتیسم آگاه باشند، میتوانند خدمات بهتری به کودکان اوتیسمی ارائه دهند، از این رو بیشترین نیاز ما ایجاد آگاهی از چگونگی رفتار با افراد مبتلا به اوتیسم در جامعه است.
وی با ارائه پیشنهادهایی به مراکز حمایتی از کودکان اوتیسم، تاکید کرد: حضور افراد دارای معلولیت در جامعه و بین مردم موجب درک بهتر از شرایط این افراد خواهد شد و مشارکت بیش از پیش زنجانیها را در پی خواهد داشت.
در ادامه این جلسه، مدیرکل دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری زنجان نیز از برگزاری طرحی برای پیمایش و پایش در حوزه کودکان به لحاظ سلامت روحی و جسمی، تغذیه و ذائقه فرهنگی و سبک زندگی خبر داد و گفت: کودکان به عنوان سرمایههای انسانی نقش بیبدیلی در رشد و توسعه همه جانبه جامعه دارند و اصولاً تحقق اهداف توسعه بدون برخورداری از کودکان سالم، با نشاط و خلاق ناممکن و دست نیافتنی است.
حسین نجفی اظهار کرد: قرارگاه و کارگروهی متشکل از نمایندگان نهادهای دولتی برای درمان و پیشگیری مسائل اجتماعی و فرهنگی، همچنین کودکان تشکیل خواهد شد تا با ارائه طرح و ایدههای مراکز مردمنهاد، دفاع و بررسی این طرحها صورت گرفته و به مرحله ابلاغ و اجرا برسد تا سمنها برای اجرای یک طرح درگیر بروکراسی اداری نشوند.
وی با اشاره به بهینهسازی و ساماندهی پارکهای استان زنجان، خاطرنشان کرد: پنج پارک شناسایی کردهایم که بیشتر از مکان تفریح و نشاط محلی برای فروش و توزیع موادمخدر شده با صحبتهایی که با نیروی انتظامی و کمیته موادمخدر داشتهایم، با پیوست فرهنگی، پارکها تبدیل به محل نشاط خانوادهها و مکانی برای برگزاری جشنها باشد.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان نیز در ادامه این جلسه گفت: درمواردی که خانواده رفتار مناسب با کودک نداشته باشد و از او حمایت مالی و عاطفی مطلوبی نکند، یا فرزند در خانواده ناسازگاری بزرگ شود، با مداخله سازمان بهزیستی، کودک در مراکز نگهداری کودک نگهداری میشود.
سلمان حسینی اظهار کرد: در مواردی نیز شرایطی برای خانواده ایجاد میشود که مجبور به بازگرداندن کودک میشوند.
وی یادآور شد: به عنوان مثال زمانی که یکی از والدین فوت کند و والد دیگر به تنهایی توان نگهداری از کودک را نداشته باشد که در این شرایط کودک توسط بهزیستی پذیرفته میشود اما متاسفانه در این وضعیت فشار روانی سنگینی بر کودک وارد میشود.
این مسئول ادامه داد: کودکان آسیبپذیرترین گروه جامعه انسانی و نخستین کسانی هستند که در معرض هجوم مستقیم انواع ناگواریها، فشارها و مشکلات ناشی از زندگی بزرگترها قرار می گیرند و آن را تحمل میکنند.
حسینی با اشاره به اینکه حفظ منافع عالیه کودک از اولویتهای بهزیستی است و بهزیستی با همکاری شرکای اجتماعی تلاش میکند از بیتوجهی و سهلانگاری، سوءرفتار و بهرهکشی اقتصادی از کودکان جلوگیری کند، تصریح کرد: یکی از حقوق کودکان، حق حضانت یا نگهداری آنان است که طبق قانون به عهده پدر و مادر گذاشته شده است، در صورتی که والدین این حق را به خوبی ادا نکنند با مداخله سازمان بهزیستی، این کودکان در مراکز بهزیستی نگهداری میشوند.
وی اضافه کرد: به دلیل حساسیت دوران کودکی در شکلگیری شخصیت فردی، بهزیستی تلاش میکند در صورت بیسرپرستی طفل و یا بیتوجهی و سهلانگاری به کودک یا ورود آسیب به سلامت اجتماعی، روانی، جسمی، اخلاقی و امنیتی کودک که موجب مداخله حمایت قانونی از طفل خواهد شد، حمایت لازم را انجام دهد.
مدیرکل بهزیستی استان زنجان، مراقبت از کودکان بیسرپرست در خانههای شبانهروزی که زیر نظر سازمان بهزیستی فعالیت دارند را یکی از حمایتهای این سازمان از ایتام عنوان و خاطرنشان کرد: در استان یک مرکز شیرخوارگاه وجود دارد که کودکان تا سه سالگی در این مرکز نگهداری میشوند.
در این جلسه سازمان و مراکز مردمنهاد به بیان مشکلات و ارائه نقطه نظرات و ایدههای خود پرداختند.