کد خبر: ۳۰۶۲۷۶
تاریخ انتشار: ۱۳:۴۰ - ۲۴ خرداد ۱۴۰۱ - 2022June 14
اگر کرونا شایع نمی‌شد فکر می‌کردیم که بیماری‌های واگیر فراموش شده است اما کووید ۱۹ نشان داد برخی اتفاقات حتی خارج از عهده نظامات دنیا و سازمان جهانی بهداشت است
شفاآنلاین>سلامت> معاون پرستاری وزارت بهداشت گفت: پرستار نباید در چارچوب بیمارستان قرار بگیرد و محدود به آن شود.

 به گزارش شفاآنلاین:عباس عبادی، در اولین همایش پرستاری جامعه‌نگر، اظهار داشت: پرستاری جامعه نگر و جامع نگر اندکی تفاوت دارند و پرستاری جامعه نگر گروه هدف بزرگ‌تری دارد.

وی افزود: در سال ۱۲۹۵ اولین بار پرستاری نوین در ایران در ارومیه شکل گرفت و الان ۱۰۶ سال از این اتفاق می‌گذرد. وضعیت اپیدمیولوژیک بیماری‌ها، سطح سواد و آگاهی مردم و…، در آن زمان تفاوت‌هایی با الان داشت و سرعت تغییرات در ایران زیاد بود و بیماری‌های واگیر فراوان و وضعیت معیشتی نامناسب باعث شده بود وضعیت بیماری‌ها با الان تفاوت‌هایی داشته باشد.

عبادی گفت: اگر کرونا شایع نمی‌شد فکر می‌کردیم که بیماری‌های واگیر فراموش شده است اما کووید ۱۹ نشان داد برخی اتفاقات حتی خارج از عهده نظامات دنیا و سازمان جهانی بهداشت است.

وی ادامه داد: الان مرگ و میرها در بخش‌هایی از دنیا رخ می‌دهد که نظام‌های سلامت پیشرفته‌ای نیز دارند، برای مثال در آمریکا و ایتالیا و انگلیس و آلمان و…، با وجود ساختارهای پیشرفته نظام سلامت، اوضاع مناسبی ندارند.

عبادی گفت: اگرچه سال‌ها قبل می‌گفتیم جوان‌ترین جمعیت دنیا را داریم، اما الان دهه شصتی‌ها در میانسالی هستند و به زودی وارد حوزه سالمندی می‌شویم.

معاون پرستاری وزیر بهداشت افزود: ما به این سمت می‌رویم که بیماران را در تصمیمات حوزه سلامت مشارکت دهیم. علاوه بر معضلات سالمندی و افزایش مطالبات مردم، مراجعات نیز در سال‌های پیش رو بیشتر خواهد شد. مراقبت هوم کر به عنوان بخش کوچکی از سلامت جامعه افزایش پیدا کرده است و بنابراین مدل برخورد و برنامه ریزی ما باید تغییر کند.

عبادی با اشاره به اینکه تاب‌آوری حوزه سلامت در حوزه اقتصادی شکننده شده است اذعان داشت: به رغم اینکه پوشش بیمه‌ای کشور در دولت سیزدهم با بیمه رایگان ۵ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر از افراد فاقد بیمه در یک ماه گذشته، نزدیک به صد درصد شده اما شاهد ضعف بیمه‌ها و بالا بودن هزینه‌ها و پرداخت از جیب مردم هستیم. به طوری که اگر اعضای یک خانواده با وضعیت متوسط دچار یک بیماری مزمن یا صعب العلاج شوند اوضاع اقتصادی آنها به سمت فقر سوق پیدا می‌کند. اگر خانواده‌ای ثروتمند باشد و دچار این بیماری‌ها شود وضعیت اقتصادی‌اش به سوی متوسط سوق می‌یابد و گروهی از مردم که به لحاظ اقتصادی مشکل دارند ممکن است از دریافت خدمات محروم شوند بنابراین چاره‌ای جز این نداریم که مدل ارائه خدمت را در کشور عوض کنیم.

وی ادامه داد: در این راستا باید سراغ تکنولوژی‌ها و روش‌های ارزان قیمت برویم. وقتی سطح خدمت به سطح پزشک عمومی و پرستار دوره دیده برسد؛ می‌تواند به توازن در حوزه اقتصاد سلامت کمک کند و راه حل آن نیز توجه به پرستاری جامعه‌نگر است. پرستار نباید در چارچوب بیمارستان قرار بگیرد و محدود به آن شود.

عبادی با اشاره به پرستاری و پزشکی جامعه نگر گفت: پزشکان مدل درمان محور دارند و یاد گرفته‌اند دارو بنویسند اما اگر رویکرد به سوی پرستاران جامعه نگر تغییر کند به تمام سطوح پنج‌گانه سلامت می‌رسیم.

وی درباره سطوح پنج‌گانه سلامت بیان داشت: سطح اول ارتقای سلامت است یعنی با آموزش و مشاوره وضعیت بهتری پیدا کنیم. سطح دوم پیشگیری است؛ سطح سوم درمان به موقع، سطح چهارم توانبخشی و سطح پنجم مراقبت‌های تسکینی است.

عبادی بیان کرد: پرستاری جامعه نگر کمک به توسعه پرستاری و بهبود تصویر پرستاری در اذهان مردم می‌شود.

معاون پرستاری وزارت بهداشت با بیان اینکه خدمات مراقبت تسکینی می‌تواند به خدمات هوم کر اضافه شود، بیان داشت: بر اساس برنامه ششم توسعه، وزارت بهداشت مکلف بوده که نظام خدمات جامع و همگانی سلامت را طراحی و اجرا کند و این مسئله مشمول پرستاران می‌شود. بنابراین این سند بالادستی برای حوزه پرستاری نیز تکلیف ایجاد می‌کند.

عبادی گفت: الان در شرف نوشتن برنامه هفتم توسعه هستیم و امیدواریم با مشارکت سازمان نظام پرستاری پیشنهادات برای طراحی برنامه هفتم، دریافت می‌شود.

معاون پرستاری وزارت بهداشت افزود: سالانه ۸۵۰۰ تا ۱۰ هزار پرستار در دانشکده‌ها تربیت می‌شوند اما بسیاری از همکاران حتی طرح را نیز شروع نمی‌کنند زیرا ما ۸۵ درصد ورودی‌هایمان خانم هستند و بعد از فارغ التحصیلی مایل به آغاز کار نیستند و به دلیل دور بودن محل گذراندن طرح، از گردونه خدمت خارج می‌شوند. اگر ما خدمات هوم کر را گسترش دهیم بسیاری از این پرستاران جذب می‌شوند. حضور پرستاران در خانه‌های سلامت و مدارس می‌تواند به این اقدام کمک کند.

عبادی در خصوص اقدامات وزارت بهداشت در زمینه پرستاری، اظهار کرد: از حدود دو سال گذشته کلینیک‌های آموزش به بیمار کلید خورد و پایلوت آن صورت گرفت. ما همه فارغ التحصیلان کارشناس ارشد بهداشت جامع و روان را رصد کردیم که جایی غیر از حیطه تخصصی فعال هستند؛ جای‌گذاری این افراد در کلینیک آموزش به بیمار می‌تواند به جامعه نگری خدمات کمک کند. در زمینه مراقبت تسکینی هم به زودی یک کلینیک مراقبت تسکینی نوزادان در بیمارستان مفید آغاز به کار خواهد کرد. مراقبت تسکینی موضوعی مهم است که در پکیج خدمات هوم‌کر هم بیاید.

وی افزود: حریم و حرمت خانه مردم در خدمات هوم کر از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است و همکاران ما باید به این بخش توجه کنند.

معاون پرستاری وزارت بهداشت، تاکید کرد: اینکه پرستاران طرحی با اتمام طرحشان از بیمارستان بروند و تعدیل شوند از نقاط ضعف ساختار وزارت بهداشت است. فضای بازار مناسب برای ارائه خدمت را باید از بیمارستان خارج کنیم تا کاریابی اتفاق افتد.
نظرشما
نام:
ایمیل:
* نظر: